Soba noodles met groente
In mijn zoektocht naar glutenvrije noodles kwam ik erachter dat er traditionele Japanse noodles van boekweit bestaan. Dat zijn soba noodles. Perfect dus om mee af te wisselen, naast rijstnoodles en glasnoodles (van mungbonen). Let wel op de ingrediëntenlijst, soms is alsnog tarwe toegevoegd. Ik heb mijn noodles gekocht bij Pit&Pit, deze zijn van 100% boekweit.
Lekker met groente, tonijn of beef terriyaki (deels op de foto). Lees meer over glutenvrij en koolhydraatarm Aziatisch koken.
Plakkerig
Soba noodles zijn wat plakkeriger dan tarwenoodles en zelfs nog wat plakkeriger dan rijstnoedels. Je spoelt ze daarom na het koken meteen af met koud water. En het is fijn om ze daarna te mengen met olie. Bijvoorbeeld een druppeltje sesamolie. Vissaus werkt ook goed. Beide passen ook goed bij de smaak van de noodles.
Vissaus
Ik werkte eigenlijk nooit met vissaus omdat aan de vissaus in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Een dat is helemaal niet nodig want vissaus is eigenlijk alleen gefermenteerde vis. Ik heb nu een vissaus gevonden zonder suiker. Dat blijkt meteen ook één van de beste te zijn: Red Boat fishsauce. Ik heb 1 webwinkel gevonden (even Googlen) waar het in Nederland verkocht wordt. Zelf bestelde ik het bij de Duitse Amazon.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s in plaats van sojasaus.
Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Pit&Pit of Ahealthylife)
Dit recept is uiteraard niet vegan en ‘vrij van’ vis bij gebruik van de vissaus. Je kunt dit het beste vervangen door een beetje miso.
Soba noodles met groente
Benodigdheden
- 2 bakpannen, 2 spatels, kookpan met ruim water, rasp/knoflookpers, plastic zakje, mes, vergiet en kom
Ingrediënten
- 2 porties soba noodles
- 2 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
- 1 el (suikervrije) vissaus
- of 1 el (glutenvrije) witte miso
- 1 el sesamolie
- 100 gr haricots verts
- 1 rode ui
- 50 gr wortel
- kokosolie om in te bakken
- of milde olijfolie om in te bakken
- sesamzaad naar smaak
Optioneel (niet 'vrij van' nachtschade)
- chilivlokken naar smaak
Bereiding
- Afhankelijk van je eigen smaak kun je de groente kort roerbakken (voor knapperig) of wat langer (voor zacht). Met name harde haricots verts worden bij mij thuis niet op prijs gesteld. Daar begin ik dus mee. Na een minuut of 5 voeg ik de ui toe, zijn deze glazig, dan de wortel. Daarna kook ik pas de noodles. Hou je van knapperig? Doe dan juist eerst de noodles in de pan en roerbak alles slechts gedurende de tijd dat de noodles koken. Naar smaak nog wat chiliflakes (of rode peper) en sesamzaad toevoegen. De groente afblussen met de sojasaus en vissaus en samen nog even bakken.
- Kook de noodles zoals op de verpakking staat. Meestal is dat zo’n 5 minuten. Laat de noodles met wat beleid in het kokende water zakken. Gooi je alles tegelijk erin, dan gaat het zeker aan elkaar plakken! Na het koken meteen in een vergiet doen en afspoelen met koud water. Daarna in een kom en overgieten met de sesamolie. Goed doorroeren. Dat voorkomt dat de noodles alsnog weer aan elkaar plakken. Daarna de groenten erover.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.