| | | | | | | | |

Sajoer lodeh: Indonesische groente curry in kokosmelk

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Als bijgerecht of soep

Sajoer lodeh is één van de allerlekkerste en meest kenmerkende bijgerechten met groente bij een Indonesische rijsttafel. Sajoer, soms geschreven als sayur, is een saus van kokosmelk met groente, heel veel groente.

This recipe is also available in English.

Wat is sajoer lodeh?

Sajoer lodeh is eigenlijk een soort groente stoofpotje of gele curry. Sajoer heeft altijd een ‘natte’ saus. Je kunt het zelfs eten als soep, lekker met wat ei en noodles.

Wat zit er in een sajoer lodeh?

Sajoer lodeh kan verschillende groente bevatten. In dit geval heb ik bloemkool, witte kool, wortel, peultjes en paprika gebruikt. Maar je kunt ook denken aan sperziebonen, bamboe en babymais. Iedere streek en iedere familie hanteert een eigen recept.

Het beste recept gebruikt wat mij betreft niet alleen kokosmelk, maar ook santen en bouillon. En voor diepgang in de saus een combinatie van vissaus én trassie. Verder bevat sajoer smakelijke specerijen als kurkuma, gember en citroengras.

Het zusje: sajoer boontjes

Een variant op sajoer lodeh is sajoer boontjes, ofwel sayur buncis. De saus lijkt erg op sajoer lodeh, maar je maakt het met sperzieboontjes.

Natte saus van kokosmelk

De kenmerkende, natte saus past goed bij een Indische rijsttafel. De saus trekt namelijk heerlijk in je rijst of nasi.

Als je glutenvrij eet neem je het beste gewone witte rijst of rijstnoodles bij sajoer lodeh. Als je koolhydraatarm eet heb je wat minder zetmelen waar de saus in kan trekken. Schep dan vooral groente op je bord en laat de saus lekker in de schaal of pan. Daar kun je overigens wel weer heerlijke soep of een stoofschotel mee maken. Dus niet weggooien!

Trassie en vissaus

Wat is Indisch eten zonder umami? Ik gebruik in deze soep een combinatie van trassie (blok gefermenteerde garnalenpasta) en vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis). Heb je maar één van de twee in huis? Gebruik dan gewoon wat meer.

Trassie

Trassie is geperste gefermenteerde garnalenpasta. Het ruikt behoorlijk indringend. Bij zit het in een goed afsluitbaar zakje. Je hebt er ook maar heel weinig van nodig. Maar het geeft wel meteen die echte Indische smaak.

Neem een blok echte, pure trassie. Niet iedere supermarkt heeft dat, een toko wel. In supermarkten vind je vooral trassie trafasi. Dat is Surinaamse trassie in een potje, gemaakt van bouillon met zout, wat andere smaken en suiker.

Suikervrije vissaus

Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.

De lekkerste vissaus vind ik Red Boat Fishsauce. Ik heb nog geen fysieke winkel hebben wat ze deze verkopen. Ik bestel het online.

Dieet en ‘vrij van’

Deze sajoer is koolhydraatarm en paleo. Maar dat is wel afhankelijk van de groente die je kiest.

Voor strikt paleo/AIP en ‘vrij van’ nachtschade: geen pepers paprika. Peultjes en groene boontjes vormen een grijs gebied in paleo, maar groene peulvruchten worden over het algemeen wel gegeten.

Wortelen zijn koolhydraatbeperkt en gebruik je liever niet als je koolhydraatarm eet.

‘Vrij van’ noten als je de kemirie noten weglaat. ‘Vrij van’ zaden zonder komijn, korianderzaad en zwarte peper. Voor AIP noten en zaden weglaten.

Voor ‘vrij van’ vis of garnalen een keus maken tussen trassie en vissaus. Voor vegan beide weglaten. Eventueel vervangen door taotjo of tamarinde.

Sajoer lodeh: Indonesische groente curry in kokosmelk

Marjolein
Sajoer lodeh is een heerlijk Indonesisch groente gerecht waar je zelf iedere groente in kwijt kan die je lekker vindt. Je kookt de groente in kokosmelk of water/ bouillon met wat santen. Hieraan voeg je gebakken ui, een boemboe en losse kruiden toe zoals sereh, limoenblad en laurierblad.
5 van 4 stemmen
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Borrelen, Oud&Nieuw
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 4 personen
Calorieën 65 kcal

Benodigdheden

  • wok of bak/stoofpan, eventueel gecombineerd met soeppan
  • spatel, scherp mes, knoflookpers

Ingrediënten
  

Groente naar keuze (600 gram), op de foto:

  • 150 gr bloemkool
  • 125 gr witte kool
  • 125 gr wortel
  • 100 gr paprika
  • 100 gr peultjes

Saus

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ cm trassie
  • ½ tl (suikervrije) vissaus
  • stukje verse gember
  • stukje verse laos
  • stukje verse kurkuma
  • 1 of 2 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet)
  • 1 of 2 Indonesisch laurierblad (daun salaam)
  • 1 of 2 stengels verse sereh
  • 750 ml vloeistof 1 blik kokosmelk + 350 ml bouillon
  • blokje santen ongeveer 2 el
  • 1 el kokosolie om in te bakken

Optioneel

  • 1/2 tot 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 1 tl komijnzaad gemalen of heel
  • 2 tl korianderzaad gemalen of heel
  • 3 kemirie noot goed verhitten, zijn rauw giftig!

Voor vegan en vrij van vis en/of garnalen

  • variant GEEN trassie (garnalen)
  • variant GEEN vis (ansjovis)

Voor AIP en vrij van nachtschade en/of zaden

  • variant GEEN paprika en peper
  • variant GEEN zaden als komijn en koriander

Voor strikt koolhydraatarm

  • variant GEEN wortel

Bereiding
 

  • Voor de boemboe hak of rasp je de knoflook, rode peper, gember, laos en kurkuma. Dit kan eventueel ook in een klein keukenmachientje. Daarna eventueel nog vijzelen.
  • Als je het gebruikt: vijzel de kemirie in stukjes. Rooster in een hete pan zonder olie. Eet je de komijn en korianderzaadjes in zijn geheel? dan rooster je die op het eind kort mee.
  • Voeg olie toe in de pan. Snij de ui halve ringen en fruit aan, bak tot ze glazig zijn.
  • Voeg de boemboe en de trassie toe. Ook kun je nu eventueel gemalen komijn en korianderzaad toevoegen.
  • Voeg de kokosmelk, santen, bouillon en vissaus toe.
  • Voeg de santen, limoen- en laurierblaadjes toe. Kneus de sereh of snij in grove stukken en voeg toe. Onthou van de blaadjes en sereh hoeveel stuks erin gaan, dat moet er ook weer uitgevist worden straks.
  • Snij de witte kool in grove stukken, snij de wortel in beetklare stukjes en breek de bloemkool in behapbare roosjes. Voeg toe.
  • Bij een wok met hoge randen kan alles in dezelfde pan. Heb je een bakpan met lage randen gooi je alles over in een soeppan.
  • Kook 10 minuten. Was en snij de groenten die korter hoeven te koken. Voeg de paprika in stukken toe en de peultjes. Laat nog een minuut of 5 doorkoken.
  • Server in een grote schaal aan tafel. Laat iedereen zelf opscheppen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 65kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 0.2g | EO vet: 0.1g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 6198IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 90mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 57mg | Magnesium: 29mg | Kalium: 438mg | Calcium: 50mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 62µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 70mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven