| | |

Salade Niçoise

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

De heerlijke klassieke salade met tonijn en ansjovis uit het Zuiden van Frankrijk: salade Niçoise. Een geweldige combinatie met een smeuïg gekookt ei, een subtiel zoutje van de ansjovis, olijven, extra vierge olijfolie en natuurlijk wat sla en tomaat. Werk het liefst met baby Romaine: dat is knapperig, stevig en smaakvol en houdt zich bij een dressing met olijfolie.

Duurzaam gevangen wilde vis

Koop blikjes met vis die zo duurzaam mogelijk gevangen is. Ik koop zelf meestal Fishtales, gewoon in de supermarkt. Ik koop zelf altijd op water, dan kan ik tijdens de bereiding zelf kiezen of ik het meng met olie en met welke.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm en paleo.

Hoewel tomaten behoren tot de nachtschade familie komen ze in veel paleo recepten voor. Als je goed (liefst in de zon) gerijpte tomaten neemt is het gehalte anti-nutriënten lager. Eet je strikt paleo of om een andere reden vrij van nachtschade, laat ze dan weg.

Salade Niçoise

Een klassieker: salade Niçoise met tonijn, ansjovis, ei, ui en olijven.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Lente en zomer
Gang Salades
Keuken Europees, Frans
Porties 2
Calorieën 281 kcal

Benodigdheden

  • (steel)pannetje
  • kook- of stoompan
  • meerdere kommen
  • zeefje optioneel

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Kook de eieren (niet te hard, 7 à 8 minuten). Laat ze meteen daarna afkoelen onder koud stromend water. Blijven de schillen erg plakken? Tik dan eerst de schil volledig los met de achterkant van een lepel en pel het ei onder water.
  • Kook de haricots verts 10 minuten en spoel daarna af met koud water. Laat uitlekken of leg even te drogen op wat keukenpapier.
  • Maak in een grote kom een dressing van 1 el mayonaise en 1 el olijfolie. Haal de bladeren van de sla los en was zorgvuldig. Doe in de kom met de dressing en verdeel met je handen de dressing erover.
  • Meng het zout met de peper en het paprikapoeder.
  • Laat de tonijn uitlekken (bv in zeefje) en meng in een kom met 1 el olijfolie en iets meer dan helft de helft van het zout, peper en paprikamengsel.
  • Pluk de ansjovis in stukjes (hou 8 langere stukjes apart) en verdeel de stukjes door de tonijn.
  • Was en snij de tomaatjes in halfjes of partjes. Snij de olijven in plakjes en snipper de ui in dunne ringen. Snij de eieren halfjes of kwartjes. Snij de bosui in dunne ringetjes.
  • Maak 1 groot bord of 2 kleinere broden op met de slabladen. Verdeel daarover de tonijn en de uiringen. Leg de eieren erop. Doe een klein beetje mayo op ieder ei en plak daarop de achter gehouden stukjes ansjovis. Verdeel de tomaat, haricots verts en olijven er omheen. Garneer met de bosui en de rest van het zout, peper, paprika mengsel. Giet tot slot nog een scheut over de salade.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 281kcal | Koolhydraten: 10gr | Eiwitten: 29gr | Vetten: 12gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 3g | EO vet: 6g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 10068IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.5mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 3µg | Vitamine C: 41mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 668mg | Magnesium: 76mg | Kalium: 969mg | Calcium: 157mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 201µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 330mg | Selenium: 78µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven