Koolhydraatarme en paleo soupa avgolemono (Griekse eisoep)
Mijn versie van deze waanzinnig lekkere en bijzondere Griekse kippensoep. Koolhydraatarm en paleo, dus zonder zetmeel (geen rijst of orzo) en zuivel.
Gemaakt van ei en citroen. Je trekt zelf verse bouillon van kippenpoten en verrijkt deze met (plantaardige) room en gepofte knoflook. Door het poffen wordt de knoflook zacht en romig. En zelfs lichtzoet van smaak. De eieren klop je op met een mixer, eerst het eiwit en dan pas het eigeel en de citroen erbij. Daarna voeg je dit mengsel toe aan de bouillon. Zo krijg je een lichte en luchtige soep. Op het laatst nog wat verse peterselie en bieslook erdoor. Wauw, lekker romig en fris tegelijk. Wat een verrassende cadeautjes heeft de wereldkeuken toch.
Geen rijst
Het authentieke recept heb ik wel een beetje aangepast. Oorspronkelijk hoort in deze soep rijst of orzo. Dat kook je in de bouillon. Het zetmeel van de rijst of orzo geeft dan extra binding aan de soep. In een koolhydraatarm of paleo dieet eet je echter geen granen. Ik compenseer door wat romigheid van amandelroom toe te voegen. Maar mijn versie van de soep blijft wel iets dunner dan het orgineel.
Amandelroom
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Eet je wel zuivel? Dan kun je natuurlijk ook gewone room gebruiken.
Amandelroom is helaas wat lastiger te verkrijgen dan soja-, rijst- of haverroom. Die drie vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is gek genoeg wat moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet.
Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Beide bevatten wel wat toevoegingen voor extra romigheid, kijk dus goed wat bij jouw intoleranties past. Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. En let even op! Want Ecomil Cuisine met de blauwe letters is gezoet en bevat net als room van het merk Provomel agave siroop.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is koolhydraatarm en paleo. De rode ui heeft 6,3 gr khd per 100 gram. Het zit daarmee net over het randje van kha en is khb. Maar slechts één ui op een gerecht voor 6 personen kan gezien worden als smaakmaker. Daarmee wordt het meestal gedoogd voor kha. Wil je minder koolhydraten? Neem dan prei of bosui.
Koolhydraatarme en paleo soupa avgolemono (Griekse eisoep)
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- soeppan
- staaf- en handmixer
- zeef of vergiet
- diverse bakjes en kommetjes
Ingrediënten
- 2 kippenbouten met ribstuk
- 1 liter water
- 1 rode ui
- 1-2 stengels bleekselderij
- 3 laurierblaadje
- 1 liter bouillon
- 1 bol knoflook
- 4 eieren
- 1 citroen
- 200 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte zelf amandelroom
- verse bieslook
- verse peterselie
- snufje zwarte peper korrels
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Bereiding
- Ontvel de poten. Dat gaat het makkelijkst door in het midden een knip te geven bij het gewricht (tussen de drumstick en de karbonade). Het vel kan je nu naar beide richtingen eraf trekken. Niet alles hoeft er helemaal af, een beetje vet is wel lekker.
- Zet een pan water op. Breng aan de kook met de kippenpoten, de ui en bleekselderij in grove stukken, de laurierblaadjes en het bouillonpoeder. Zet het vuur zacht en laat een uurtje rustig pruttelen. Af en toe een blupje is genoeg.
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Snij de topjes van alle teentjes van een bol knoflook. Laat de teentjes verder in tact en laat ze ook aan de bol zitten. Verwijder de buitenste velletjes van de bol. De velletjes om de teentjes laat je zitten. Doe er wat milde olijfolie op en pak in in aluminiumfolie. Leg in de oven voor een minuut of 40. Laat daarna afkoelen in de folie.
- Haal de poten uit de bouillon. Zeef de rest. Doe de bleekselderij terug. De ui en de laurier mogen weg. Voeg de gepofte knoflook toe. Dat kan eenvoudig door het bolletje in zijn geheel uit te knijpen. Pureer.
- Voeg 200 ml amandelroom toe aan de bouillon en zet terug op laag vuur. Het gaat er alleen om de soep warm te houden op net iets meer dan eettemperatuur. Niet weer aan de kook brengen. Straks gaat het ei erbij en dan mag het niet té heet zijn.
- Pluk de kip in kleine stukjes. Leg even apart.
- Scheid de eieren. Voeg het sap van de citroen bij het geel en kluts. Het wit klop je op. Het hoeft niet zo stijf als voor meringues, je hoeft er geen echte pieken van te kunnen trekken. Als het een stevig maar nog flexibel schuim vormt en zo'n beetje verdubbeld/verdrievoudigd is, dan is het goed.
- Voeg al kloppend het geel met het citroensap bij het wit. Voeg wat van de warme bouillon toe. Klop weer. Herhaal nog een keer of twee. Hierdoor 'went' het ei alvast aan de temperatuur van de bouillon en kun je het straks zonder problemen in de pan doen.
- Giet daarna het eimengsel bij de pan met bouillon en meng rustig met een lepel.
- Voeg de kip toe.
- Maak af met de bieslook en peterselie. En eventueel wat zout en peper. Overigens is dat wat mij betreft hier niet per sé nodig.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!