Koolhydraatarme sinaasappel karamel koekjes van amandelmeel
Smaakvolle, koolhydraatarme en makkelijk te maken koekjes van amandelmeel. Gezoet met een vloeibare siroop die lijkt op karamel. De sinaasappelsmaak komt van geraspte schil: boordevol smaak maar geen koolhydraten. Verder heb je alleen wat kokosolie nodig en een snufje zout.
Andere koekjes van amandelmeel
Fan van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:
- stevige amandelkoeken met amandelpasta (zonder ei, zonder boter)
- brosse amandelkoekjes (zonder ei, met boter)
- zachte amandelkoekjes (met ei, met boter)
- bitterkoekjes (met opgeklopt eiwit)
- citroen amandelkoekjes (zonder ei)
Karamel
In de koolhydraatarme keuken gebruik je geen suiker. En dus ook geen gewone karamel. In plaats daarvan gebruik je zoetstof. Gezonde zoetstoffen zijn stevia en erythritol.
Vloeibare zoetstof
Eigenlijk is pure erythritol of zo puur mogelijke stevia het beste, want het minst bewerkt. Toch gebruik ik hier een wat meer bewerkte stroop. Voor een keertje, omdat het hier zo goed bij past. Kijk hier voor alle karamel stropen van Lowcarbcenter. Ik had zelf Caramel Crush van Steviala.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel is erg fijn om mee te werken.
Is amandelmeel koolhydraatarm?
Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Sinaasappel karamel koekjes van amandelmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- (blok)rasp
- kom
Ingrediënten
- 90 gr amandelmeel
- 60 gr amandelpasta
- 40 gr vloeibare karamel zoetstof
- 1 el sinaasappelrasp
- 1 tot 3 tl kokosolie
- 1 flinke snuf zout
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier
- Meng het amandelmeel met het zout.
- Was de sinaasappel goed en rasp daarna met een zo fijn mogelijke rasp. Het witte is bitter. Kan lekker zijn in een gerecht maar het is niet de smaak waar we hier naar op zoek zijn.
- Meng het meel met de amandelpasta, de rasp en een eerste theelepel kokosolie. Kneed goed door.
- Afhankelijk van de structuur van je amandelpasta kan nog wat extra kokosolie nodig zijn. Het laatste restje amandelpasta kan heel droog zijn, dan heb je wat meer nodig. Maar andere pasta kan juist olieachtig zijn, dan zou je aan één theelepel genoeg kunnen hebben.Het deeg moet goed tot een bal te kneden zijn. Niet te droog maar ook niet zo klef dat alles aan je handen plakt
- Rol 6 ongeveer gelijke balletjes van het deeg.
- Leg de bolletjes op de bakplaat en druk in tot koekjesvorm. Ze lopen niet zo veel.meer uit. Eventueel de randjes dichten met vochtige vingers.
- Zet 12 tot 15 minuten in de oven. Afhankelijk van hoe dik je de koekjes hebt gelaten. Dunne koekjes hebben minder lang nodig.
- Laat daarna minimaal een half uur afkoelen. Als ze net uit de oven komen zijn ze nog erg zacht en bros.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen l? Laat een reactie achter!