Koolhydraatarm krokant Aziatisch spek met gebakken spruitjes in sticky miso saus
Heerlijk krokant spek met Aziatische smaken, gecombineerd met gebakken spruitjes in een misosaus. Lekker met wat geroerbakte taugé met bosui en een rood pepertje. Het recept houdt rekening met een koolhydraatarme leefstijl maar is door de miso niet strikt koolhydraatarm (kha). Wel koolhydraatbeperkt.
De manier van het bakken van het spek lijkt een beetje op dat van het Chinees spek. Ik bak dit alleen iets droger: ik giet wat vet af en voeg sesampasta toe. Ook gebruik ik net iets minder vissaus en geen Szechuan pepertjes zodat de smaak wat zachter blijft.
Lowcarb en suikervrij
In het Verre Oosten worden vaak dikke sauzen gebruikt waar suiker of veel zetmeel in zit. Met een beetje creativiteit kun je de smaken toch heel goed benaderen zónder suiker. In dit recept gebruik ik sojasaus, sesampasta, suikervrije vissaus, erythritol en miso.
Meer weten? Lees hier over koolhydraatarm Aziatisch koken in het algemeen. En kijk hier voor andere koolhydraatarme Aziatische recepten.
Glutenvrije sojasaus
Sojasaus is gefermenteerde soja. Bij de fermentatie wordt graan gebruikt. Gewone sojasaus bevat over het algemeen tarwe en dus gluten. Japanse tamari sojasaus, kortweg tamari, bevat in principe geen tarwe.
Koolhydraatarme sojasaus
Ik gebruik zelf meestal Kikkoman glutenvrij. Deze bevat ook de minste koolhydraten: 2 gr khd per 100 gram.Van oudsher zat dat in een flesje met blauwe dop. Inmiddels zijn er ook andere flesjes op de markt met blauwe doppen, even oppassen dus dat je de goede neemt.
Suikervrije vissaus
Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.
Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Als je deze één keer geproefd hebt wil je nooit meer anders. Ik bestelde deze altijd online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.
Geen suiker
In Chinees eten wordt ook vaak extra suiker toegevoegd. Dat zorgt voor een dikke, gekarameliseerde saus. In een koolhydraatarm dieet kun je helaas geen enkele vorm van suiker gebruiken.
Erythritol
Meestal wordt geadviseerd om erythritol te nemen. Dat is een zoetstof die de bloedsuikerspiegel niet laat schommelen en het heeft ook geen nadelig effect op de darmen. De meest
pure vorm van erythritol zijn witte kristallen die lijken op suiker. Je kunt ook Ery Bronze of Steviala Gold gebruik. Het nadeel van erythritol is dat je hier wat structuur betreft niet hetzelfde effect mee als wanneer je suiker zou gebruiken. Het kan wat korreliger blijven. Voor het vlees is dat geen probleem. Voor de saus waar je de spruitjes in wentelt wil je juist een gladde structuur en dan is erythritol niet altijd een goede suikervervanger.
Siroop met karamel of honing smaak
Sinds kort gebruik ik daarom ook af en toe vloeibare siropen met zoetstof. In Aziatisch eten passen siropen met karamelsmaak erg goed. In dit recept gebruik ik ook zoetstof met honingsmaak. De siropen zijn allemaal wel weer een stuk bewerkter dan pure erythritol. Sommige bevatten ook moutextract en zijn daarmee niet glutenvrij. Goed de etiketten lezen dus en zelf keuzes maken wat voor jou het belangrijkste is.
Sesampasta
Het spek geef ik extra smaak mee door het toevoegen van sesampasta (tahin). Niet alle tahin is koolhydraatarm. De tahin van Lowcarbcenter (nut&me) bevat de minste koolhydraten met Sebahat bevat 3,1 gr khd per 100 gram. De volkoren tahin is van Pit&Pit is lekker smeuïg maar bevat 18 gr khd.
Wat is miso?
De spruitjes wentel je, nadat je ze kort gekookt hebt, in een marinade van miso, olie, knoflook en sojasaus. Vervolgens bak je ze daarna, met nog een extra scheut olie in de pan. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst. Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de héle sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Krokant Aziatisch spek met gebakken spruitjes in sticky miso saus
Benodigdheden
- 1 grote PFAS vrije bakpan of wok
- 1 kleine PFAS vrije bakpan of wok
- 2 spatels
- 1 kook- of stoompan
- 1 vergiet
- mes
Ingrediënten
Spek
- 2 tot 3 (scharrel) speklappen
- ½ tl baking soda dit maakt het vlees mals
- 2 tl witte azijn of appelazijn in combi met de baking soda
- 1 el chilivlokken
- 3 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- ½ tl (suikervrije) vissaus
- 2 teentjes knoflook
- 1 el vloeibare karamel zoetstof
- of 2 el Ery Bronze (bruine erythritol) of witte erythritol
- 1 tl tahin
- milde olijfolie om in te bakken
Spruitjes
- 250 gr spruitjes
- 1 flinke schep (glutenvrije) witte miso
- 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 1 el milde olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 scheut milde olijfolie om in te bakken
Taugé
- 100 gr taugé
- 1 bosui
- ½ rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- ½ el sesamolie
- 1 scheut milde olijfolie om in te bakken
Voor vrij van vis
- variant GEEN vissaus
Bereiding
Voorbereiding
- Snij de speklappen in reepjes of blokjes. Marineer de stukjes spek met de baking soda, de azijn, de chiliflakes, de vissaus en 2 eetlepels van de sojasaus. Laat minimaal een uurtje staan, maar liefst een uur of 3.
- Maak de spruitjes schoon. Kleintjes zo laten, grote halveren. Stoom of kook ze 10 minuten.
- Pers alle knoflook. De ene helft is voor de spruitjes. De andere helft voor de spekstukjes.
- Snij eventueel ook alvast de bosui en het pepertje. De taugé kun je in een vergiet even afspoelen met heet water.
Spek
- Heb je het spek weggezet in de koelkast? Laat het dan eerst even op kamertemperatuur komen.
- Verhit de eerste wok of bakpan voor het spek en doe er een flinke scheut olie in. In de Chinese keuken bezuinig je niet op olie. Bak het spek op hoog vuur terwijl je af en toe omschept.
Spruitjes
- Meng in een kom de miso, de sojasaus, de zoetstof, de helft van de zojuist geperste knoflook en een lepel olie.
- Meng daar de gestoomde of gekookte spruitjes door de saus in de kom.
- Verhit de tweede wok of bakpan. Voeg een scheut milde olijfolie toe en bak de spruitjes (op niet al te hoog vuur!) rondom bruin.
Spek
- Als het spek ondertussen een beetje uitgebakken is en een bruin randje heeft kun je het vuur wat lager zetten.
- Giet een beetje van het vet af. Voeg de zoetstof toe. Voeg ook de overgebleven knoflook en de laatste eetlepel sojasaus. Eventueel meer naar smaak.
- Af en toe om scheppen. Bakken voor ongeveer een kwartier in totaal. Niet meer op té hoog vuur.
- Voeg de laatste 5 minuten van het bakken van de spek de sesampasta toe. Doe het spek daarna alvast op een bord, dat blijft wel even warm.
Taugé
- Veeg eventueel de pan (waar je de spek in gebakken hebt) een beetje schoon met keukenpapier.
- Doe weer een scheut olie in de pan en bak de bosui en het pepertje een minuutje.
- Voeg daarna de taugé toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg sojasaus toe en vlak voor het opdienen de sesamolie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Hoe kook jij koolhydraatarm Aziatisch? Laat een reactie achter!