| | | | | |

Sri Lankaanse curry van rode linzen met rode biet

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een voedzame Sri Lankaanse linzencurry. Ook te eten als maaltijdsoep met rode linzen, rode biet, rawit pepers, ui, knoflook, kokosmelk een heerlijke specerijen als garam massala, kaneel, kardemom en steranijs. Makkelijk te maken en zeer geschikt voor doordeweeks als vegetarische (en vegan) avondmaaltijd of als lunch.

Lekker met een roti-achtige pannenkoek zoals deze glutenvrije, vegan en koolhydraatbeperkte chilla van kikkererwtenmeel.

Rode linzen

Rode linzen hoef je niet eerst te weken en je hoeft ze maar tien minuten te koken.

Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?

Rode biet

Voor de bietjes kies ik voor gemak met voorgekookte biologische bietjes. Deze zijn vacuüm verpakt te koop bij de supermarkt. Supermakkelijk dus en snel te maken: je hebt ook alleen een soeppan nodig. Gezond comfortfood.

Als je werkt met rauwe biet dan kook je deze in het water en kokosmelk. Gebruik dan wel iets meer vocht en hou de deksel op de pan. Of gebruik een restje van bijvoorbeeld de vorige dag.

Indiase dahl

Dit gerecht is een combi van Sri Lankaanse bietencurry en Indiase dahl. Dahl is een soep of een bijgerecht met peulvruchten. Soms worden kikkererwten gebruikt, dan heet de soep chana dahl. Maak je de soep van rode linzen dan heet het mansoor dahl.

Je kunt dahl eten als soep, maar als je hem iets dikker houdt is het ook een prima bijgerecht.

Rode linzen

Rode linzen zijn al ontveld en gespleten. Doordoor zijn ze makkelijk te verteren, hoef je ze maar kort te koken en zelfs niet te weken. De kooktijd ligt tussen de 10 en 15 minuten en is een beetje afhankelijk van je eigen smaak. Van mij mag er wel wat bite in blijven, dus ik doe meestal maar rond de 10 minuten.

Kokosmelk

Dahl en curry kun je op verschillende manieren maken, maar het uitgangspunt is meestal wel dat je vooraf de ui en de specerijen bakt. Dat doe je gewoon in dezelfde soeppan als waarin je de dahl in maakt. Na het bakken van de ui en het aanfruiten van de knoflook en specerijen voeg je het vocht toe en dan kook je daarin de linzen.

In dit recept gebruik ik water en kokosmelk. Maar je kunt ook bouillon gebruiken. Kokosmelk vind ik zelf lekkerder bij spinazie. Ik heb hier gekozen voor bouillon. En wel groente bouillon om de soep vegetarisch en vegan te houden. Heb je dit niet in huis? Dan past kippenbouillon ook prima, maar zelfs met water wordt deze stoof heerlijk.

Specerijen

Ik gebruik garam massala. Dat is een mix met in ieder geval korianderzaad en komijn, maar vaak ook andere Indiase kruiden. Ik vul dat aan met zoete smaken als kardemom, kaneel en steranijs. Maar speel lekker met specerijen die jij lekker vindt

Dieet en ‘vrij van’

Vegan en glutenvrij. Niet paleo door de linzen (peulvrucht).

Rode linzen zijn koolhydraatbeperkt, ze zitten gekookt op 16 gr khd per 100 gram.

Sri Lankaanse curry van rode linzen met rode biet

Marjolein
Bietjes uit Sri Lanka. Niet het eerste dat je zou verwachten. Maar deze soep is gebaseerd op een nationaal gerecht: bietencurry. Ik combineer het met linzen zodat het ook lijkt op een Indiase dahl.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Eénpans
Gang Hoofd: vega, Soepen
Keuken Indiaas, Middenoosters, Sri Lankaans
Porties 1 persoon
Calorieën 7674 kcal

Benodigdheden

  • soeppan
  • zeef optioneel, om de linzen te wassen
  • knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 200 rode biet gekookt
  • 75 gr rode linzen gedroogd
  • 1 rode ui
  • 1 rawit peper dubbele hoeveelheid als je van pittig houdt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl garam massala
  • ½ tl kardemom liefst hele bolletjes
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 steranijs
  • 125 ml water of bietensap/kookvocht of bouillon
  • 125 ml kokosmelk
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el kokosolie

En kiezen uit

Bereiding
 

  • Bak de bolletjes kardemom in de olie.
  • Snipper de ui en bak glazig.
  • Pers de knoflook en snij de rawit in stukjes. Voeg toe.
  • Bak alle specerijen mee, behalve de steranijs. Het wordt nu wat droog, dat ga je zo blussen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en zet kort aan.
  • Voeg de kokosmelk en het water of het bietenvocht toe. Pureer met de staafmixer.
  • Leg de steranijs erin.
  • Was de linzen en voeg toe. Laat tien minuten zacht pruttelen met de deksel erop
  • Snij de bietjes in stukken en laat even meepruttelen. Als je voorgekookte gebruikt hoeven ze alleen even warm te worden.
  • Haal de steranijs eruit. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je nog even kort de staafmixer gebruiken. Maar hou wat stukjes heel voor een lekkere bite.
  • Voeg op het bord nog wat kokosmelk en peper flintertjes.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 7674kcal | Koolhydraten: 1146gr | Eiwitten: 289gr | Vetten: 59gr | Verzadigd vet: 31g | MO vet: 11g | EO vet: 7g | Vezels: 488gr | Vitamine A: 5460IU | Vitamine B1: 6mg | Vitamine B2: 7mg | Vitamine B6: 12mg | Vitamine C: 820mg | Vitamine E: 7mg | Natrium: 12940mg | Magnesium: 3928mg | Kalium: 54556mg | Calcium: 2743mg | Koper: 13mg | Foliumzuur: 18277µg | IJzer: 140mg | Fosfor: 7073mg | Selenium: 130µg | Zink: 62mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven