Koolhydraatarme sajoer lodeh: Indonesische groente curry in kokosmelk
Sajoer lodeh is één van de allerlekkerste en meest kenmerkende bijgerechten met groente bij een Indonesische rijsttafel. Sajoer, soms geschreven als sayur, is een saus van kokosmelk met groente, heel veel groente.
Wat is sajoer lodeh?
Sajoer lodeh is eigenlijk een soort groente stoofpotje of gele curry. Sajoer heeft altijd een ‘natte’ saus. Je kunt het zelfs eten als soep, lekker met wat ei en noodles.
Wat zit er in een sajoer lodeh?
Sajoer lodeh kan verschillende groente bevatten. In dit geval heb ik bloemkool, witte kool, wortel, peultjes en paprika gebruikt. Maar je kunt ook denken aan sperziebonen, bamboe en babymais. Iedere streek en iedere familie hanteert een eigen recept. Het beste recept gebruikt wat mij betreft niet alleen kokosmelk, maar ook santen en bouillon. En voor diepgang in de saus een combinatie van vissaus én trassie. Verder bevat sajoer smakelijke specerijen als kurkuma, gember en citroengras.
Het zusje: sajoer boontjes
Een variant op sajoer lodeh is sajoer boontjes, ofwel sayur buncis. De saus lijkt erg op sajoer lodeh, maar je maakt het met sperzieboontjes.
Natte saus van kokosmelk
De kenmerkende, natte saus past goed bij een gewone Indische rijsttafel. De saus trekt namelijk heerlijk in je rijst of nasi. Maar als je koolhydraatarm eet heb je wat minder zetmelen waar de saus in kan trekken. Schep dan vooral groente op je bord en laat de saus lekker in de schaal of pan. Daar kun je overigens wel weer heerlijke soep of een stoofschotel mee maken. Dus niet weggooien!
Trassi en vissaus
Wat is Indisch eten zonder umami? Ik gebruik in deze soep een combinatie van trassie (blok gefermenteerde garnalenpasta) en vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis). Heb je maar één van de twee in huis? Gebruik dan gewoon wat meer.
Trassi
Trassi is gedroogde garnalenpasta. Je vind het in een blok bij een toko of online. Ik koop het in poedervorm bij de Kruidenbaron, erg handig (beter te hanteren dan zo’n blok). Koop GEEN trassie trafasie bij de supermarkt.
Suikervrije vissaus
Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in. De lekkerste vissaus vind ik Red Boat Fishsauce. Ik heb nog geen fysieke winkel hebben wat ze deze verkopen. Ik bestel het online.

Sajoer lodeh: Indonesische groente curry in kokosmelk
Benodigdheden
- wok of bak/stoofpan, eventueel gecombineerd met soeppan
- spatel, scherp mes, knoflookpers
- (kleine) keukenmachine of vijzel
Ingrediënten
Groente naar keuze (600 gram), op de foto:
- 150 gr bloemkool
- 125 gr witte kool
- 125 gr wortel
- 100 gr paprika
- 100 gr peultjes
Saus
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ cm trassi
- of ½ el trassi poeder
- ½ tl (suikervrije) vissaus
- stukje gember (vers)
- stukje laos / galanga (vers)
- stukje kurkuma (vers)
- 1 of 2 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 1 of 2 Indonesisch laurierblad (daun salaam)
- 1 of 2 stengels sereh / citroengras (vers)
- 750 ml vloeistof 1 blik kokosmelk + 350 ml bouillon
- blokje santen ongeveer 2 el
- 1 el kokosolie om in te bakken
Optioneel
- 1/2 tot 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 tl komijnzaad gemalen of heel
- 2 tl korianderzaad gemalen of heel
- 3 kemirie noot goed verhitten, zijn rauw giftig!
Voor strikt koolhydraatarm
- variant GEEN wortel
Bereiding
- Voor de boemboe hak of rasp je de knoflook, rode peper, gember, laos en kurkuma. Dit kan eventueel ook in een klein keukenmachientje. Daarna eventueel nog vijzelen.
- Als je het gebruikt: vijzel de kemirie in stukjes. Rooster in een hete pan zonder olie. Eet je de komijn en korianderzaadjes in zijn geheel? dan rooster je die op het eind kort mee.
- Voeg olie toe in de pan. Snij de ui halve ringen en fruit aan, bak tot ze glazig zijn.
- Voeg de boemboe en de trassie toe. Ook kun je nu eventueel gemalen komijn en korianderzaad toevoegen.
- Voeg de kokosmelk, santen, bouillon en vissaus toe.
- Voeg de santen, limoen- en laurierblaadjes toe. Kneus de sereh of snij in grove stukken en voeg toe. Onthou van de blaadjes en sereh hoeveel stuks erin gaan, dat moet er ook weer uitgevist worden straks.
- Snij de witte kool in grove stukken, snij de wortel in beetklare stukjes en breek de bloemkool in behapbare roosjes. Voeg toe.
- Bij een wok met hoge randen kan alles in dezelfde pan. Heb je een bakpan met lage randen gooi je alles over in een soeppan.
- Kook 10 minuten. Was en snij de groenten die korter hoeven te koken. Voeg de paprika in stukken toe en de peultjes. Laat nog een minuut of 5 doorkoken.
- Server in een grote schaal aan tafel. Laat iedereen zelf opscheppen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Heerlijk!
Die vissaus is inderdaad erg lekker! Fijne combinatie.