Spitskoolrolletjes met gehakt in pompoensaus

Gehakt met zachte oosterse kruiden gerold in spitskool en gestoofd in pompoensaus. Een variant op de traditionele sarma.

Nomatosaus

Sarma is een gerecht dat door heel het Midden-Oosten en Turkije gegeten wordt. De rolletjes worden ook wel gemaakt van wijnbladeren. En deze rolletjes worden dan gestoofd in tomatensaus.

Veel mensen kunnen geen tomaten verdragen. Daarom heb ik deze sarma variant gemaakt met pompoensaus. Het recept is verder speciaal aangepast voor AIP, laag histamine dieet met aandacht voor oxalaat en salicylaat.

Eet je wel tomaat? Kijk dan ook bij de spitskoolrolletjes in tomatensaus. Dat is het originele recept, dat ook meer specerijen bevat.

Soort gehakt

Je kunt het maken van lams-, runder- of varkensgehakt. Maar zorg dat het niet te mager is. In de rolletjes is wel een beetje vet nodig voor de smeuïgheid.

Dieet en ‘vrij van’

Doordat het gerecht geen tomaten en daarmee geen nachtschade bevat is het ook geschikt als je een strikt paleo of AIP dieet volgt. Maar kijk even goed naar de ingrediëntenlijst want je zult wel wat specerijen weg moeten laten.

Laag histamine

Of het gerecht ook laag in histamine is is lastig te zeggen. Wanneer is een recept ‘laag histamine’? Ik gebruik de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Dit zijn twee vooraanstaande bronnen tussen alle lijstjes die erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

En over pompoen zijn de meningen sterk verdeeld. In de SIGHI lijst scoort het een 0 maar op MC360 staat het als higher. Hou bij het gebruik dus rekening met je eigen ervaring. Er kunnen meerdere redenen kunnen zijn waarom je erop reageert. Mogelijk is dit niet histamine gerelateerd, maar is er sprake van een andere intolerantie of een persoonlijke allergie.

(Rund)vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Introduceer rundvlees pas als gevogelte geen problemen (meer) geeft. Gehakt wordt soms helemaal afgeraden. In de SIGHI lijst wordt het wél als optie gezien. Maar je kunt het alleen gebruiken als het kort van te voren gedraaid is. Haal geen gehakt bij de supermarkt maar ga op de dag zelf naar de slager. Dan is het van díe ochtend. En als je het uitlegt wil hij het wellicht wel vers voor je draaien. Een andere optie is zelf (niet te mager) rundvlees zeer fijn snijden vlak voordat je het gaat verwerken.

Knoflook en gewone ui scoren een 1 op de SIGHI lijst. Rode ui staat niet op de SIGHI lijst maar heeft waarschijnlijk niet dezelfde vrijmakende eigenschappen als de gewone (gele) ui (SIGHI 1) en bevat quercetine. Bij MC360 worden alle uien juist aangeraden als anti histamine.

In het originele recept met tomatensaus zit chilipeper, komijn, korianderzaad en kaneel. Die heb ik weggelaten. Hoewel in sommige lijsten korianderzaad en kaneel wel als optie gezien wordt.

Peterselie, oregano, kardemom en paprikapoeder hebben een SIGHI 0 score. Gebruik gewone, milde (=zoete) paprika. Gerookt of pittig is niet laag his. Bij kardemom wordt aangegeven dat mogelijk niet iedereen dit goed verdraagt. 

Nigella en karwij worden aangeraden in de SIGHI lijst. Nigella wordt ook wel zwarte komijn genoemd. Verwar beide niet met gewone komijn.

Voor het zuurtje in de salade gebruik je geen citroen. Citrus is hoog in histamine. SIGHI raat witte azijn aan, MC360 appelazijn.

Laag oxalaat

De meeste specerijen zijn niet laag ox. Deze zijn daarom weggelaten. Witte peper (geen zwarte!), paprikapoeder en groene kruiden staan is sommige lijstjes op laag, op andere op medium. Meestal wordt aangegeven dat ze in kleine hoeveelheden gebruikt kunnen worden. Dan is 1 tl pp laag. Let op: de specerijen in combinatie gebruiken telt uiteraard bij elkaar op!

Medium salicylaat

Let op, dit gerecht is niet laag salicylaat maar medium. Alleen flespompoen kan gebruikt worden. Deze pompoen is medium salicylaat. Andere soorten pompoen zijn hoog. Spitskool is niet getest maar naar verwachting ook medium. 

De bosuitjes vervangen de ui. Deze hoeven niet gebakken te worden. Snij ze fijn en voeg toe samen met de knoflook, de bieslook en peterselie. De zonnebloemolie vervangt de olijfolie.

Spitskoolrolletjes met gehakt in pompoensaus

Marjolein
Dit gerecht staat ook wel bekend als sarma. Het is een traditioneel gerecht uit Turkije en het Midden-Oosten waarbij gehakt in rolletjes gestoofd wordt in tomatensaus. Soms in wijnbladeren. Ik heb het hier gedaan door rolletjes te maken van spitskool.
Ik heb de tomatensaus vervangen door pompoen. Daarmee is het gerecht ook geschikt voor mensen die geen tomaat kunnen eten. Eet je wel tomaat? Kijk dan ook eens bij de spitskoolrolletjes in tomatensaus.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Vrij van Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Laag histamine, Laag oxalaat, Laag salicylaat
Trefwoord Ovenschotel
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Middenoosters, Turks
Porties 4 personen
Calorieën 445 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Rolletjes

  • 1 spitskool
  • 300 gr gehakt
  • 150 gr risotto rijst
  • 800 gr pompoen
  • 200 ml water
  • 2 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el milde olijfolie
  • 2 tl karwijzaad
  • 2 tl nigella sativa
  • ½ tl kardemom
  • ½ tl peterselie
  • ½ tl oregano
  • snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • 1 el extra vierge olijfolie

Variant vrij van zaden

  • snufje kaneel GEEN karwij, nigella, kardemom

Variant laag oxalaat

  • variant alleen witte peper, peterselie, tijm, rozemarijn

Variant MEDIUM salicylaat, let op: dus NIET laag salicylaat

  • FLESpompoen geen andere pompoen soorten
  • bosui vervangt de ui
  • beetje peterselie GEEN andere kruiden
  • beetje bieslook GEEN andere kruiden
  • zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie
  • variant GEEN salade

Salade

  • spitskool overgebleven binnenste bladen
  • radijsjes naar smaak
  • komkommer naar smaak
  • extra vierge olijfolie
  • witte azijn of appelciderazijn
  • rauwe honing
  • munt

Bereiding
 

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Doe de spitskool in zijn geheel in een grote pan met deksel. Zet op in ruim water, de kool hoeft niet onder te staan. Wel een deksel erop. Kook/stoom zo'n 8 minuten. De bladen zijn dan straks eenvoudig los te maken en de kern is nog stevig genoeg om een salade te maken. Als de kool klaar is uit de pan halen en laten afkoelen.
  • Kook de pompoenblokjes in 15 minuten gaar. Giet af, maar hou 200 ml van het vocht apart. Pureer de blokjes met de 200 ml kookvocht.
  • Schil en snij de uien in halve ringetjes. Warm de milde olijfolie op in de pan en fruit de uitjes voor een minuut of 10. Laat daarna afkoelen.
  • Meet alle kruiden en specerijen af. Pers de knoflook. Voeg dit toe aan het gehakt, samen met de afgekoelde uien en de risotto rijst.
  • Voeg 1 eetlepel extra vierge olijfolie en 3 eetlepels gepureerde pompoensaus toe aan het gehakt. Meng met de hand door elkaar en vorm 8 porties. Ze hoeven niet exact gelijk te zijn, dat zijn de bladen waar je ze straks inrolt ook niet.
  • Als je kool afgekoeld is kun je de bladen eraf halen. Snij het blad eerst los aan de onderkant. Zoek daarna de rand van het blad op en wikkel rustig af. Doe dit 8 keer. Wat je overhoudt kun je gebruiken voor de salade.
  • Maak rolletjes en leg ze in de ovenschaal. Giet de rest van de pompoensaus er overheen. Misschien heb je niet alles nodig, dat hangt een beetje af van de grootte van je ovenschaal en je rolletjes. Zorg dat alles bedekt is en maak af met zout naar smaak.
  • Zet 40 minuten in de oven. Check af en toe of de bovenkant niet verbrandt (dit kan bij elke oven anders zijn). Leg eventueel wat aluminiumfolie of een deksel op de schaal.
  • Maak een salade van de overgebleven spitskool met radijs, komkommer en een dressing van extra vierge olijfolie, een zuurtje, honing en munt.

Notities

Hoe maak je de rolletjes? Leg een blad spitskool met de punt naar boven op je werkblad. Snij aan de onderkant de harde kern eruit. Vorm een worstje van een portie gehaktmengel en leg dat op het blad. Vouw de onderkant er overheen, vouw dan de zijkanten dicht en rol vervolgens het geheel op naar boven (zoals bij een spring roll of loempia).
Ook lekker om koud mee te nemen. De volgende dag als lunch. Passen prima in een plastic bakje.

Voedingswaarde

Calorieën: 445kcal | Koolhydraten: 37gr | Eiwitten: 18gr | Vetten: 16gr | Verzadigd vet: 6g | MO vet: 1g | EO vet: 7g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 21276IU | Vitamine B1: 0.5mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 1mg | Foliumzuur (B11): 84µg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 47mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 64mg | Magnesium: 98mg | Kalium: 1030mg | Calcium: 133mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 157µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 241mg | Selenium: 18µg | Zink: 4mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept