Spitskoolrolletje met gehakt in tomatensaus
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Gehakt met oosterse kruiden als komijn, korianderzaad, kardemom en kaneel met rijst, knoflook en ui. Gerold in spitskool en gestoofd in tomaten saus. Ook wel sarma genoemd. Een traditioneel gerecht dat door heel het Midden-Oosten en Turkije gegeten wordt. De rolletjes worden ook wel gemaakt van wijnbladeren.
Veel mensen kunnen geen tomaten verdragen. Daarom heb ik ook een variant gemaakt met pompoensaus.
Je kunt het maken van lams-, runder- of varkensgehakt. Maar zorg dat het niet te mager is. In de rolletjes is wel een beetje vet nodig voor de smeuïgheid.

Spitskoolrolletjes met gehakt in tomatensaus
Gehakt met oosterse kruiden als komijn, korianderzaad, kardemom en kaneel met rijst, knoflook en ui. Gerold in spitskool en gestoofd in tomaten saus. Ook wel sarma genoemd. Een traditioneel gerecht dat door heel het Midden-Oosten en Turkije gegeten wordt. De rolletjes worden ook wel gemaakt van wijnbladeren.Voor mensen met intoleranties voor specerijen of tomaten heb ik ook zachte variant in pompoensaus gemaakt.
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ruime kookpan
- ovenschaal
Ingrediënten
Rolletjes
- 1 spitskool
- 300 gr gehakt
- 150 gr risotto rijst
- 750 gr tomatenpassata
- 2 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 el milde olijfolie
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 2 tl komijnzaad gemalen
- 2 tl chilivlokken
- ½ tl kardemom
- ½ tl kaneel
- ½ tl peterselie
- ½ tl oregano
- zwarte peper korrels
- zout roze Himalaya of Keltisch zee
Salade
- spitskool die overgebleven is
- komkommer naar smaak
- radijsjes naar smaak
- extra vierge olijfolie
- witte azijn of appelazijn
- dille
- munt
Optioneel
- rauwe honing niet kha/khb
Bereiding
- Doe de spitskool in zijn geheel in een grote pan met deksel. Zet op in ruim water, de kool hoeft niet onder te staan. Wel een deksel erop. Kook/stoom zo'n 8 minuten. De bladen zijn dan straks eenvoudig los te maken en de kern is nog stevig genoeg om een salade te maken. Als de kool klaar is uit de pan halen en laten afkoelen.
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Schil en snij de uien in halve ringetjes. Warm de milde olijfolie op in de pan en fruit de uitjes voor een minuut of 10. Laat daarna afkoelen.
- Meet alle kruiden en specerijen af. Pers de knoflook. Voeg dit toe aan de gehakt, samen met de afgekoelde uien en de risotto rijst. Voeg 1 eetlepel extra vierge olijfolie toe en 3 eetlepels passata. Meng met de hand door elkaar en vorm 8 porties. Ze hoeven niet exact gelijk te zijn, dat zijn de bladen waar je ze straks inrolt ook niet.
- Als je kool afgekoeld is kun je de bladen eraf halen. Snij het blad eerst los aan de onderkant. Zoek daarna de rand van het blad op en wikkel rustig af. Doe dit 8 keer. Wat je overhoudt kun je gebruiken voor de salade. Maak rolletjes en leg ze in de ovenschaal.
- Giet de passata over de rolletjes. Misschien heb je niet alles nodig, dat hangt een beetje af van de grootte van je ovenschaal en je rolletjes. Zorg dat alles bedekt is en maak af met zout en peper naar smaak. Zet 40 minuten in de oven.
- Check af en toe of de bovenkant niet verbrandt (dit kan bij elke oven anders zijn). Leg eventueel wat aluminiumfolie of een deksel op de schaal.
- Maak een salade van de overgebleven spitskool met wat radijs en komkommer en een dressings van extra vierge olijfolie, een zuurtje, dille en munt. Eventueel wat honing (niet kha/khb).
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Hoe maak je de rolletjes? Leg een blad spitskool met de punt naar boven op je werkblad. Snij aan de onderkant de harde kern eruit. Vorm een worstje van een portie gehaktmengel en leg dat op het blad. Vouw de onderkant er overheen, vouw dan de zijkanten dicht en rol vervolgens het geheel op naar boven (zoals bij een spring roll of loempia).
Ook lekker om koud mee te nemen. De volgende dag als lunch. Passen prima in een plastic bakje.
Voedingswaarde
Calorieën: 404kcal | Koolhydraten: 41gr | Eiwitten: 18gr | Vetten: 17gr | Verzadigd vet: 6g | MO vet: 1g | EO vet: 7g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 981IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Foliumzuur (B11): 84µg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 18mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 951mg | Magnesium: 60mg | Kalium: 902mg | Calcium: 69mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 120µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 229mg | Selenium: 19µg | Zink: 4mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?