| | |

Koolhydraatarme Sri Lankaanse bietencurry

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Bietjes is misschien niet het eerste gerechtje waar je aan denkt bij Sri Lanka. Toch kan je dit bijgerechtje zomaar verwachten naast je lamsstoof. De basis van de curry is niet al te scherp maar neigt naar het zoete. En dat combineert perfect met de smaak van bietjes. Net als in de Nederlandse keuken gebruik je tegelijk ook een zuurtje om alles in balans te brengen.

Bietencurry Sri Lanka in gietijzeren pan

Lekker met

Met dit recept als basis kun je ook een volwaardige maaltijd maken: bietencurry met kikkererwten en pompoen.

Kokosmelk

De bietjes stoof je in kokosmelk. Maar gebruik niet te veel, het gaat vooral om de extra romigheid die de kokosmelk geeft. Je kunt dit overigens prima vervangen door andere (plantaardige) room als je niet van kokos houdt.

Bietjes

Ik gebruik voorgekookte bietjes die vacuüm verpakt zijn. In het pak zit ook vaak wat bietensap, dat kun je prima gebruiken. Heb je verse bieten, dan kook je die eerst even apart gaar. Of je laat ze gaar stoven in de curry. Zorg dan wel dat je wat extra water gebruikt zodat ze niet droog stoven. Rauwe biet voeg je net als de gekookte biet pas toe als je de saus af hebt.

Welke smaken bevat een curry?

Bij een curry kun je een recept altijd als leidraad zien. Afhankelijk van je smaak, hoeveel tijd je hebt en wat je nog hebt liggen pas je het recept aan. Onmisbare vérse ingrediënten zijn ui, knoflook, gember en een vorm van peper: rawit of een gewone Spaanse peper. Basis specerijen in een curry. Onmisbare gedroogde specerijen in een Indiase curry zijn: kurkuma en korianderzaad. Dit is gewoon te koop bij de supermarkt. Zelf bestel ik meestal online, daar zijn ze vaak veel goedkoper.

Meer bijzondere specerijen

Optioneel in een curry zijn curryblaadjes, kaneel, kardemom, nigella (zwarte komijn) en steranijs. Deze zijn niet altijd bij de supermarkt te koop, maar online wel. Een fijne winkel waar je veel kunt bestellen is de Kruidenbaron. De curryblaadjes zijn wellicht wat out of the box, daarom heb ik ze op optioneel gezet.

Steranijs

In het recept staat 1 stukje steranijs. Een hele is wellicht aan de hoge kant. Ik ben er dol op, maar de smaak kan best indringend zijn. Hou je er niet zo van of mag het wat minder? In je potje zit altijd wel een gebroken exemplaar of een half lege. Mooi moment om die dan te gebruiken voor deze curry!

Nigella

Nigella sativa, ook wel zwarte komijn, is misschien wat onbekend, maar zeer onterecht. Het is namelijk een zeer aromatisch zaadje. En het past uitstekend in wat zoetere curry’s. Ondanks de bijnaam heeft het overigens weinig te maken met komijn. Het is te koop bij online winkels zoals Pit en Pit

Koolhydraatarm en ui?

Doe voor strikt koolhydraatarm (kha) rustig aan met de ui. Dat bevat 6,3 gr khd per 100 gram en is dus eigenlijk khb, maar wordt in kleine hoeveelheden als smaakmaker gedoogd voor kha.

Andere koolhydraatarme Indiase curry

Bietencurry Sri Lanka in gietijzeren pan

Sri Lankaanse bietencurry

Marjolein
Bietjes uit Sri Lanka. Niet het eerste dat je zou verwachten. Maar deze curry is echt een nationaal gerecht. Een waanzinnige combi van zoet en pittig.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Curry
Gang Bijgerechten
Keuken Indiaas, Middenoosters, Sri Lankaans
Porties 2 personen
Calorieën 161 kcal

Benodigdheden

  • bak- of stoofpan

Ingrediënten
  

Optioneel

  • 3 curryblaadjes
  • ½ handje koriander (vers) als topping
  • of platte peterselie (vers)

Bereiding
 

  • Snipper de ui en bak glazig.
  • Pers de knoflook, rasp de kurkuma (inzien vers) en snij de rawit in stukjes. Voeg toe.
  • Bak alle specerijen mee, behalve de steranijs. Het wordt nu wat droog, dat ga je zo blussen.
  • Voeg de kokosmelk, het bietenvocht en de azijn toe. Leg de steranijs en de curryblaadjes erin en laat even pruttelen.
  • Snij de bietjes in stukken en laat even meepruttelen.
  • Voeg op het bord de koriander of peterselie toe. Haal de steranijs en de curryblaadjes eruit.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 161kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

  1. Ik heb gisteravond je recept gemaakt en het viel erg in de smaak. Dankjewel voor het recept! Erg verrassende manier om bieten te eten.

    Met een kleine aanpassing, want ik had geen kokosmelk in huis. Daarom heb ik wat zonnebloempitjes in kokend water geweekt en deze met het weekwater geblend tot ‘kokosmelk-alternatief’.
    En ik heb er ook een half blikje bonen doorheen gedaan om wat koolhydraten en eiwitten toe te voegen.

    1. Wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je feedback, word ik helemaal blij van. Goed idee die zonnebloempitten, dat heb ik nog nooit gedaan (inspiratie ❤️). Groetjes Marjolein

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven