Salade Caprese met nectarine, mozzarella en basilicum. Dus zónder tomaat!
Een salade Caprese zónder tomaat!? Een traditionele salade Caprese bestaat natuurlijk uit tomaat, basilicum, extra vierge olijfolie en Mozzarella. Maar wat nou als je geen tomaat kunt eten vanwege een allergie, histamine problemen of omdat het een nachtschade is? Of als je gewoon een keer geen trek hebt in tomaat? Dan is nectarine een heerlijk ’s zomers alternatief. Nectarine combineert met zo mooi met mozzarella, basilicum en olijfolie. Eventueel ook zuivelvrij te maken.
Klassieker
Een salade caprese is een Italiaanse klassieker. Simpel, puur en eenvoudig. Dat betekent dat je salade ook staat of valt met de ingrediënten die je gebruikt. Neem een goede, echte, extra vierge olijfolie. En een mooie (buffel) mozzarella. Ook je necatarines zijn het liefst mooi (zon)gerijpt. Necatarines in de supermarkt zijn soms keihard en smaakloos als je ze koopt. Dan wordt je salade helaas ook niet echt geweldig.
Mozzarella bij koemelkallergie?
De meeste Mozzarella uit de supermarkt wordt gemaakt van koemelk. Die kun je dus niet eten. Mozzarella die gegarandeerd 100% gemaakt wordt van buffelmelk wordt door sommige mensen verdragen. Maar dat is erg persoonlijk en geldt zeker niet voor iedereen.
Mozzarella bij lactoseintolerantie?
Echte Mozzarella van buffelmelk zou minder lactose moeten bevatten dan van koemelk. Maar het is niet lactosevrij. Galbani heeft wel lactosevrije mozzarella. Daarvoor geldt hetzelfde als met lactosevrije melk: de meeste mensen zullen dit verdragen, maar niet iedereen.
Vervanger: Feta
Bij twijfel kun je kiezen voor Feta. Echte traditionele Feta wordt gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Daarmee is Feta vrij van koemelk en A1 caseïne. Als het traditioneel wordt gemaakt bevat het ook geen lactose. Maar de naam Feta is geen garantie voor lactosevrij. Haal goede feta bij de kaasboer. In de supermarkt is Dodoni een goede keus.
Plantaardige kaas
Maar wat als je helemaal geen zuivel eet… Dan kun je blokje witte vegan kaas nemen uit de supermarkt. Niet de meeste gezonde keuze moet ik erbij zeggen, want enorm bewerkt. Ik heb zelf in het verleden Violife Greek White gebruikt. Deze smaakt romig en lijkt iets meer op feta dan op mozzarella. Maar voor mij tot nu toe wat smaak betreft de beste vervanger.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en laag histamine. Vrij van nachtschade. Vegan en zuivelvrij met plantaardige kaas.
Deze salade is koolhydraatbeperkt met gewone mozzarella en nog iets koolhydraatarmer met feta. Violife Greek White is met 11 gr khd per 100 gram, wat hoger in koolhydraten dan met echte kaas.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Steenvruchten als nectarines, jonge kazen als Mozzarella, basilicum en olijfolie scoren een 0 op de SIGH lijst. Mozzarella wordt niet genoemd bij MC 360. Basilicum en olijfolie worden aangeraden. Wel een waarschuwing om necatarines biologisch te kopen vanwege de opname van schadelijke stoffen.
Salade Caprese van nectarine
Benodigdheden
- scherp mes
Ingrediënten
- 2 tot 3 nectarines
- 1 bol (buffel) mozzarella
- 1 flinke hand verse basilicum
- 1 flinke scheut extra vierge olijfolie
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
Voor zuivelvrij of vegan
- plantaardige witte kaas
Bereiding
- Snij de nectarines in plakken. Omdat het rond de pit wat lastiger snijden is kun je wellicht een extra nectarine gebruiken voor wat extra speling.
- Snij de mozzarella in plakken of verkruimel de (plantaardige)feta.
- Strooi de basilicum erover.
- Sprenkel een flinke scheut olijfolie erover.
- Naar smaak bestrooien met zout.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!