Mediterrane salade van gebakken aubergine, courgette, paprika en champignons
Een heerlijke salade van gebakken mediterrane groente: aubergine, paprika, courgette en champignons. Afgeblust met balsamico azijn. En natuurlijk een flinke scheut extra vierge olijfolie, knoflook en verse kruiden. Perfecte side dish voor bij een zomerse BBQ.
Iedere groente bak en kruid je apart. Daardoor kun je iedere groente de juiste bite en smaak meegeven.
Deze salade kost best even om te maken. Maar je kunt hem ver van te voren bereiden. Ideaal voor een grote barbecue. En echt even iets anders dan de standaard salades. Als ik deze salade maak, maak ik tussendoor maak vaak sausjes en dips. Of ik zet vast vlees in de marinade. Eigenlijk alles wat een dag van te voren kan. Denk aan guacamole, hummus, baba ganoush, kruidenboter en (koolhydraatarme en paleo) satésaus. I like BBQ!
Dieet en ‘vrij van’
Of balsamico azijn koolhydraatbeperkt is, daar zijn de meningen over verdeeld. Het is met 19 tot 25 gr khd per 100 gram zeker niet koolhydraatarm. Het is eigenlijk zelfs niet suikervrij te noemen. Maar omdat je weinig gebruikt (eventueel ook deels gewone azijn) kun je het mogelijk wel inpassen in je dagwaarden.
Deze salade bevat veel groenten uit de nachtschade familie en past dus NIET in een strikt paleo dieet. Vaak zijn deze in een minder strikte versie wel toegestaan. Zorg er dan voor dat de groenten zongerijpt zijn en zo weinig mogelijk anti-nutriënten bevatten.
Mediterrane salade van gebakken aubergine, courgette, paprika, champignons
Benodigdheden
- koekenpan, kom, mes
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 250 gr kastanje champignons
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 handjes cherry of snoeptomaatjes
- 2 tl paprikapoeder gerookt
- 4 teentjes knoflook
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl uienpoeder
- paar flinke scheuten milde olijfolie om te bakken
- paar flinke scheuten balsamico azijn om af te blussen
- extra vierge olijfolie dressing
Bereiding
- Was en snij de aubergine in stukjes. Doe een flinke scheut olie in de pan en bak op hoog vuur. Eventueel extra olie toevoegen. Als de aubergines een bruin randje hebben en de olie is opgenomen kun je aanvullen met een scheutje warm water. De aubergine stukjes kunnen nu lekker stoven. Pers de knoflook en doe erbij. Voeg de paprikapoeder toe. Schep een paar keer om. De aubergine heeft echt wel een kwartiertje nodig. De stukjes moeten zacht en smaakvol zijn. Doe in een kom en blus af met een scheut balsamicoazijn. Schep even goed om zodat de smaak erin kan trekken.
- Was en snij de courgette en bak wederom in wat olie. Kruid met de oregano en tijm. Laat ook deze redelijk lang bakken, ze mogen een beetje karameliseren. Voeg daarna toe aan de kom aubergines. Voeg eventueel nog wat extra balsamico azijn toe.
- Maak de champignons schoon met een zacht borsteltje of keukenpapier. Niet wassen. Snij de champignons. Heb je niet al te grote dan laat je ze heel, zo blijft meer smaak en sap behouden. Ze slinken nog iets, de grootte moet net een fijn mondgevoel hebben. Bak op vrij hoog vuur. Voeg ook toe aan de kom. Roer alles nog even door.
- Was, snij en bak beide paprika's met het uienpoeder. Dit voeg je ook toe.
- Laat even afkoelen en zet daarna minimaal een uur in de koelkast. Een nachtje mag ook. De smaken trekken er dan nog meer in.
- Serveren met (gehalveerde) cherrytomaatjes en een scheut extra vierge olijfolie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!