| | | | | | | |

Smurfen milkshake (zuivel of plantaardig)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk verfrissend blauw drankje dat je kunt maken van (rauwe, grasgevoerde) melk, amandelmelk, kokosmelk of het kokoswater dat overhoudt als je de room uit een blik vette melk hebt gehaald. Naar smaak wat erythritol of vanille erbij, wat ijsblokjes en klaar!

Wat is spirulina?

Spirulina is een algensoort die veel eiwitten, mineralen en vitamines bevat. De meest bekende is de groene spirulina. Deze is ook wel als supplement te koop.

De blauwe spirulina is wel wat duurder dan de groene. Maar je hebt er maar heel weinig van nodig om een mooie blauwe kleur te krijgen. Ik heb mijn potje online gekocht bij de Notenshop.

Zoetstof

Ik gebruik het liefst pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof.

Maar pure, groene stevia heeft een wat aparte bijsmaak. En het is dus niet voor alle gerechten geschikt. In gebruik ik daarom meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In koude gerechten kan het wel weer wat kristalliseren, neem hier daarom de poedersuikervorm.

Je kunt ook stevia druppel gebruiken. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS). Witte stevia in kristalvorm is vaak gemengd met andere zoetstoffen. Deze raad ik niet aan.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo, vegan en laag histamine.

Uiteraard afhankelijk van gekozen melk, net als ‘vrij van’ zuivel, noten, (pseudo)granen en peulvruchten.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Spirulina staat niet in de SIGHI lijst maar wordt aangeraden op MC360. Maar er is wel iets raars aan de hand… Spirulina is een zeegroente, bevat histamine en jodium is daarmee mogelijk niet geschikt bij een laag histamine dieet. Tegelijkertijd zou spirulina de afgifte van histamine uit de mestcellen voorkomen, en dat zou het juist geschikt maken voor een anti histamine dieet. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar een ‘receptenverzinner’. Stem jouw inname van spirulina dus af met je eigen arts of therapeut.

Stevia heeft SIGHI 0 en wordt ook op MC360 aangeraden. Over het algemeen worden alleen zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks laten schommelen aangeraden. Erythritol valt daar ook onder. Monkfruit wordt op Amerikaanse sites nog wel eens aangeraden, maar dat is in Nederland (nog?) niet goedgekeurd.

Smurfen milkshake (zuivel of plantaardig)

Marjolein
Heerlijk verfrissend blauw drankje dat je kunt maken van amandelmelk, kokosmelk of kokoswater.
5 van 1 stem
Bereiding 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Vegan
Trefwoord Lente en zomer, Pasen
Gang Drankjes
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 342 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 200 ml melk, zuivel of plantaardig ik neem zelf soms amandelmelk maar ook kokoswater
  • of 200 ml kokoswater deel uit blik dat je overhoudt bij maken kokosroom
  • 1 tl blauwe spirulina
  • 1 tl erythritol poedersuiker
  • of 4 druppels stevia extract
  • glas vol ijsblokjes

Bereiding
 

  • Blend de melk met de spirulina en de suiker.
  • Vul het glas met ijsblokjes en schenk de melk erover.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Genoemde calorieën is per glas bij gebruik van volvette kokosmelk. Bij gebruik van kokoswater is dit lager. En amandelmelk kom je uiteraard nog een stuk lager uit: 24 per ijsje.

Voedingswaarde

Calorieën: 342kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven