| |

Salade Caprese (tomaat, Mozzarella en basilicum)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een traditionele salade Caprese is super simpel en tegelijk één van de lekkerste salades die ik ken. Met tomaat, basilicum, extra vierge olijfolie en mozzarella. De mozzarella natuurlijk wel een probleem als je echt geen zuivel, koemelk of lactose kunt eten. Gebruik dan een plantaardige feta.

Klassieker

Een heerlijke Italiaanse klassieker. Simpel, puur en eenvoudig. Dat betekent dat je salade ook staat of valt met de ingrediënten die je gebruikt. Neem een goede, echte, extra vierge olijfolie. En een mooie buffel mozzarella. Ook je tomaten zijn het liefst mooi (zon)gerijpt en geen waterige, smaakloze die te vrieg en te groen uit de kas zijn geplukt. ‘Wateratoes’ worden die in het buitenland ook wel genoemd.

Salade Caprese met mozzarella
Mozzarella bij koemelkallergie?

De meeste mozzarella uit de supermarkt wordt gemaakt van koemelk. Die kun je dus niet eten. Mozzarella die gegarandeerd 100% gemaakt wordt van buffelmelk wordt door sommige mensen verdragen. Maar dat is erg persoonlijk en geldt zeker niet voor iedereen.

Mozzarella bij lactoseintolerantie?

Echte mozzarella van buffelmelk zou minder lactose moeten bevatten dan van koemelk. Maar het is niet lactosevrij. Galbani heeft wel lactosevrije mozzarella. Daarvoor geldt hetzelfde als met lactosevrije melk: de meeste mensen zullen dit verdragen, maar niet iedereen.

Vervanger: feta

Bij twijfel kun je kiezen voor feta. Echte traditionele feta wordt gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Daarmee is feta vrij van koemelk en A1 caseïne. Als het traditioneel wordt gemaakt bevat het ook geen lactose. Maar de naam feta is geen garantie voor lactosevrij. Haal goede feta bij de kaasboer. In de supermarkt is Dodoni een goede keus.

Plantaardige kaas

Maar wat als je helemaal geen zuivel eet… Dan kun je blokje witte vegan kaas nemen uit de supermarkt. Niet de meeste gezonde keuze moet ik erbij zeggen, want enorm bewerkt. Ik heb zelf in het verleden Violife Greek White gebruikt. Deze smaakt romig en lijkt iets meer op feta dan op mozzarella. Maar voor mij tot nu toe wat smaak betreft de beste vervanger.

Salade Caprese met plantaardige witte kaas

Dieet en ‘vrij van’

Deze salade is koolhydraatarm met gewone mozzarella en nog iets koolhydraatarmer met feta. Maar Violife Greek White, met 11 gr khd per 100 gram, maakt de salade koolhydraatbeperkt.

Tomaat is een nachtschade en daarmee niet strikt paleo. Toch zijn er veel mensen die paleo ruimer nemen en wel zo gerijpte tomaat (en rode peper en paprika) eten. Maak daarin je eigen keuzes.

Salade Caprese (tomaat, Mozzarella en basilicum)

Marjolein
Salade Caprese met tomaat, basilicum, extra vierge olijfolie en mozzarella of plantaardige witte kaas.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Kerst, Lente en zomer
Gang Salades
Keuken Europees, Italiaans
Porties 1 persoon
Calorieën 206 kcal

Benodigdheden

  • kom
  • mes

Ingrediënten
  

Voor zuivelvrij of vegan

  • plantaardige witte kaas

Bereiding
 

  • Snij de tomaten in mooie plakken.
    Tip: Als je de tomaat op de zijkant legt en dan plakken maakt vanaf de onderkant krijg je een mooi patroon. Leg je de tomaat op de onderkant en snij je plakken vanaf de zijkant zie je dat niet en is de kans groter dat de binnenkant eruit valt.
  • Snij de mozzarella in plakken. Of verkruimel de (plantaardige) feta.
  • Strooi de basilicum erover.
  • Sprenkel een flinke scheut olijfolie erover.
  • Naar smaak bestrooien met zout. Dat mag best royaal.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Zie tekst boven het recept voor uitleg over het gebruik van mozzarella als je geen zuivel, koemelk, lactose of A1 caseïne eet.

Voedingswaarde

Calorieën: 206kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 13gr | Vetten: 13gr | Verzadigd vet: 7g | MO vet: 1g | EO vet: 4g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 2498IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 34mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 714mg | Magnesium: 40mg | Kalium: 640mg | Calcium: 285mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 42µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 239mg | Selenium: 9µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven