Salade Caprese (tomaat, Mozzarella en basilicum)
Een traditionele salade Caprese is super simpel en tegelijk één van de lekkerste salades die ik ken. Met tomaat, basilicum, extra vierge olijfolie en mozzarella. De mozzarella natuurlijk wel een probleem als je echt geen zuivel, koemelk of lactose kunt eten. Gebruik dan een plantaardige feta.
Klassieker
Een heerlijke Italiaanse klassieker. Simpel, puur en eenvoudig. Dat betekent dat je salade ook staat of valt met de ingrediënten die je gebruikt. Neem een goede, echte, extra vierge olijfolie. En een mooie buffel mozzarella. Ook je tomaten zijn het liefst mooi (zon)gerijpt en geen waterige, smaakloze die te vrieg en te groen uit de kas zijn geplukt. ‘Wateratoes’ worden die in het buitenland ook wel genoemd.
Mozzarella bij koemelkallergie?
De meeste mozzarella uit de supermarkt wordt gemaakt van koemelk. Die kun je dus niet eten. Mozzarella die gegarandeerd 100% gemaakt wordt van buffelmelk wordt door sommige mensen verdragen. Maar dat is erg persoonlijk en geldt zeker niet voor iedereen.
Mozzarella bij lactoseintolerantie?
Echte mozzarella van buffelmelk zou minder lactose moeten bevatten dan van koemelk. Maar het is niet lactosevrij. Galbani heeft wel lactosevrije mozzarella. Daarvoor geldt hetzelfde als met lactosevrije melk: de meeste mensen zullen dit verdragen, maar niet iedereen.
Vervanger: feta
Bij twijfel kun je kiezen voor feta. Echte traditionele feta wordt gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Daarmee is feta vrij van koemelk en A1 caseïne. Als het traditioneel wordt gemaakt bevat het ook geen lactose. Maar de naam feta is geen garantie voor lactosevrij. Haal goede feta bij de kaasboer. In de supermarkt is Dodoni een goede keus.
Plantaardige kaas
Maar wat als je helemaal geen zuivel eet… Dan kun je blokje witte vegan kaas nemen uit de supermarkt. Niet de meeste gezonde keuze moet ik erbij zeggen, want enorm bewerkt. Ik heb zelf in het verleden Violife Greek White gebruikt. Deze smaakt romig en lijkt iets meer op feta dan op mozzarella. Maar voor mij tot nu toe wat smaak betreft de beste vervanger.
Dieet en ‘vrij van’
Deze salade is koolhydraatarm met gewone mozzarella en nog iets koolhydraatarmer met feta. Maar Violife Greek White, met 11 gr khd per 100 gram, maakt de salade koolhydraatbeperkt.
Tomaat is een nachtschade en daarmee niet strikt paleo. Toch zijn er veel mensen die paleo ruimer nemen en wel zo gerijpte tomaat (en rode peper en paprika) eten. Maak daarin je eigen keuzes.
Salade Caprese (tomaat, Mozzarella en basilicum)
Benodigdheden
- kom
- mes
Ingrediënten
- 2 tomaten
- 1 bol (buffel) mozzarella
- 1 flinke hand verse basilicum
- 1 flinke scheut extra vierge olijfolie
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
Voor zuivelvrij of vegan
- plantaardige witte kaas
Bereiding
- Snij de tomaten in mooie plakken. Tip: Als je de tomaat op de zijkant legt en dan plakken maakt vanaf de onderkant krijg je een mooi patroon. Leg je de tomaat op de onderkant en snij je plakken vanaf de zijkant zie je dat niet en is de kans groter dat de binnenkant eruit valt.
- Snij de mozzarella in plakken. Of verkruimel de (plantaardige) feta.
- Strooi de basilicum erover.
- Sprenkel een flinke scheut olijfolie erover.
- Naar smaak bestrooien met zout. Dat mag best royaal.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!