|

Koolhydraatarme soupa avgolemono (Griekse citroen en eisoep)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Mijn versie van deze waanzinnig lekkere en bijzondere Griekse kippensoep. Koolhydraatarm, dus zonder zetmeel (geen rijst of orzo). Gemaakt van ei en citroen. Je trekt zelf verse bouillon van kippenpoten en verrijkt deze met (plantaardige) room en gepofte knoflook. Door het poffen wordt de knoflook zacht en romig. En zelfs lichtzoet van smaak. De eieren klop je op met een mixer, waarna je dit toevoegt aan de bouillon. Zo krijg je een lichte en luchtige soep. Op het laatst nog wat verse peterselie en bieslook erdoor. Wauw, lekker romig en fris tegelijk. Wat een verrassende cadeautjes heeft de wereldkeuken toch.

Geen rijst

Het authentieke recept heb ik wel een beetje aangepast. Oorspronkelijk hoort in deze soep rijst of orzo. Dat kook je in de bouillon. Het zetmeel van de rijst of orzo geeft dan extra binding aan de soep. In een koolhydraatarm of paleo dieet eet je echter geen granen. Ik compenseer door wat romigheid van amandelroom toe te voegen. Maar mijn versie van de soep blijft wel iets dunner dan het orgineel.

Room

Je kunt gewone kookroom gebruiken. Als je zuivelvrij eet zijn amandel en sojaroom de beste opties.

Bouillon

De bouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken. Dan heb je ook meteen lekker kippenvlees in de soep.

Echte scharrelkip

Ik kook zo veel mogelijk met échte scharrelkip. In deze soep werk ik met kip karbonades en drumsticks . Echte biologische buitenkip is niet alleen goed uit het oogpunt van dierenwelzijn maar het levert ook vlees op met meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.

Koolhydraatarme soupa avgolemono (Griekse eisoep)

Marjolein
Een heerlijke soep waarbij je eerst zelf bouillon maakt van kippenpoten. Daar voeg je gepofte knoflook aan toe. Gepofte knoflook is zacht en zoet van smaak en geeft zelfs wat romigheid. Daarna voeg je opgeklopt ei toe en citroen. Je krijgt zo een frisromige en luchtige soep.
5 van 2 stemmen
Vooraf 1 uur
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Kerst, Pasen
Gang Soepen
Keuken Europees, Grieks
Porties 6 personen
Calorieën 273 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden
  • soeppan
  • staaf- en handmixer
  • zeef of vergiet
  • diverse bakjes en kommetjes

Ingrediënten
  

Bereiding
 

Bouillon

  • Breng een pan water aan de kook. Ontvel de kip.
  • Voeg de kip, de ui en bleekselderij in grove stukken, de laurierblaadjes en het bouillonpoeder toe. Zet het vuur zacht en laat een uurtje rustig pruttelen. Af en toe een blupje is genoeg.

Knoflook

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de topjes van alle teentjes van een bol knoflook. Laat de teentjes verder in tact en laat ze ook aan de bol zitten. Verwijder de buitenste velletjes van de bol. De velletjes om de teentjes laat je zitten. Doe er wat milde olijfolie op en pak in in aluminiumfolie. Leg in de oven voor een minuut of 40. Laat daarna afkoelen in de folie.

Basis soep

  • Haal de kip uit de bouillon. Zeef de rest. Doe de bleekselderij terug. De ui en de laurier mogen weg. Voeg de gepofte knoflook toe. Dat kan eenvoudig door het bolletje in zijn geheel uit te knijpen. Pureer.
  • Pluk de kip in kleine stukjes. Leg even apart.
  • Voeg de room toe aan de bouillon en zet terug op laag vuur. Het gaat er alleen om de soep warm te houden op net iets meer dan 'eet' temperatuur. Niet weer aan de kook brengen. Straks gaat het ei erbij en dan mag het niet té heet zijn.

De eieren

  • Scheid de eieren. Voeg het sap van de citroen bij het geel en kluts.
  • Het wit klop je op. Het hoeft niet zo stijf als voor meringues, je hoeft er geen echte pieken van te kunnen trekken. Als het een stevig maar nog flexibel schuim vormt en zo'n beetje verdubbeld/verdrievoudigd is, dan is het goed.
  • Voeg al kloppend het geel met het citroensap bij het wit. Voeg wat van de warme bouillon toe. Klop weer. Herhaal nog een keer of twee. Hierdoor 'went' het ei alvast aan de temperatuur van de bouillon en kun je het zonder problemen in de pan doen.
  • Giet daarna het eimengsel bij de pan met bouillon en meng rustig met een lepel.
  • Voeg de kip toe.
  • Maak af met de bieslook en peterselie. En eventueel wat zout en peper. Overigens is dat wat mij betreft hier niet per sé nodig.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Je kunt de soep beter niet meer opwarmen. In de koelkast maximaal 2 dagen bewaren.
Tips and tricks voor het stijf kloppen van eiwit:
Voor de mis en place is het belangrijk dat het eiwit niet in aanraking komt met vet of het eigeel.
Om zeker te zijn maak je een grote en een kleine kom schoon (beide liefst niet van plastic). Zorg dat beide absoluut vetvrij zijn. Als je hier niet zeker van bent kun je beide even insmeren met citroensap, afspoelen met heet water en droogmaken met keukenrol. Doe dit eventueel ook met je klopper/mixer.
Alles even in de koelkast leggen werkt vaak ook beter. Strikt noodzakelijk is dit niet.
De eerste kom is groot genoeg om de eiwitten in te mixen. Voor het splitsen kun je het tweede kommetje gebruiken. Het handigst is namelijk om het wit het splitsen boven dat kommetje, lukt het dan kun je per ei het wit in de grote kom doen. Lukt het niet, bijvoorbeeld omdat er geel bij komt of schilletjes, hoef je maar 1 eiwit weggooien. Doe je alles meteen in de grote kom, zul je net zien dat het pas mis gaat bij het laatste ei…
Het eigeel doe je in een derde kommetje dat niet vetvrij hoeft te zijn.

Voedingswaarde

Calorieën: 273kcal | Koolhydraten: 4gr | Eiwitten: 14gr | Vetten: 22gr | Verzadigd vet: 11g | MO vet: 3g | EO vet: 7g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 699IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 11mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 725mg | Magnesium: 22mg | Kalium: 304mg | Calcium: 67mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 26µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 175mg | Selenium: 19µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven