Hoofdgerechten (kha) | Salades | Salades (kha) | Salades met ei | Salades met ei (kha) | Salades met vis & garnalen | Salades met vis & garnalen (kha) | Vis & garnalen | Vis & garnalen (kha)
Koolhydraatarme salade Niçoise met tonijn & ansjovis
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
De heerlijke klassieke salade met tonijn en ansjovis uit het Zuiden van Frankrijk: salade Niçoise. Een geweldige combinatie met een smeuïg gekookt ei, een subtiel zoutje van de ansjovis, olijven, extra vierge olijfolie en natuurlijk wat sla en tomaat. Werk het liefst met baby Romaine: dat is knapperig, stevig en smaakvol en houdt zich bij een dressing met olijfolie.

Duurzaam gevangen wilde vis
Koop blikjes met vis die zo duurzaam mogelijk gevangen is. Ik koop zelf meestal Fishtales, gewoon in de supermarkt. Ik koop zelf altijd op water, dan kan ik tijdens de bereiding zelf kiezen of ik het meng met olie en met welke.


Salade Niçoise
Een klassieker: salade Niçoise met tonijn, ansjovis, ei, ui en olijven.
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- kook- of stoompan
- meerdere kommen
- zeefje optioneel
Ingrediënten
- 200 gr baby Romaine sla
- 75 gr haricots verts
- 160 gr tonijn 1 blikje (op water)
- 45 gr ansjovis 1 blikje
- 2 eieren
- 10 cherry of snoeptomaatjes
- 6 kalamata olijven
- en/of 6 groene olijven
- ½ bosui
- ½ rode ui
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ tl zwarte peper gemalen
- 2 snufjes (Keltisch zee)zout
- 2 el mayonaise
- 2 el extra vierge olijfolie + een flinke scheut als topping
Bereiding
- Kook de eieren (niet te hard, 7 à 8 minuten). Laat ze meteen daarna afkoelen onder koud stromend water. Blijven de schillen erg plakken? Tik dan eerst de schil volledig los met de achterkant van een lepel en pel het ei onder water.
- Kook de haricots verts 10 minuten en spoel daarna af met koud water. Laat uitlekken of leg even te drogen op wat keukenpapier.
- Maak in een grote kom een dressing van 1 el mayonaise en 1 el olijfolie. Haal de bladeren van de sla los en was zorgvuldig. Doe in de kom met de dressing en verdeel met je handen de dressing erover.
- Meng het zout met de peper en het paprikapoeder.
- Laat de tonijn uitlekken (bv in zeefje) en meng in een kom met 1 el olijfolie en iets meer dan helft de helft van het zout, peper en paprikamengsel.
- Pluk de ansjovis in stukjes (hou 8 langere stukjes apart) en verdeel de stukjes door de tonijn.
- Was en snij de tomaatjes in halfjes of partjes. Snij de olijven in plakjes en snipper de ui in dunne ringen. Snij de eieren halfjes of kwartjes. Snij de bosui in dunne ringetjes.
- Maak 1 groot bord of 2 kleinere broden op met de slabladen. Verdeel daarover de tonijn en de uiringen. Leg de eieren erop. Doe een klein beetje mayo op ieder ei en plak daarop de achter gehouden stukjes ansjovis. Verdeel de tomaat, haricots verts en olijven er omheen. Garneer met de bosui en de rest van het zout, peper, paprika mengsel. Giet tot slot nog een scheut over de salade.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Calorieën: 281kcal | Koolhydraten: 10gr | Eiwitten: 29gr | Vetten: 12gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 3g | EO vet: 6g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 10068IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.5mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 3µg | Vitamine C: 41mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 668mg | Magnesium: 76mg | Kalium: 969mg | Calcium: 157mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 201µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 330mg | Selenium: 78µg | Zink: 2mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!