Spinazie curry met lamsgehakt (saag palak)
Saag is een curry waarbij groene bladgroente gebruikt wordt, in dit geval spinazie (palak). De oorsprong van saag ligt in India, maar het werd later verder ontwikkeld in Engelse curryhuizen. Vaak wordt het gecombineerd met paneer (Indiase kaas), maar ook met stukken lamsvlees of lamsgehakt. En omdat ik geen zuivel eet kies ik voor het lam.
Traditioneel wordt geen koe gegeten in India en varkens zijn er weinig. Maar als je geen lamsgehakt hebt kun je ook prima half-om-half gehakt gebruiken. Gebruik niet te mager rundergehakt.
Op de foto gecombineerd met geroosterde kikkererwten en gebakken aubergine. Aubergine heeft wel even nodig in de pan. Bak rijkelijk met olie en begin hiermee voordat je die uien gaat bakken. Voeg wat knoflook toe, korianderzaad, chilivlokken, uienpoeder en blus af met een klein scheutje balsamicoazijn of tomaten passata.
Room
In een saag wordt meestal room gebruikt, zeker als je hem maakt met paneer. Je kunt gewone room gebruiken van zuivel of iedere ongezoete plantaardige room. Yoghurt komt ook voor. Dat kun je eveneens vervangen door iedere plantaardige yoghurt. Heel af en toe gebruikt men in een saag ook tomatensaus, maar hou je saus wel een beetje groen. Ik gebruikte zelf amandelroom met wat limoensap en heb daarnaast 2 losse tomaatjes toegevoegd.
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.
Specerijen
In ieder dorp of familie bestaan tradities die een saag net weer wat anders maken. Maar een saag is meestal niet heel erg pittig. Vaak juist subtiel en zacht kruidig en meer naar de kruiden toe die wij associëren met zoet. Kaneel, kardemom, soms wat kruidnagel. Maar net als in bijna iedere curry gebruik ik ui, knoflook, gember, korianderzaad en komijn. Eigenlijk ook currybladeren, maar die zijn niet zomaar in iedere supermarkt verkrijgbaar. En ik wil dit recept toegankelijk houden voor iedereen, dus ik gebruik ze hier niet.
Dieet en ‘vrij van’
Lowcarb, meer naar koolhydraatbeperkt toe als er meer ui gebruikt wordt, meer naar koolhydraatarm met minder ui. Vaak vervang ik ui door bosui, maar de smaken gaan dan iets meer naar een Thaise curry. Ik heb dat hier dus niet gedaan.
Paleo en ‘vrij van’ nachtschade zonder de tomaat en de chilivlokken.
‘Vrij van’ zuivel, noten, soja en (pseudo)granen afhankelijk van de soort room of yoghurt.
Indiase spinazie curry met lamsgehakt (saag palak)
Benodigdheden
- bak- of hapjespan
- rasp en knoflookpers
Ingrediënten
- 250 gr lamsgehakt
- 250 gr spinazie
- 1 rode ui
- 2 tomaat
- 5 teentjes knoflook
- stukje gember
- 150 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
- of 150 ml yoghurt, zuivel of plantaardig
- 1 el chilivlokken
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl karwijzaad gemalen
- 1 mespuntje kaneel
- 1 mespuntje nootmuskaat
- 1 mespuntje kardemom
- ½ tl zwarte peper korrels
- 2 flinke snufjes zout roze Himalaya of Ketltisch zee
- 1 limoen, sap van of een ½ citroen
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Paleo en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN tomaat en chili vlokken
Bereiding
- Als je spinazie uit de diepvries gebruikt: haal het eruit en laat alvast wat ontdooien. Bij verse spinazie: wassen en uit laten lekken. Haal ook het gehakt alvast uit de koelkast.
- Snipper de ui en bak glazig, ze mogen zels fal iets gaan karameliseren. Dan worden ze ook wat zoeter Neem rustig de tijd dus voor het andere voorbereidende werk.
- Pers de knoflook. Rasp de gember. Meet alle specerijen af, eventueel nog zelf malen als je hele zaden gebruikt (voor de komijn, karwij, kardemom). Pers de limoen. Was de tomaat, verwijder het 'houtige' deel waar het steeltje heeft gezeten, de zaadlijsten, mogen blijven.
- Voeg de gember en knoflook toe aan de ui. Voeg na een half minuutje het gehakt toe en bak rul.
- Voeg alle specerijen toe. Blus af met het limoensap en de room. Voeg de tomaat toe en laat een kwartier tot twintig minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even roeren.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!