Sajoer boontjes
Sajoer boontjes, of sayur buncis, is een heerlijk groente bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel. Sajoer is een natte saus met groente, in dit geval boontjes of haricots verts, gestoofd in kokosmelk of santen met bouillon. En natuurlijk heerlijke Indische smaakmakers als ui, knoflook, rode peper, gember, limoenblaadjes en kurkuma. Liefst in een combinatie met vissaus én trassie.
Sajoer boontjes is het zusje van sajoer lodeh. Sajoer lodeh is een vergelijkbare saus maar dan met verschillende groente.
Natte saus
De natte saus trekt heerlijk in je rijst of nasi. Als je koolhydraatarm eet eet je geen rijst. En dan heb je wat minder zetmelen waar de saus in kan trekken. Ik laat daarom de saus wat dikker als ik koolhydraatarm of keto kook. Je kunt eventueel ook een klein beetje tomatenpuree gebruiken om je saus dikker te maken.
Lekker met (bloemkool)rijst, konjac noodles en een gekookt eitje. Als je niet koolhydraatarm eet zijn rijst en glutenvrije noodles (bijvoorbeeld van rijst of mung bonen) ook prima. Maak dan de saus wat natter.
Smaak van Indonesië
Smaken die dit gerecht echt Indonesisch maken zijn de trassie (garnalenpasta, is gewoon bij de supermarkt te koopt), djeroek poetoet (online te bestellen of bij de toko), de gember en de laos. Neem geen Surinaamse trassie (trafasi), daar zit suiker in. Vissaus vind je ook terug in de Thaise keuken en smaakt perfect bij groente en kokos.
Gebruik biologische extra vierge kokosolie. Deze is niet geraffineerd en ruikt en smaakt ook echt naar kokos.
Trassie en vissaus
Wat is Indisch eten zonder umami? Ik gebruik in deze soep een combinatie van trassie (blok gefermenteerde garnalenpasta) en vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis). Heb je maar één van de twee in huis? Gebruik dan gewoon wat meer.
Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.
Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Vietnamese Red Boat fish sauce. Ik bestel deze online.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is koolhydraatarm en paleo. Groene bonen is een grijs gebeid voor paleo maar wordt over het algemeen gezien als groente en minder als peulvrucht.
Bij paleo wordt vaak met mate nog wel rode peper gegeten. Voor strikt paleo/AIP en ‘vrij van’ nachtschade bij weglaten rode peper.
Voor vegan en ‘vrij van’ vis of schaal- en schelpdieren een keuze maken tussen trassie en vissaus. Eventueel gebruik je miso of taotjo.
Sajoer boontjes
Benodigdheden
- bak/stoofpannen, spatels, vijzel , scherp mes
Ingrediënten
- 150 gr haricots verts
- of 150 gr sperziebonen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper (Chili of Spaanse)
- ½ tot 1 tl bouillonpoeder
- 25 gr santen
- ½ cm trassie
- paar druppels (suikervrije) vissaus
- stukje verse gember
- stukje verse laos
- 1 of 2 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet) djeroek poetoet
- 1 el kokosolie om in te bakken
- 300 ml water voor een natte saus, bij eten met rijst of glutenvrije noodles
- of 200 ml water voor een drogere saus, bij eten met bloemkoolrijst
Strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN rode peper
Voor vegan en 'vrij van' vis en/of garnalen
- alleen (suikervrije) vissaus GEEN trassie (garnaal)
- alleen trassie GEEN vissaus (ansjovis)
- of (glutenvrije) witte miso
- of taotjo
Bereiding
- Laat de pan heet worden en voeg olie toe. Snij de ui halve ringen en fruit aan. Pers de knoflook, snij het pepertje in kleine stukjes en voeg allebei toe. Laat de limoenblaadjes meebakken.
- Was de boontjes, snij de kopjes eraf en snij in stukken van ongeveer 2 cm. Ik hou zelf niet zo van sperziebonen en gebruik haricots verts. Het enige verschil is dat je sperziebonen iets langer laat stoven. Voeg toe in de pan.
- Strooi de bouillonpoeder over de boontjes. Doe warm water in een mok (nog niet al het water) giet een scheutje erover. Je kunt uiteraard ook zelfgemaakte (botten)bouillon gebruiken). Ik vind kippenbouillon bij sajoer boontjes het lekkerst.
- Verbrokkel de santen en laat oplossen in de saus. Zet het vuur wat zachter en laat langzaam gaar stoven. Ongeveer een kwartiertje voor haricots verts, net iets meer als je ze echt zacht wilt. En 20 tot 25 minuten voor sperziebonen.
- Giet steeds wat water erbij als het te dik wordt. Zo voorkom je dat de saus te nat blijft. Verwijder de limoenblaadjes voor serveren.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Yum!