Salade Niçoise

De heerlijke klassieke salade met tonijn en ansjovis uit het Zuiden van Frankrijk. De salade Niçoise. Een geweldige combinatie met een smeuïg gekookt ei, een subtiel zoutje van de ansjovis, olijven, extra vierge olijfolie en natuurlijk wat sla.

Koop blikjes met vis die zo duurzaam mogelijk gevangen is.

Dieet en ‘vrij van’

Hoewel tomaten behoren tot de nachtschade familie komen ze in veel paleo recepten voor. Als je zongerijpte tomaten neemt is het gehalte anti-nutriënten lager. Eet je strikt paleo/AIP of ‘vrij van’ nachtschade, dan laat je ze weg.

Ei is een belangrijk onderdeel van een Niçoise. Maar niet essentieel. Voor AIP en ‘vrij van’ ei laat je de eieren en de mayonaise weg. Eventueel wat zuivelvrije yoghurt voor de smeuigheid.

Je kunt dit recept koolhydraatbeperkt en koolhydraatarm maken. Cherrytomaatjes zijn wat hoger in koolhydraten dan gewone tomaat (3,9 tegenover 2,9) maar nog steeds prima geschikt voor een koolhydraatarm dieet.

Rode ui is wat mij betreft een wezenlijk onderdeel van salade Niçoise. Maar ui is met 6,3 gr khd per 100 gram koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm. Als smaakmaker wordt het in kleine hoeveelheden wel gedoogd voor kha. Je kunt dit vervangen door bosui (4,2).

Salade Niçoise

Een klassieker: salade Niçoise met tonijn, ansjovis, ei, ui en olijven.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Lente en zomer
Gang Salades
Keuken Europees, Frans
Porties 2
Calorieën

Ingrediënten
  

  • 160 gr tonijn 1 blikje
  • 45 gr ansjovis 1 blikje
  • 2 ei
  • 15 cherry of snoeptomaatjes
  • 6 groene olijven
  • 6 kalamata olijven
  • ½ rode ui
  • 200 gr baby Romaine sla
  • 2 el mayonaise
  • 2 el extra vierge olijfolie

Optioneel

  • 100 gr haricots verts

Voor strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN tomaten

Voor AIP en 'vrij van' ei

  • kokosyoghurt GEEN eieren en mayonaise

Bereiding
 

  • Kook de eieren (niet te hard, 7 à 8 minuten). Laat ze afkoelen onder koud stromend water.
  • Als je hariciots verts gebruikt kun je deze 5 minuten blancheren of iets langer stomen.
  • Maak een dressing van 1 el mayonaise en alle olijfolie. Was de sla en verdeel met je handen de dressing erover. Verdeel over 2 borden.
  • Was en halveer de tomaatjes en verdeel over de borden. Snij de olijven en snipper de ui en verdeel over de borden. Doe het zelfde met de tonijn.
  • Pluk de ansjovis in stukjes (hou 8 langere stukjes apart) en verdeel ook deze stukjes.
  • Pel de eieren, snij in kwartjes en verdeel over het bord. Doe een klein beetje mayo op ieder ei en plak daarop de achter gehouden stukjes ansjovis.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept