| | | | | | |

Sri Lankaanse bietencurry

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Bietjes is misschien niet het eerste gerechtje waar je aan denkt bij Sri Lanka. Toch kan je dit bijgerechtje zomaar verwachten naast je lamsstoof. De basis van de curry is niet al te scherp maar neigt naar het zoete. En dat combineert perfect met de smaak van bietjes. Net als in de Nederlandse keuken gebruik je tegelijk ook een zuurtje om alles in balans te brengen.

De bietjes stoof je in kokosmelk. Maar gebruik niet te veel, het gaat vooral om de extra romigheid die de kokosmelk geeft. Je kunt dit overigens prima vervangen door andere (plantaardige) room.

Met dit recept als basis kun je ook een volwaardige maaltijd maken: bietencurry met kikkererwten en pompoen.

Bietjes

Ik gebruik voorgekookte bietjes die vacuüm verpakt zijn. In het pak zit ook vaak wat bietensap, dat kun je prima gebruiken. Heb je verse bieten, dan kook je die eerst even apart gaar. Of je laat ze gaar stoven in de curry. Zorg dan wel dat je wat extra water gebruikt zodat ze niet droog stoven. Rauwe biet voeg je net als de gekookte biet pas toe als je de saus af hebt.

Steranijs

In het recept staat 1 steranijs. Dat is wellicht aan de hoge kant. Ik ben er dol op, maar de smaak kan best indringend zijn. Hou je er niet zo van of mag het wat minder? In je potje zit altijd wel een gebroken exemplaar of een half lege. Mooi moment om die dan te gebruiken voor deze curry!

Nigella

Nigella sativa, ook wel zwarte komijn, is misschien wat onbekend, maar zeer onterecht. Het is namelijk een zeer aromatisch zaadje. En het past uitstekend in wat zoetere curry’s. Ondanks de bijnaam heeft het overigens weinig te maken met komijn. Het is te koop bij online winkels zoals Pit en Pit.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en vegan. Doe voor kha wel rustig aan met de ui. Dat bevat 6,3 gr khd per 100 gram en is dus eigenlijk khb, maar wordt in kleine hoeveelheden als smaakmaker gedoogd voor kha.

Vrij van nachtschade als je de rawit pepers weglaat. Veel mensen die paleo eten nemen af en toe wel rode peper. Bij een strikt paleo dieet weglaten.

Laag histamine met aanpassingen (niet laag oxalaat of salicylaat!).

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Helaas moet je in dit recept best wat weglaten: in ieder geval de rode pepers, de steranijs en de kaneel kun je beter niet gebruiken. Zwarte peper gaat meestal ook niet goed, een snufje witte peper is vaak wel mogelijk.

De curry blaadjes verrasten me, die staan op lower bij MC360. Maar daar zou ik persoonlijk voorzichtig mee zijn.

Kardemom en kurkuma hebben beide een 0 score. Nigella wordt in de SIGHI lijst aangeprezen als anti-allergeen. Het het ook wel zwarte komijn, maar het is geen komijn. Verwar het daar ook niet mee want gewone komijn is hoog in histamine!

Bietjes hebben een SIGHI 0 score en staan op lower bij MC360. Ui is niet voor iedereen geschikt, maar rode ui wordt bij MC360 aangeraden als anti-histamine vanwege het hoge gehalte quercetine.

Knoflook heeft een SIGHI 1 score. Bij MC360 staat het op lower.

Azijn is niet voor iedereen geschikt. Het snelst in aanmerking komen witte azijn (volgens SIGHI) en appelazijn (vologens MC360). Let op: geen wittewijnazijn.

Over kokosmelk bestaan verschillende meningen. In de SIGHI lijst scoort het een 0. Bij MC360 staat het ook op low (alleen kokosmeel staat vanwege het droogproces op higher). Maar in andere lijstjes wordt het afgeraden. Als je erop reageert heeft dat waarschijnlijk een andere oorzaak. Het bevat in ieder geval veel salicylaat, het kan een effect hebben op de darmen en het is anti-bacterieel/parasitair waardoor je een Herxheimer reactie kunt krijgen.

Sri Lankaanse bietencurry

Marjolein
Bietjes uit Sri Lanka. Niet het eerste dat je zou verwachten. Maar deze curry is echt een nationaal gerecht. Een waanzinnige combi van zoet en pittig.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo, Vegan
Trefwoord Stoofpot
Gang Bijgerechten
Keuken Indiaas, Middenoosters, Sri Lankaans
Porties 2 personen
Calorieën 161 kcal

Benodigdheden

  • bak- of stoofpan

Ingrediënten
  

  • 250 rode biet gekookt
  • 1 rode ui
  • 1 rawit peper dubbele als je van pittig houdt
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma of stukje vers geraspt
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl nigella sativa
  • 1 mespuntje kardemom
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 steranijs
  • 50 ml biet, sap of kookvocht van rode of water
  • 50 ml kokosmelk
  • 2 el witte azijn of appelciderazijn

Optioneel

  • 3 curryblaadjes
  • ½ handje verse koriander
  • of verse platte peterselie

Laag histamine

  • variant GEEN curryblaadjes, rawit, kaneel, steranijs
  • witte peper GEEN zwarte peper

Vrij van nachtschade en strikt paleo

  • variant GEEN rawit

Bereiding
 

  • Snipper de ui en bak glazig.
  • Pers de knoflook, rasp de kurkuma (inzien vers) en snij de rawit in stukjes. Voeg toe.
  • Bak alle specerijen mee, behalve de steranijs. Het wordt nu wat droog, dat ga je zo blussen.
  • Voeg de kokosmelk, het bietenvocht en de azijn toe. Leg de steranijs en de curryblaadjes erin en laat even pruttelen.
  • Snij de bietjes in stukken en laat even meepruttelen.
  • Voeg op het bord de koriander of peterselie toe. Haal de steranijs en de curryblaadjes eruit.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 161kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

  1. Ik heb gisteravond je recept gemaakt en het viel erg in de smaak. Dankjewel voor het recept! Erg verrassende manier om bieten te eten.

    Met een kleine aanpassing, want ik had geen kokosmelk in huis. Daarom heb ik wat zonnebloempitjes in kokend water geweekt en deze met het weekwater geblend tot ‘kokosmelk-alternatief’.
    En ik heb er ook een half blikje bonen doorheen gedaan om wat koolhydraten en eiwitten toe te voegen.

    1. Wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je feedback, word ik helemaal blij van. Goed idee die zonnebloempitten, dat heb ik nog nooit gedaan (inspiratie ❤️). Groetjes Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven