Koolhydraatarme en paleo satésaus van noten (zuivelvrij en zonder pinda)
Koolhydraatarme, vegan én paleo satésaus? Het kan gewoon! Dus zuivelvrij en zonder pinda. Ik ben allergisch voor pinda’s en had nog nooit satésaus gegeten. En dat terwijl ik zo verzot ben op de Indische keuken… Totdat mijn lief mij verraste met zelfgemaakte saus die ik wél kon eten.
Ik maak inmiddels op feestjes en bij de BBQ altijd deze saus van cashewnoten en amandelmelk. Daarom noem ik het ook geen pindasaus, maar satésaus. En hij smaakt heerlijk! Iedere keer weer scheppen mensen extra op en vragen om het recept. Het maken van de saus is niet eens zo ingewikkeld of moeilijk. En hoeft ook niet lang te duren.
Welke noten?
Cashewnoten zijn het meest geschikt omdat ze veel zetmeel bevatten. Dat maakt de saus heerlijk romig. Maar het kan ook met amandelen of macademia’s.
Welke ketjap of sojasaus?
De saus is het lekkerst met ketjap manis. Eet je niet glutenvrij, sojavrij of suikervrij dan kun je gewoon iedere ketjap nemen die je in de winkel kunt kopen. Er is ook speciale glutenvrije ketjap te koop, maar dan moet het wel specifiek op de verpakking staan.
Voor koolhydraatarme of paleo ketjap moet je even zelf aan de slag. Kijk hier voor een koolhydraatarme ketjap met erythritol. En kijk hier voor een sojavrije, paleo ketjap op basis van kokosamino’s en kokosbloesemsuiker.
Welke melk?
Je kunt de saus maken met gewone melk. Gebruik dan lekkere volle melk, liefst grasgevoerd. Maar bij gebruik van melk van zuivel is de saus niet meer koolhydraatarm, paleo of vegan. Je kunt ook havermelk gebruiken, dan is de saus nog wat romiger. Maar dat is niet koolhydraatarm of paleo. Zelf maakte ik de saus altijd met amandelmelk.
Inmiddels drink ik zelf weer melk met A2 caseïne. Dat is melk van speciale koeienrassen. Aanrader!
Hoe koolhydraatarm wil je het hebben?
Door het hoge zetmeelgehalte van cashewnoten bevatten ze ook veel koolhydraten: namelijk 20 gr per 100 gram. De saus is dus koolhydraatbeperkt als je hem met cashewnoten maakt.
Koolhydraatarme varianten van satésaus die ik online tegenkom bevatten altijd gewoon pinda. Pinda’s bevatten 11,8 gr khd per 100 gram. Ze zijn dus strikt genomen niet koolhydraatarm, maar net als cashewnoten koolhydraatbeperkt. Als je niet paleo eet zijn ze wel een betere optie (koolhydraatarmer) dan cashewnoten.
Maar met mijn pinda allergie is dat geen optie. In de periode dat ik strikt koolhydraatarm at is er een koolhydraatarme versie van de saus bij gekomen van amandelen of macademia’s. Deze bevatten minder zetmeel. De saus wordt dan koolhydraatarmer maar helaas ook wel wat minder romig. Gebruik eventueel wat amandelpasta om dit te compenseren. Maar als ik heel eerlijk ben: de versie met de cashewnoten is echt veruit de lekkerste.
Daarnaast kun je de sambal voor de saus zelf maken. Die maak je zonder suiker en je kunt zelf bepalen of en hoeveel ui aan je eraan toevoegt.
Sambal
De saus staat of valt met de sambal die erin zit. Ik gebruik twee soorten: sambal oelek en een gebakken sambal: sambal badjak.
Sambal oelek
Sambal oelek bestaat voornamelijk uit verse rode peper. Helaas zit er vaak ook nog suiker in, maar er zijn prima oeleks te koop zonder suiker (lees hier welke).
Sambal badjak
Gebakken sambals bevatten een combinatie van gebakken specerijen. Vaak gaat er ook ui doorheen. Alle gebakken sambals in de winkel bevatten suiker. Als je geen suiker eet moet je het dus zelf maken.
Heb je geen (zelfgemaakte) sambal badjak klaar staan? Vijzel dan ieder geval een uitje, knoflook en pepers en bak dit prutje in kokosolie voor ongeveer een kwartier. Je gebruikt dus dubbel knoflook. Een keer gebakken (al of niet in de sambal) en nog wat losse geperste teentjes in de saus zelf. Knoflook die wordt gebakken geeft net een wat andere smaak dan de verse die je direct toevoegt aan de melk. Voeg wat azijn/limoensap toe met laos, gember, citroengras (kan alledrie in poedervorm) en als je het in huis hebt een mespuntje trassie en één kimirie noot. Dit voeg je toe aan het steelpannetje waar je al melk en noten in aan het verwarmen bent.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ soja, peulvruchten en passend binnen paleo bij gebruik kokos amino’s in plaats van sojasaus (bij het maken van de ketjap). In de zelfgemaakte sambal zit geen kunstmatige zooi, maar (uiteraard) wel pepers. Soms wordt dit bij een paleo dieet wel gegeten. Maak daarin je eigen keuzes.
Voor glutenvrij: Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden. Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij (niet in de supermarkt wel online, bijvoorbeeld van Pit&Pit of Ahealthylife).
Voor kha/khb: Ik vind de saus het lekkerst met cashewnoten omdat die lekker romig zijn. Cashews hebben 20 gr khd per 100 gram. Maak je eigen afweging hierin en kies eventueel voor pinda (11,8), amandelen of macademia’s (allebei gemiddeld 5, al kan het per merk verschillen). Deze saus kun je naar eigen voorkeur verder koolhydraatarm maken door te kiezen voor koolhydraatarme of sojavrije ketjap en sambal badjak. Gewone ketjap uit de winkel heeft 55 gr khd en sambal badjak rond de 40.
Vegan en ‘vrij van’ schaal- en schelpdieren als je kiest voor miso of taotjo in plaats van trassie in de sambal badjak.

Koolhydraatarme en paleo satésaus van noten (zuivelvrij en zonder pinda)
Benodigdheden
- keukenmachine
- affiliate linkstaafmixer
- kookpan
- roerspaan of spatel
Ingrediënten
- 200 gr cashewnoten khb
- of 200 gr macademianoten kha
- of 200 gr amandelen, witte kha
- 300 ml melk, zuivel of plantaardig zoals havermelk (khb) of amandelmelk (kha en paleo)
- 6 teentjes knoflook
- 3 el sambal badjak
- 1 el sambal oelek of een rode peper
- paar flinke scheuten ketjap manis (glutenvrij, koolhydraatarm of paleo) naar smaak, maar de saus mag echt flink donker kleuren
- of paar flinke scheuten sojasaus, tamari of kokosaminos naar smaak, maar de saus mag echt flink donker kleuren
Bereiding
- Doe de noten in de keukenmachine en maal fijn gedurende een paar minuten.
- Rasp of pers de knoflook. Zo fijn mogelijk, je wilt geen grote stukken in de saus, even vijzelen kan ook.
- Schenk 200 ml amandelmelk in een (steel)pannetje en doe de noten en knoflook erbij. Op halfhoog vuur, goed roeren. Als het een gladde massa is kun je bepalen of er meer melk bij moet, meestal gebruik ik zo'n 300 ml in totaal.
- Schep de sambal erin en giet de ketjap/sojasaus of kokosamino's erbij, de saus wordt nu mooi donker. Even goed roeren. Eventueel nog met de staafmixer extra glad mixen.
- Kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Bij opwarmen is het vaak wel nodig een beetje (plantaardige) melk toe te voegen.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

7 reacties
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Ireza
Lekkerste sate saus ooit geproefd!
Marjolein
Dankjewel ❤️
R. Gouwen
Een fijne smaak en textuur. En leuk om dit i.p.v. met pinda’s te maken. Topper met lekker satéspiesje, stokbrrod en salade…. Mmm smullen. Dank voor je lekkere gerecht 😄.
Marjolein
Dankjewel voor je mooie woorden. Fijn dat het gesmaakt heeft!!!
Mirella
Zalig! Inderdaad wel flink wat ketjap en knoflook erin!
Marjolein
Dankjewel!