Bramenijs van kokosroom
Kun je roomijs maken als je geen zuivel eet? En ook als je koolhydraatarm eet? Ja hoor, dat kan. En nog lekker ook! Namelijk met kokosroom. Als je het mengt met (liefst al deels bevroren) fruit krijg je heerlijk ijs dat tussen een sorbetijs en roomijs in zit.
Mijn favoriete smaken omvatten in ieder geval al het rode fruit (naast braam bijvoorbeeld bosbes, framboos en aardbei). Bij dit soort fruit krijg je licht en fris ijs. Op die manier hou je ook je koolhydraten laag. Maar tropisch fruit zoals mango of banaan combineert ook heerlijk met kokos. Bij zoeter (tropisch) en ‘dikker’ fruit krijg je wat voller en nog wat romiger ijs.
Hou je van ijs? Kijk dan ook eens bij het roomijs van banaan (nicecream) of bij de waterijsjes (perenijsjes, limoenijsjes of bosbessenijsjes).
Kokosroom
Kokosroom of kokoscrème is het dikke deel van een vet blik kokosmelk (light of uit een pak werkt niet). Zet een blik minimaal een nachtje in de koelkast, liefst zelfs meerdere (of heb er altijd een paar op voorraad in de koelkast). De crème zit dan bovenop en het water/sap zit onderop. Het dunne deel gebruik je niet. Schud het blik niet voordat je het openmaakt. Schep de room eruit met een lepel. Het sap kun je eventueel ook afgieten zodra je een ‘gaatje’ hebt gemaakt.
Pitjes
Let op dat bramen en frambozen pitjes hebben. Ik vind dat persoonlijk niet erg. Maar wil je ijs met een volledig gladde structuur? Zeef dan eerst de pitjes uit de vruchtjes. Dat kan door met de achterkant van een lepel het fruit door een keukenzeefje te drukken.
Zo koel mogelijk
Voor ijsrecepten is het fijn om met koude of al bevroren producten te werken. Hiervoor kun je het beste stukjes fruit uit de vriezer gebruiken. Dat heb je altijd op voorraad en het is al klein gemaakt. Laat de stukjes wel licht ontdooien (alleen wat zachter worden) anders komt je staafmixer er niet doorheen.
Als je bramen uit de diepvries gebruik kun je het proces van ijs maken flink versnellen. Na het verwerken wel even in de vriezer terug zetten. Door het malen of blenden is het namelijk wel wat armer geworden. Maar dan heb je na een half uur of soms zelf binnen een kwartiertje al ijs. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe warm je mengsel is geworden.
Extra zoet?
Ik voeg geen extra suiker of zoetstof toe. Het fruit is al zoet genoeg van zichzelf. Wil je het toch zoeter? Denk dan aan een theelepeltje erythritol poedersuiker voor koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt. Of twee theelepels maple syrup of kokosbloesemsuiker als je juist liever geen erythritol gebruikt.
Geen ijsmaker nodig
Voor dit ijsrecept heb je geen ijsmaker nodig. Heb je er wel één dan is dat wel fijner en gemakkelijker, dus gebruik hem dan gewoon. IJs maken zonder ijsmaker is wel wat intensief. Je moet namelijk ieder half uur het ijs breken en door elkaar roeren. Dit is nodig om kristalvorming zoveel mogelijk tegen te gaan.
Hard ijs
Zelfgemaakt roomijs wordt altijd wat harder in de diepvries dan roomijs uit de supermarkt. Het roomijs uit de supermarkt blijft namelijk zo zacht door allerlei toevoegingen. En het roomijs van de ijsboer kan zacht blijven omdat zijn vriezer zachter staat dan de gemiddelde huishoudvriezer.
Ook in een ijsmaker kun je de temperatuur hoger houden dan in een diepvries. Wil je zacht ijs zonder ijsmaker, dan wordt het een kwestie van plannen waarbij je het ijs op tijd eet en niet te lang in de diepvries laat.
Het toevoegen van een zuurtje (paar druppels citroensap) kan ook helpen om het ijs wat zachter te houden. Maar stel ook vooral je verwachtingen bij: het is gewoon geen roomijs uit de supermarkt!
Dieet en ‘vrij van’
Kokosroom en rood fruit, alles wat in het Engels ‘berries’ genoemd wordt, zijn koolhydraatarm. Maar pas dan wel de portiegrootte aan (richtlijn is zo’n 40 tot 50 gram rood fruit per dag). Voor paleo en koolhydraatbeperkt kun je al het fruit gebruiken.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Voor laag histamine kun je het beste bosbessen of bramen gebruiken. Wilde bosbessen worden zelfs aangeraden, onder meer vanwege het hoge gehalte quercetine. Frambozen kunnen eerder een reactie geven (SIGHI 2), dat zou dus een aanwijzing zijn om het niet te proberen. Toch lijkt het erop dat sommigen ze wel degelijk in kleine hoeveelheden kunnen verdragen. Aardbeien, hoewel ook ook SIGHI 2, zijn echt af te raden.
Kokos kan persoonlijk zijn. Kokos staat in de SIGHI lijst op 0. De room staat bij MC360 op low (alleen gedroogde kokosnoot staat op higher). Zelf even goed uittesten dus wat jij kunt verdragen.
Laag oxalaat
Of dit recept past in een laag oxalaat dieet is onbekend. Het oxalaat gehalte kan per soort kokosmelk verschillen (merendeel laag en medium). Maar Nederlandse merken zijn nooit getest. Verder zijn gekweekte bosbessen waarschijnlijk lager in oxalaat dan wilde bosbessen.
Bramenijs van kokosroom
Benodigdheden
- vriezer en plastic bakje
Ingrediënten
- 250 gr bramen of ander doosje fruit uit de vriezer
- 200 gr kokosroom ongeveer 1 blik
Bereiding
- Voor ijsrecepten is het fijn om met koude of al bevroren producten te werken. Hiervoor kun je het beste stukjes fruit uit de vriezer gebruiken. Dat heb je altijd op voorraad en het is al klein gemaakt. Laat de stukjes wel licht ontdooien (alleen wat zachter worden) anders komt je staafmixer er niet doorheen.
- Als je bramen uit de diepvries gebruik kun je het proces van ijs maken flink versnellen. Na het verwerken wel even in de vriezer terug zetten. Door het malen of blenden is het namelijk wel wat armer geworden. Maar dan heb je na een half uur of soms zelf binnen een kwartiertje al ijs. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe warm je mengsel is geworden.
- Een tussenstap (optioneel): bij bramen (en frambozen of aalbessen) kun je bij gebruik van vers fruit van te voren de pitjes eruit zeven. Dit is niet noodzakelijk, mij storen de pitjes nooit zo.
- Meng de kokoscrème en het fruit met de staafmixer. Schep het mengsel in een diepvriesbakje met deksel en zet in de vriezer.
- Schep het ijs na een half uur met een vork door elkaar. Herhaal dit minimaal 3 keer. De duur hangt af van hoe hard je vriezer staat en van de temperatuur van je mengsel voor het de vriezer ingaat. Op 2 uur moet je zeker rekenen, maar als het mengsel niet ijskoud was kan dit oplopen tot een uur of 4.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Deze zomer aan de slag!
Lekker he, ik kan bijna niet wachten! Misschien zijn er al wel eerder framboosjes en aalbessen. Ook erg lekker!