Lowcarb runder stoofvlees in rode wijn met venkel en rabarber
Heerlijk stoofpotje van rundvlees in rode wijn met venkel en rabarber. Gekruid met salie, tijm, paprikapoeder en gemalen venkelzaadjes.
Grasgevoerd vlees
Ik kook zo veel mogelijk met biologisch, grasgevoerd vlees. Bijvoorbeeld van Grutto. Zijn hebben heerlijke runderschenkels van Hollandse bodem.
Bouillon
Je kunt de bouillon voor de saus maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Bottenbouillon
Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook het vlees lekker wat voller van smaak maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Een kopje per dag doet al wonderen.
Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept voor bottenbouillon.
Bottenbouillon kun je ook kopen:
- Kant en klare bottenbouillon in zak bij Grutto.
- Bottenbouillon poeder kun je kopen van Mattison bij Lowcarbcenter.
- Bottenbouillon poeder of van Nordic Kings bij Puur Mieke ( 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5).
Is rode wijn koolhydraatarm?
Door het koken verdwijnt het grootste deel van de alcohol. De suiker blijft uiteraard wel achter in het gerecht. In een lowcarb dieet kan je af en toe nog best een glas rode wijn drinken. Persoonlijk zou ik dat eerder doen bij een koolhydraatbeperkt dan bij aan koolhydraatarm dieet. Een glas bevat ongeveer 2 gram koolhydraten.
Roomboter en olijfolie
Ik bak de uien in een combinatie van roomboter en olijfolie. Het vlees bak ik in een extra klont roomboter.
Welke gietijzeren pan?
Een stoofpot maak je het liefst in een pan die overal gelijkmatig warm is. Gietijzer houdt de warmte het beste vast. De bekendste gietijzeren pannen zijn van Le Creuset. Voor dit gerecht zou ik denken aan de hapjespan (26cm). Echt zo’n item voor een mooi kerstcadeau. Maar zo duur hoeft niet, ook bij mij is het daar nog niet van gekomen.
Ook goede pannen
Je kunt ook prima een stapje goedkoper gaan en kiezen voor een bakpan die multifunctioneel is. Ik vind zelf de pannen van Lodge erg fijn. Voor dit gerecht zou deze pan van Lodge (26cm) een mooi formaat zijn, eventueel met deze deksel (maar een deksel is hier niet echt nodig). Net iets kleiner, maar ook wat handzamer en goedkoper is deze van Koock (25cm). Die zie je op de foto, want daar heb ik toevallig een oude deksel bij die er prima op past. Een gietijzeren pan moet je van tevoren inbranden. Bij aankoop krijg je daarvoor een instructie bijgeleverd. Om je pan goed te onderhouden maak je de pan alleen schoon met water.
Andere recepten met rabarber
Ik heb mijn recepten met rabarber verzameld in deze rabarber special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

Runder stoofvlees in rode wijn met venkel en rabarber
Benodigdheden
- gietijzeren (braad)pan met deksel
- (elektrisch) koffiemolentje of vijzel
Ingrediënten
- 2 flinke riblappen of stooflappen of ander goed doorregen rundvlees
- 2 rode ui
- 1 venkel
- 4 stengels rabarber
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl tijm (gedroogd)
- 1 tl salie (gedroogd)
- 1 tl venkelzaad
- ½ flesje rode wijn
- scheut balsamico azijn
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
- of (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
Bereiding
- Haal de riblappen uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Warm de pan op en doe er een flinke scheut milde olijfolie en een flinke klont boter in. Snipper de uien en bak glazig. Zet daarna het vuur lager en laat minimaal een kwartier tot half uur karameliseren.
- Smeer de riblappen in met een flinke scheut milde olijfolie en wat balsamico azijn. Maal de venkelzaadjes fijn. Dat kan in een vijzel of een (elektrisch) koffiemolentje. Meng met de andere kruiden. Kruid hiermee het vlees. Laat intrekken terwijl je de uien laat karameliseren.
- Schuif de uien aan de kant. Zet het vuur weer even iets hoger. Voeg nog een klont boter toe en schroei de riblappen aan beide kanten dicht.
- Blus af met een scheut rode wijn tot het vlees bijna onder staat. Giet er ook nog een scheutje azijn bij. Laat minimaal 3 uur zachtjes pruttelen, liefst een hele nacht. Doe een deksel op de pan en kijk af en toe of er nog genoeg vocht is. Het vlees mag ook af en toe gekeerd worden. Eventueel aanvullen met wijn of water.
- Een uur voor je gaat eten kun je de venkel in reepjes snijden. Ik snij daarvoor de venkel vaak eerst in vieren en dan in plakjes/halve maantjes. Voeg toe aan het vlees. Indien nodig nog wat wijn of water toevoegen. Doe de deksel weer op de pan.
- Tien minuten tot een kwartier voor je gaat eten was en snij je de rabarber. Voeg toe en laat laat zacht worden. Eventueel nog wijn of water toevoegen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!