| |

Koolhydraatarme Indonesische satésaus zonder pinda en suiker

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Satésaus zonder pinda

Koolhydraatarme satésaus? Het kan gewoon! Ik ben allergisch voor pinda’s en had nog nooit satésaus gegeten. En dat terwijl ik zo verzot ben op de Indische keuken… Totdat mijn lief mij verraste met zelfgemaakte saus die ik wél kon eten. En de saus is ook super makkelijk en snel te maken. Met cashewnoten (khb) of met macademia of amandelen (kha).

Welke noten?

Cashewnoten zijn het meest geschikt voor het maken van een saus omdat ze veel zetmeel bevatten. Dat maakt de saus heerlijk romig.

Maar zetmeel betekent koolhydraten. Als je strikt koolhydraatarm eet kan het ook met amandelen of macademia’s. Voeg dan ook wat amandelpasta toe voor extra smeuïgheid

Welke melk?

Als je zuivel eet dan kun je de saus maken met gewone melk. Gebruik dan lekkere volle melk, liefst grasgevoerd. Maar bij gebruik van melk van zuivel is de saus niet meer koolhydraatarm. Zelf maak ik de saus daarom meestal met kokosmelk of amandelmelk. Afhankelijk van wie er mee eet, want niet iedereen kan kokosmelk waarderen.

Welke ketjap?

De saus is het lekkerst met ketjap manis. Ketjap manis heeft een typisch Indonesische smaak. De basis is sojasaus die wordt ingekookt met specerijen. Ook worden melasse, palm- of kokosbloesemsuiker toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak dan sojasaus. Dat is dus niet koolhydraatarm.

Alternatieven die ik in dit recept gebruik zijn sojasaus met vloeibare karamel zoetstof of zelfgemaakte koolhydraatarme ketjap.

Hoe koolhydraatarm wil je het hebben?

Door het hoge zetmeelgehalte van cashewnoten bevatten ze ook veel koolhydraten: namelijk 20 gr per 100 gram. De saus is dus koolhydraatbeperkt als je hem met cashewnoten maakt.

Koolhydraatarme varianten van satésaus die ik online tegenkom bevatten altijd gewoon pinda. Pinda’s bevatten 11,8 gr khd per 100 gram. Ze zijn dus strikt genomen ook niet koolhydraatarm, maar net als cashewnoten koolhydraatbeperkt. Ze zijn wel een koolhydraatarmere optie dan cashewnoten.

Maar met mijn pinda allergie is dat geen optie. In de periode dat ik zelf strikt koolhydraatarm at heb ik een koolhydraatarme versie van de saus gemaakt met amandelen en met macademia’s. Deze bevatten minder zetmeel. De saus wordt dan koolhydraatarmer maar helaas ook wel wat minder romig. Gebruik eventueel wat amandelpasta om dit te compenseren. Maar als ik heel eerlijk ben: de versie met de cashewnoten is echt veruit de lekkerste.

Sambal

De saus staat of valt met de sambal die erin zit. Ik gebruik twee soorten: sambal oelek en een gebakken sambal: sambal badjak.

Sambal oelek

Sambal oelek bestaat voornamelijk uit verse rode peper. Helaas zit er vaak ook nog suiker in, maar er zijn prima oeleks te koop zonder suiker (lees hier welke).

Sambal badjak

Gebakken sambals bevatten een combinatie van gebakken specerijen. Vaak gaat er ook ui doorheen, dat bevat al best wat koolhydraten. Alle gebakken sambals in de winkel bevatten daarnaast ook suiker. Als je geen suiker eet moet je het dus zelf maken.

Heb je geen (zelfgemaakte) sambal badjak klaar staan? Vijzel dan ieder geval een uitje, knoflook en pepers en bak dit prutje in kokosolie voor ongeveer een kwartier. Je gebruikt dus dubbel knoflook. Een keer gebakken (al of niet in de sambal) en nog wat losse geperste teentjes in de saus zelf. Knoflook die wordt gebakken geeft net een wat andere smaak dan de verse die je direct toevoegt aan de melk. Voeg wat azijn/limoensap toe met laos, gember, citroengras (kan alledrie in poedervorm) en als je het in huis hebt een mespuntje trassie en één kimirie noot. Dit voeg je toe aan het steelpannetje waar je al melk en noten in aan het verwarmen bent.

Koolhydraatarme satésaus van noten (zonder pinda)

Marjolein
Koolhydraatarme satésaus. Zuivelvrij en zonder pinda. Met cashewnoten (khb) of macademia of witte amandelen en amandelpasta (kha). Ook de sambal kun je zelf koolhydraatarm maken, net als de koolhydraatarme ketjap.
5 van 4 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ, Borrelen, Oud&Nieuw, Out of the box, Umami
Gang Sauzen & dips
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 10 personen
Calorieën 378 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Voor koolhydraatarm

  • 250 gr macademianoten of witte amandelen GEEN cashewnoten (zijn khb)
  • + 50 gr amandelpasta

Bereiding
 

  • Doe de noten in de keukenmachine en maal fijn gedurende een paar minuten.
  • Rasp of pers de knoflook. Zo fijn mogelijk, je wilt geen grote stukken in de saus, even vijzelen kan ook.
  • Schenk 200 ml amandel- of kokosmelk in een (steel)pannetje en doe de noten en knoflook erbij. Op halfhoog vuur, goed roeren. Als het een gladde massa is kun je bepalen of er meer melk bij moet, meestal gebruik ik zo'n 300 ml in totaal.
  • Schep de sambal erin en giet de ketjap of sojasaus en zoetstof erbij, de saus wordt nu mooi donker. Even goed roeren.
  • Mix met de staafmixer extra glad.
  • Proef! Is de smaak vol en pittig met een beetje umami? Voeg anders nog wat badjak of ketjap toe.
  • Kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Bij opwarmen is het vaak wel nodig een beetje melk of water toe te voegen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 378kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 35gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 5g | EO vet: 23g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 32IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 5mg | Natrium: 56mg | Magnesium: 138mg | Kalium: 343mg | Calcium: 111mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 17µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 254mg | Selenium: 5µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

9 reacties

  1. 5 sterren
    Een fijne smaak en textuur. En leuk om dit i.p.v. met pinda’s te maken. Topper met lekker satéspiesje, stokbrrod en salade…. Mmm smullen. Dank voor je lekkere gerecht 😄.

5 from 4 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven