Sinaasappel rabarbertaart van kikkererwtenmeel
Verrassend vegan taartje van kikkererwtenmeel en stukjes rabarber. Met vanille en Perzisch geïnspireerde smaken als sinaasappel en kardemom.
De basis voor dit taartje is de klassieke Italiaanse farinata. Door het kikkererwtenmeel te mengen met water ontstaat een beslag dat genoeg binding van zichzelf heeft zodat geen ei meer nodig is. Hier gebruik ik geen water maar meng ik het meel met sinaasappelsap.
Dieet en ‘vrij van’
Kikkererwten zijn peulvruchten en passen daarom niet in een paleo dieet. Ze zijn lowcarb (koolhydraatbeperkt), maar volgens de 5 gr khd per 100 gram niet koolhydraatarm. Kikkererwten passen in een laag histamine/oxalaat/ salicylaat dieet, maar niet met de sinaasappel en de rabarber.
Voor ‘vrij van’ zaden geen kardemom gebruiken. wat meer kaneel en eventueel vanille toevoegen.

Sinaasappel rabarbertaart van kikkererwtenmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- affiliate linkkleine gietijzeren pan of andere ovenbestendige pan (24/25 cm), of
- dichte quiche vorm bij open vorm: bakpaper gebruiken
- kom + garde
- rasp
- bakjes, mes
Ingrediënten
- 2 tot 3 stengels rabarber
- 80 gr kikkererwtenmeel
- 150 ml sinaasappel, sap van ongeveer 2 sinaasappels
- 2 tl sinaasappel, rasp van
- ½ tl kardemom
- ½ kaneel
- 1 tl Bourbon vanille poeder of een vanillestokje
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- (grasgevoerde) roomboter om in te vetten
- of milde olijfolie om in te vetten
Voor 'vrij van' zaden
- kaneel geen kardemom
Bereiding
- Was en rasp de schil van ongeveer een halve sinaasappel. Pers de sinaasappel uit, voorkom pitjes in het sap.
- Meng het kikkererwtenmeel met de kardemom en de vanille. Meng dit met het sap en de rasp. Laat een uurtje staan.
- Warm de oven voor op 180 graden.Vet de pan in. Als je met een taartvorm werkt bedek deze dan volledig met bakpapier. Het is een dun beslag de dat anders door de klikrand heen sijpelt.
- Was en snij de rabarber. In rechte of schuine stukjes. Hou ze niet te lang. Leg ze straks in een patroontje maar niet te dicht bij elkaar en ook niet te veel Zorg dat er straks voldoende houvast is vanuit het deeg.
- Mix de bakpoeder door het beslag. Giet het beslag in de pan. Leg de stukjes rabarber erin.
- Zet in de oven voor 35 minuten. Dat mag met het rooster op een laag niveau.
- Zet daarna nog 5 minuten op een hoger niveau met (gril)warmte vanaf de bovenkant. Hiermee wordt de bovenkant wat krokanter. Hou wel in de gaten, dit kan snel te hard gaan.
- Serveren uit de pan is erg leuk bij dit gerecht. Maak de taart van te voren dan wel even los.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!