Koolhydraatarme soupa avgolemono (Griekse citroen en eisoep)
Mijn versie van deze waanzinnig lekkere en bijzondere Griekse kippensoep. Koolhydraatarm, dus zonder zetmeel (geen rijst of orzo). Gemaakt van ei en citroen. Je trekt zelf verse bouillon van kippenpoten en verrijkt deze met (plantaardige) room en gepofte knoflook. Door het poffen wordt de knoflook zacht en romig. En zelfs lichtzoet van smaak. De eieren klop je op met een mixer, waarna je dit toevoegt aan de bouillon. Zo krijg je een lichte en luchtige soep. Op het laatst nog wat verse peterselie en bieslook erdoor. Wauw, lekker romig en fris tegelijk. Wat een verrassende cadeautjes heeft de wereldkeuken toch.
Geen rijst
Het authentieke recept heb ik wel een beetje aangepast. Oorspronkelijk hoort in deze soep rijst of orzo. Dat kook je in de bouillon. Het zetmeel van de rijst of orzo geeft dan extra binding aan de soep. In een koolhydraatarm of paleo dieet eet je echter geen granen. Ik compenseer door wat romigheid van amandelroom toe te voegen. Maar mijn versie van de soep blijft wel iets dunner dan het orgineel.
Room
Je kunt gewone kookroom gebruiken. Als je zuivelvrij eet zijn amandel en sojaroom de beste opties.
Bouillon
De bouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken. Dan heb je ook meteen lekker kippenvlees in de soep.
Echte scharrelkip
Ik kook zo veel mogelijk met échte scharrelkip. In deze soep werk ik met kip karbonades en drumsticks . Echte biologische buitenkip is niet alleen goed uit het oogpunt van dierenwelzijn maar het levert ook vlees op met meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.

Koolhydraatarme soupa avgolemono (Griekse eisoep)
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- soeppan
- staaf- en handmixer
- zeef of vergiet
- diverse bakjes en kommetjes
Ingrediënten
- 3 kip karbonades (bio scharrel)
- 3 kip drumstick (bio scharrel)
- 1 liter water
- 1 rode ui
- 1-2 stengels bleekselderij
- 3 laurierblaadje
- 1 liter bouillon
- 1 bol knoflook
- 4 eieren
- 1 citroen
- 200 ml room, zuivel of plantaardig
- bieslook (vers)
- peterselie (vers)
- snufje zwarte peper
- snufje (Keltisch zee)zout
Bereiding
Bouillon
- Breng een pan water aan de kook. Ontvel de kip.
- Voeg de kip, de ui en bleekselderij in grove stukken, de laurierblaadjes en het bouillonpoeder toe. Zet het vuur zacht en laat een uurtje rustig pruttelen. Af en toe een blupje is genoeg.
Knoflook
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Snij de topjes van alle teentjes van een bol knoflook. Laat de teentjes verder in tact en laat ze ook aan de bol zitten. Verwijder de buitenste velletjes van de bol. De velletjes om de teentjes laat je zitten. Doe er wat milde olijfolie op en pak in in aluminiumfolie. Leg in de oven voor een minuut of 40. Laat daarna afkoelen in de folie.
Basis soep
- Haal de kip uit de bouillon. Zeef de rest. Doe de bleekselderij terug. De ui en de laurier mogen weg. Voeg de gepofte knoflook toe. Dat kan eenvoudig door het bolletje in zijn geheel uit te knijpen. Pureer.
- Pluk de kip in kleine stukjes. Leg even apart.
- Voeg de room toe aan de bouillon en zet terug op laag vuur. Het gaat er alleen om de soep warm te houden op net iets meer dan 'eet' temperatuur. Niet weer aan de kook brengen. Straks gaat het ei erbij en dan mag het niet té heet zijn.
De eieren
- Scheid de eieren. Voeg het sap van de citroen bij het geel en kluts.
- Het wit klop je op. Het hoeft niet zo stijf als voor meringues, je hoeft er geen echte pieken van te kunnen trekken. Als het een stevig maar nog flexibel schuim vormt en zo'n beetje verdubbeld/verdrievoudigd is, dan is het goed.
- Voeg al kloppend het geel met het citroensap bij het wit. Voeg wat van de warme bouillon toe. Klop weer. Herhaal nog een keer of twee. Hierdoor 'went' het ei alvast aan de temperatuur van de bouillon en kun je het zonder problemen in de pan doen.
- Giet daarna het eimengsel bij de pan met bouillon en meng rustig met een lepel.
- Voeg de kip toe.
- Maak af met de bieslook en peterselie. En eventueel wat zout en peper. Overigens is dat wat mij betreft hier niet per sé nodig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!