Shakshuka met aubergine

Shakshuka is een traditioneel gerecht uit het Midden Oosten en Noord Afrika. Ook in Turkije wordt het veel gegeten. Het is ontstaan door het gebruik van restjes. Er zijn talloze variaties. Zowel in kruiden als groenten die toegevoegd worden. De basis is een tomatenstoof en er gaan altijd eitjes overheen. Die stoof je mee zodat ze gepocheerd worden. Als je daarvan houdt kun je het eigeel lekker zacht houden en pas na het opdienen over de groenten heen laten lopen. Heerlijk!

Heerlijk als ontbijt, lunch óf avondeten.

Ik ben gek op aubergine. Het heeft de fantastische eigenschap dat het smaken in zich opneemt, vooral als je zoals hier rijkelijk gebruik maakt van olie en knoflook. Ook zo’n fan van aubergine? Kijk dan eens naar de gebakken aubergine met miso, de geroosterde courgette met aubergine dip of de aubergine curry met zoete aardappel of pompoen.

Dieet en ‘vrij van’

Omdat zowel aubergine als tomaat tot de nachtschade familie behoren heb ik dit gerecht niet het predikaat ‘paleo’ meegegeven. Tomaat is grijs gebied en wordt nog wel eens gegeten in een minder strikt paleo dieet. Maar met aubergine wordt het gerecht wel heel donker grijs.

Alle ingrediënten passen in een koolhydraatarm dieet.

Shashuka met aubergine

Marjolein
Een heerlijk stoofpannetje van aubergine en tomaat met gepocheerde eitjes. Een traditioneel gerecht uit Turkije, dat variaties kent in heel het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Perfect als je koolhydraatarm eet. Geschikt als ontbijt, lunch en avondeten.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Gang Hoofd: vega, Lunch, Ontbijt
Keuken Middenoosters, Turks
Porties 2
Calorieën

Benodigdheden

  • koekenpan (met deksel) + spatel
  • kom, mesje, knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 2 ei
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui khb
  • 3 tot 4 tomaat
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 el affiliate linkHarissa kruidenmix komijn, koriander, paprika, chilivlokken, snuf kaneel
  • milde olijfolie om in te bakken
  • flinke snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee

Bereiding
 

  • Was en snij de aubergine in stukjes. Bak de aubergine stukjes op redelijk hoog vuur, zorg er wel voor dat de stukjes niet verbranden. Af en toe wat olie toevoegen.
  • Snij of rasp de knoflook in stukjes. Niet te klein, je bakt het op redelijk hoog vuur, geperste knoflook kan sneller verbranden. Snij de ui in halve ringetjes. Voeg beide toe aan de aubergine. Eventueel nog wat olie toevoegen
  • Als de ui en knoflook gebakken zijn (lichtbruin randje) voeg je eventueel wat water toe.
  • Snij ondertussen de tomaat in stukjes. Voeg toe. Laat de tomaat een paar minuutjes meepruttelen tot alles zacht is.
  • Roer nog een paar keer goed om, maak twee kuiltjes en breek de eieren daarin. Zet het vuur laag en laat de eieren garen tot het wit gestold is en de dooier nog zacht is. Met deksel duurt het 6 tot 8 minuten. Dan komt er wel een wit waasje over het geel. Wil je het geel mooi geel houden dan duurt dat wel een minuut of 12. Strooi op het laatst wat zout naar smaak er over.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept