Sri Lankaanse curry van rode biet met kikkererwten en pompoen
Heerlijke vegetarische bietencurry. Bietjes is misschien niet het eerste gerechtje waar je aan denkt bij Sri Lanka. Toch is dit recept geïnspireerd op de traditionele bietencurry, een bijgerechtje dat je op een rondreis zomaar kunt verwachten naast je hoofdgerecht.
De Sri Lankaanse bietencurry is niet al te scherp maar neigt naar het zoete. En dat combineert perfect met de smaak van bietjes. Net als in de Nederlandse keuken gebruik je tegelijk ook een zuurtje om alles in balans te brengen. De pompoen en kikkererwten zijn mijn eigen toevoeging om er een goed vullende maaltijd van te maken. Pompoen is heerlijk zoet en past perfect bij bietjes. Kikkererwten worden vaak gebruikt in curry’s. Ze bevatten veel eiwitten en zijn daardoor een goede vleesvervanger.
De bietjes stoof je in kokosmelk. Maar gebruik niet te veel, het gaat vooral om de extra romigheid die de kokosmelk geeft. Als je niet van kokosmelk houdt kun je dit prima vervangen door andere (plantaardige) room of simpelweg met aquafaba (zie onder het kopje kikkererwten).
Bietjes
Ik gebruik voorgekookte bietjes die vacuüm verpakt zijn. In het pak zit ook vaak wat bietensap, dat kun je prima gebruiken. Heb je verse bieten, dan kook je of eerst even apart gaar. Of je laat ze gaar stoven in de curry. Zorg dan wel dat je wat extra water gebruikt zodat ze niet droog stoven. Rauwe biet voeg je net als de gekookte biet pas toe als je de saus af hebt.
Kikkererwten
Ik gebruik zelf kikkererwten uit blik. Maar je kunt ze ook in pot kopen of zelf koken. Als je ze in de currysaus wilt garen kan dat prima. Gebruik dan wel iets meer vocht anders kookt het droog.
Door het koken komt aquafaba vrij en dat maakt de curry wat romiger. Daardoor kun je eventueel de kokosmelk weglaten. Ook het vocht dat in een blik zit is aquafaba en kun je voor dat doel gebruiken. Als er te weinig aquafaba in je blikje zit kun je aanvullen met iedere (plantaardige) room die je in huis hebt. Eventueel zelfs water.
Pompoenblokjes
Als je vaak pompoen eet kun je natuurlijk blokjes maken van een verse pompoen en de rest van de pompoen in de koelkast bewaren. Ik ben thuis de enige die pompoen eet, dus het duurt meestal wel even voor ik zo’n hele pompoen op heb. Dus heb ik zelf altijd blokjes in de vriezer liggen. Die kun je zelf vers invriezen of gewoon kopen in de supermarkt. Wel zo makkelijk, vriendelijk voor je portemonee en net zo gezond.
Steranijs
In het recept staat 1 steranijs. Dat is wellicht aan de hoge kant. Ik ben er dol op, maar de smaak kan best indringend zijn. Hou je er niet zo van of mag het wat minder? In je potje zit altijd wel een gebroken exemplaar of een half lege. Mooi moment om die dan te gebruiken voor deze curry!
Nigella
Nigella sativa, ook wel zwarte komijn, is misschien wat onbekend, maar zeer onterecht. Het is namelijk een zeer aromatisch zaadje. En het past uitstekend in wat zoetere curry’s. Ondanks de bijnaam heeft het overigens weinig te maken met komijn.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en vegan. Doe voor kha wel rustig aan met de ui. Dat bevat 6,3 gr khd per 100 gram en is dus eigenlijk khb, maar wordt in kleine hoeveelheden als smaakmaker gedoogd voor kha.
Vrij van nachtschade zonder rawit pepers.
Laag histamine met aanpassingen (niet laag oxalaat of salicylaat!).
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
- Helaas moet je in dit recept best wat weglaten: in ieder geval de rode pepers, de steranijs en de kaneel kun je beter niet gebruiken. Zwarte peper gaat meestal ook niet goed, een snufje witte peper is vaak wel mogelijk. De curry blaadjes verrassen me, die staan op lower bij MC360, maar daar zou ik persoonlijk voorzichtig mee zijn.
- Kikkererwten is daarna het meest discutabele ingrediënt. Kikkererwten scoren een 2 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Maar wel als je ze zelf bereid en zeker NIET uit blik. Toch ervaren mensen dan soms wel problemen. Het zijn peulvruchten en kunnen daardoor anti-nutriënten bevatten waarop je reageert: ze passen dan ook niet in een paleo dieet of AIP. Ook is het een FODMAP.
- Pompoen staat 0 op de SIGHI lijst maar higher bij MC360. Eventueel één van de twee of beide vervangen door zoete aardappel.
- Ook over kokosmelk bestaan verschillende meningen. In de SIGHI lijst scoort het een 0. Bij MC360 staat het ook op low (alleen kokosmeel staat vanwege het droogproces op higher). Maar in andere lijstjes wordt het afgeraden. Als je erop reageert heeft dat waarschijnlijk een andere oorzaak. Het bevat in ieder geval veel salicylaat, het kan een effect hebben op de darmen en het is anti-bacterieel/parasitair waardoor je een Herxheimer reactie kunt krijgen.
- Kardemom en kurkuma hebben beide een 0 score. Nigella wordt in de SIGHI lijst aangeprezen als anti-allergeen. Is te koop bij online winkels zoals Pit en Pit. Het wordt ook wel zwarte komijn genoemd, maar let op: dit is GEEN komijn! Gebruik dit ook niet, want echte komijn is absoluut niet geschikt voor laag histamine.
- Bietjes hebben een SIGHI 0 score en staan op lower bij MC360. Ui is niet voor iedereen geschikt, maar rode ui wordt bij MC360 aangeraden als anti-histamine vanwege het hoge gehalte quercetine.
- Knoflook heeft een SIGHI 1 score. Bij MC360 staat dit op lower.
- Azijn is niet voor iedereen geschikt. Het snelst in aanmerking komen witte azijn (volgens SIGHI) en appelazijn (vologens MC360). Let op: geen wittewijnazijn.
Sri Lankaanse curry van rode biet met kikkererwten en pompoen
Benodigdheden
- bak- of stoofpan
- knoflookpers + rasp
Ingrediënten
- 125 rode biet gekookt
- 75 gr pompoen gekookt
- 130 gr kikkererwten = uitlekgewicht klein blikje
- 1 rode ui
- 1 tot 2 rawit peper
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl kurkumapoeder
- of stukje verse kurkuma geelwortel, geraspt
- 1 tl korianderzaad ketoembar
- 1 tl nigella sativa zwarte komijn
- 1 mespuntje kardemom
- 1 kaneel
- 1 steranijs
- 50 ml biet, sap of kookvocht van rode of water
- 50 ml kokosmelk of aquafaba
- 2 el witte azijn of appelazijn
Optioneel
- 3 curryblaadjes
- 1 bosui groen van (of koriander of peteselie)
Bereiding
- Indien uit de diepvries: laat de pompoenblokjes ontdooien. Anders een stukje pompoen in blokjes snijden.
- Snipper de ui en bak glazig.
- Pers de knoflook, rasp de kurkuma (indien vers) en snij de rawit in stukjes. Voeg toe.
- Bak alle specerijen mee, behalve de steranijs. Het wordt nu wat droog, dat ga je zo blussen.
- Voeg de pompoenblokjes, de kikkererwten, de kokosmelk (of de aquafaba), het bietenvocht (of water) en de azijn toe. Leg de steranijs en de curryblaadjes erin en laat even pruttelen.
- Snij de bietjes in stukken en laat even meepruttelen.
- Voeg op het bord de koriander of peterselie toe. Haal de steranijs en de curryblaadjes eruit.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
heerlijk! wel wat meer steranijs erbij gedaan, ook de andere kruiden wat ruimer genomen, vind ik erg lekker (houden nogal van kruidig eten) en was totaal niet storend.
leuke recepten!
Ja perfect, lekker je eigen draai aangeven. Mooi dat het gesmaakt heeft ❤️