Runder stoofvlees in rode wijn met venkel en rabarber
Heerlijk stoofpotje van rundvlees in rode wijn met venkel en rabarber. Gekruid met salie, tijm, paprikapoeder en gemalen venkelzaadjes.
Rode wijn
Of alcohol past binnen een puur en natuurlijk dieet, daar zijn de meningen over verdeeld. In ieder geval niet in grote hoeveelheden. En ik gebruik het ook niet vaak in mijn recepten. Door het koken verdwijnt het grootste deel van de alcohol. De suiker blijft uiteraard wel achter in het gerecht.
In een lowcarb dieet kan je af en toe nog best een glas rode wijn drinken. Een glas bevat ongeveer 2 koolhydraten. Persoonlijk zou ik dat eerder in een koolhydraatbeperkt dieet doen dan in een koolhydraatarm dieet. In een paleo dieet wordt over het algemeen nauwelijks alcohol gedronken. Maar rode wijn komt wel het eerste in aanmerking.
Roomboter
Ik bak de uien in een combinatie van roomboter en olijfolie. Het vlees bak ik in een extra klont roomboter. Dat komt misschien wat vreemd over… Voor een zuivelvrije website. Maar persoonlijk eet ik nog wel roomboter. En er zijn gelukkig best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.
Wil je alleen lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.
Wil of moet je echt volledig zuivelvrij eten? Dan is alleen milde olijfolie het beste alternatief.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatbeperkt door de uien, de wijn en de balsamico azijn. Paleo.
Runder stoofvlees in rode wijn met venkel en rabarber
Benodigdheden
- gietijzeren (braad)pan met deksel
- (elektrisch) koffiemolentje of vijzel
Ingrediënten
- 2 flinke riblappen of stooflappen of ander goed doorregen rundvlees
- 2 rode ui
- 1 venkel
- 4 stengels rabarber
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl tijm
- 1 tl salie
- 1 tl venkelzaad
- ½ flesje rode wijn
- scheut balsamico azijn
- milde olijfolie om in te bakken
- of (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
Bereiding
- Haal de riblappen uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Warm de pan op en doe er een flinke scheut milde olijfolie en een flinke klont boter in. Snipper de uien en bak glazig. Zet daarna het vuur lager en laat minimaal een kwartier tot half uur karameliseren.
- Smeer de riblappen in met een flinke scheut milde olijfolie en wat balsamico azijn. Maal de venkelzaadjes fijn. Dat kan in een vijzel of een (elektrisch) koffiemolentje. Meng met de andere kruiden. Kruid hiermee het vlees. Laat intrekken terwijl je de uien laat karameliseren.
- Schuif de uien aan de kant. Zet het vuur weer even iets hoger. Voeg nog een klont boter toe en schroei de riblappen aan beide kanten dicht.
- Blus af met een scheut rode wijn tot het vlees bijna onder staat. Giet er ook nog een scheutje azijn bij. Laat minimaal 3 uur zachtjes pruttelen, liefst een hele nacht. Doe een deksel op de pan en kijk af en toe of er nog genoeg vocht is. Het vlees mag ook af en toe gekeerd worden. Eventueel aanvullen met wijn of water.
- Een uur voor je gaat eten kun je de venkel in reepjes snijden. Ik snij daarvoor de venkel vaak eerst in vieren en dan in plakjes/halve maantjes. Voeg toe aan het vlees. Indien nodig nog wat wijn of water toevoegen. Doe de deksel weer op de pan.
- Tien minuten tot een kwartier voor je gaat eten was en snij je de rabarber. Voeg toe en laat laat zacht worden. Eventueel nog wijn of water toevoegen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!