Spek met gebakken spruitjes in miso
Heerlijk krokant spek met Aziatische smaken, gecombineerd met gebakken spruitjes in een misosaus. Lekker met wat geroerbakte taugé met bosui en een rood pepertje.
De manier van het bakken van het spek lijkt een beetje op dat van het Chinees spek. Ik bak dit alleen iets droger: ik giet wat vet af en voeg sesampasta toe. Ook gebruik ik net iets minder vissaus en geen Szechuan pepertjes zodat de smaak wat zachter blijft.
In het Verre Oosten worden vaak dikke sauzen gebruikt waar suiker in zit. Met een beetje creativiteit kun je de smaken toch heel goed benaderen zónder suiker: met sojasaus, sesampasta, suikervrije vissaus, erythritol en miso.
Meer weten? Lees hier over koolhydraatarm Aziatisch koken in het algemeen.
Glutenvrije sojasaus
Ik gebruik glutenvrije sojasaus die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Dit is ook een sojasaus met heel weinig koolhydraten.
Suikervrije vissaus
In de marinade gaat ook vissaus. Aan alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen is suiker toegevoegd. Jammer, want het hoort er eigenlijk niet in. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.
Erythritol
In Aziatisch eten wordt naast sauzen waar suiker in zit, ook vaak nog extra losse suiker toegevoegd. Dat zorgt voor een dikke, gekarameliseerde saus. Om dat te benaderen gebruik ik erythritol. Je kunt eventueel Ery Bronze of Steviala Gold gebruiken, al is dat wel weer bewerkt. Overigens krijg je hier wat structuur betreft niet exact hetzelfde effect mee als wanneer je gewone witte of bruine suiker, kokosbloesemsuiker, maple syrup of honing zou gebruiken. Maar het komt er wel dicht bij in de buurt!
Sesampasta
Het spek geef ik extra smaak mee door het toevoegen van sesampasta (tahin). Niet alle tahin is koolhydraatarm. Sebahat bevat de minste koolhydraten met 3,1 gr khd per 100 gram.
Wat is miso?
De spruitjes wentel je, nadat je ze kort gekookt hebt, in een marinade van miso, olie, knoflook en sojasaus. Vervolgens bak je ze daarna, met nog een extra scheut olie in de pan.
Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.
Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst.
Is miso glutenvrij?
In het fermentatieproces worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst.
Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Dieet en ‘vrij van’
Door de miso is dit gerechtje koolhydraatbeperkt. Omdat miso gemaakt wordt van soja is het niet geschikt voor mensen die soja mijden. Peulvruchten, waaronder soja, passen ook niet in een paleo dieet.

Spek met gebakken spruitjes in miso
Benodigdheden
- 1 affiliate linkgrote PFAS vrije bakpan of wok
- 1 affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan of wok
- 2 spatels
- 1 kook- of stoompan
- 1 vergiet
- mes
Ingrediënten
Spek
- speklappen
- ½ tl baking soda
- 2 tl witte azijn of appelciderazijn
- 1 el chilivlokken
- 3 el sojasaus, tamari of kokosaminos
- ½ tl (suikervrije) vissaus weglaten voor vrij van vis
- 2 teentjes knoflook
- 2 el affiliate linkerythritol
- of 2 el Ery Bronze of Steviala Gold
- 1 tl tahin
- milde olijfolie om in te bakken
Spruitjes
- 250 gr spruitjes
- 1 flinke schep witte miso
- 1 el sojasaus, tamari of kokosaminos
- 1 el milde olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- milde olijfolie om in te bakken
Taugé
- 100 gr taugé
- 1 bosui
- ½ rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 el sojasaus, tamari of kokosaminos
- ½ el sesamolie
- milde olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Snij de speklappen in reepjes of blokjes. Marineer de stukjes spek met de baking soda, de azijn, de chiliflakes, de vissaus en 2 eetlepels sojasaus. Laat minimaal een uurtje staan, maar liefst een uur of 3.
- Maak de spruitjes schoon. Kleintjes zo laten, grote halveren. Stoom of kook ze 10 minuten.
- Verhit de eerste wok of bakpan voor het spek en doe er een flinke scheut olie in. In de Chinese keuken bezuinig je niet op olie… Bak het spek op hoog vuur terwijl je af en toe omschept.
- Pers de knoflook. De helft is voor de spruitjes. De andere helft voor de spekstukjes. Dit is ook een mooi moment om de bosui en het pepertje te snijden. De taugé kun je in een vergiet even afspoelen met heet water.
- Meng in een kom de miso, de sojasaus, de eerste helft van de knoflook en een lepel olie. Meng daar de gestoomde of gekookte spruitjes door.
- Verhit de tweede wok of bakpan. Voeg een scheut milde olijfolie toe en bak de spruitjes op niet al te hoog vuur rondom bruin.
- Als het spek ondertussen een beetje uitgebakken is en een bruin randje heeft kun je het vuur wat lager zetten. Giet een beetje van het vet af. Voeg de erythritol toe, de tweede helft van de knoflook en de laatste eetlepel sojasaus. Eventueel meer naar smaak. Af en toe om scheppen. Bakken voor ongeveer een kwartier in totaal. Niet meer op té hoog vuur.
- Voeg de laatste 5 minuten van het bakken van de spek de sesampasta toe. Doe het spek daarna alvast op een bord, dat blijft wel even warm.
- Doe weer een scheut olie in de pan en bak de bosui en het pepertje een minuutje. Voeg daarna de taugé toe en bak nog een minuutje mee. Voeg sojasaus toe en vlak voor het opdienen de sesamolie.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Hoe kook jij koolhydraatarm Aziatisch? Laat een reactie achter!