Lowcarb linzen salade met gebakken courgette, feta en ingelegde ui
Waanzinnig lekkere vegetarische Mediterrane maaltijdsalade van linzen, courgette, feta, rode ui, rucola en geroosterde hennepzaadjes. De ui maak je even zacht door hem dun te snijden en dan in te leggen in balsamico azijn. De courgette bak je tot hij karameliseert. Bij de courgette bak je wat knoflook mee, oregano, rozemarijn en chilivlokken. De rucola maak je aan met wat extra vierge olijfolie en de azijn waarin de ui zacht is geworden.
Linzen
Linzen zijn peulvruchten. Dat zijn eetbare zaden die in in lange omhulsels (de peulen) groeien aan bomen of grote struiken. Er zijn heel veel verschillende soorten linzen. De hoofdindeling is redelijk simpel. Er zijn gepelde linzen zoals rode en gele. En ongepelde zoals groene en bruine. De laatste gebruik ik hier omdat die net wat meer bite hebben. Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Feta bevat geen koolhydraten
Echte feta is lactosevrij te koop en daarmee ook koolhydraatvrij. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop feta gemaakt wordt. Hoeveel koolhydraten er nog in feta zitten verschilt per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit.
Linzen salade met gebakken courgette, feta en ingelegde ui
Benodigdheden
- 2 PFAS vrije bakpannen of gietijzer als je dat gewend bent
- 1 kookpan als je de linzen zelf kookt
- 1 kom
- 1 zeefje
- 1 bakje
- 1 knoflookpers
Ingrediënten
- 125 gr gekookte bruine linzen uit blik uitlekt gewogen, 60 gram gedroogde linzen
- 1 courgette
- 3 flinke handen rucola
- 1 kleine rode ui
- 3 tenen knoflook
- 100 gr feta, zuivel of plantaardig
- 2 el maple syrup zoetstof
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 el balsamico azijn
- 2 flinke handjes hennepzaad
- milde olijfolie om de courgette in te bakken
Bereiding
- Als je werkt met gedroogde linzen: week ze in een kom met ruim water ongeveer 4 uur. Spoel ze af in een zeefje. Kook ze daarna in een half uur gaar (opzetten met koud water). Giet af en laat licht drogen en afkoelen.Als je werkt met linzen uit blik hoef je ze alleen even af te spoelen in het zeefje en licht te laten drogen. Dat kan als de courgette in de pan zit.
- Snij de ui in redelijk dunne halve ringetjes en zet weg in een bakje met flink wat balsamico azijn. Minimaal zo'n 3 eetlepels, daar hou je er dan 2 van over voor de marinade van de salade. Roer af en toe even om.
- Snij de courgette in partjes en bak op redelijk vuur rondom bruin tot het licht gaat karameliseren.
- Rooster ondertussen het hennepzaad (zonder olie). Blijf daar even bij want in het begin merk je weinig, maar op het laatst gaat het ineens hard.
- Meng de rucola met twee eetlepels extra vierge olijfolie en balsamicoazijn. Verdeel over de borden.
- Meng de linzen met de courgette en kruimel daar de feta door. Verdeel over de rucola.
- Verdeel daar de ui over en sprenkel tot slot de hennepzaadjes erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!