Runder en varkensstoof met zwarte bonen (geïnspireerd op Braziliaanse feijoada)
Heerlijke stoofschotel uit de oven met runder stoofvlees, chorizo en gerookt spek. Dit recept lijkt op een Braziliaanse feijoada. Maar ik maak een makkelijke versie met ingrediënten die in Nederland goed verkrijgbaar zijn.
Braziliaans comfort food
Ik heb zelf overheerlijke Feijoada gegeten in Brazilië toen ik daar langere tijd was voor vrijwilligerswerk. We woonden met z’n allen in bij de leider van het werkproject. Hij had ook een inwonende kok/huishoudster die de lekkerste gerechten maakte. Je kon de hele dag al ruiken dat we ’s avonds feijoada hadden.
In de oven
Vroeger maakte ik stoofvlees door het eerst aan te braden in de pan en daarna in bouillon te laten sudderen. Zo heb ik het ook in Brazilië gegeten. Sinds een jaar leg ik het vlees in onbehandeld (alleen gekruid) in lauwwarme bouillon. Dat schuif ik in één keer de oven in. Ontzettend makkelijk en eerlijk gezegd: nog malser.
Portugese oorsprong
In een Braziliaanse feijoada gaan zwarte bonen. Je herkent deze stoof dan ook meteen aan de intens donkere kleur. De oorsprong ligt in Portugal, waar een feijaoda meestal met witte bonen wordt gemaakt. In een Braziliaanse feijoada gaat sinaasappel, in een Portugese stoof tomaat. De tomaat gebruik ik ook en ik laat de sinaasappel weg.
Runderlappen, spek en chorizo
Maar de meest ingrijpende aanpassingen op het authentieke recept komen door het vlees dat ik gebruik. Niet alle Braziliaanse ingrediënten zijn immers in Nederland verkrijgbaar. Zo bevat een echte feijoada een Braziliaanse vorm van zoutvlees en Braziliaans gekruide en gerookte worst. Ik werk graag zoveel mogelijk met ėcht scharrelvlees. Biologisch en buiten opgegroeid. Daarom gebruik ik Nederlands grasgevoerd runder stoofvlees en gerookt spek van echte buiten varkens. Voor de kruidige worst neem ik chorizo.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij en koolhydraatbeperkt.
Runder en varkensstoof met zwarte bonen (geïnspireerd op Braziliaanse feijoada)
Benodigdheden
- oven op 160 graden
- ovenschaal
- aluminiumfolie
- zeef of vergiet
Ingrediënten
- 400 gr riblappen of stooflappen liefst grasgevoerd
- 150 gr gerookt spek liefst aan een stuk maar blokjes of reepjes mag ook
- 100 gr chorizo
- 150 gr zwarte bonen gedroogd gewogen
- 300 ml runder(botten)bouillon
- 100 ml tomaten passata
- 1 el paprikapoeder
- ½ el korianderzaad
- ½ el chilivlokken
- 5 laurierblaadjes
- 2 rode uien
- 6 teentjes knoflook
Bereiding
- Laat minimaal de avond van te voren de bonen weken in ruim water. In totaal heeft dat 12 tot maximaal 24 uur nodig.
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. In ieder geval liever niet net uit de koelkast.
- Meng de kruiden in poedervorm door elkaar. Wrijf het vlees ermee in.
- Leg het vlees in de ovenschaal.
- Pel en snij de ui in grove stukken. Pel en halveer de knoflook. Leg beide rond het vlees.
- Heb je spek aan een stuk, snij dan in plakken. Doe dat ook met de chorizo. Verdeel rond het vlees.
- Meng de bouillon met de passata. Liefst op kamertemperatuur of net iets warmer. Niet net uit de koelkast. Schenk over alles heen.
- Steek de laurier ertussen. Dek af met de folie en zet 5 uur in de oven.
- Spoel de bonen af. Haal het vlees uit de oven en verwijder het folie. Verdeel de bonen in de schaal. Staat alles onder? Folie er dan terug op en nog 1,5 uur de oven in. Anders eerst even wat aanvullen met water.
- Laatste half uur beetje droog laten worden door het folie eraf te halen. Bij elkaar heeft het dan 7 uur in de oven gestaan.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Ziet er heerlijk uit, ga ik maken! Maar zie nergens staan hoeveel bonen je moet gebruiken?
O, dat is weer lekker slordig van mij… Ik nam 150 gram gedroogde bonen. Je kunt eventueel meer doen, maar bij mij ligt het accent hier wat meer op het vlees. Dank voor het vragen, ik lees zelf vaak echt over dit soort foutjes heen. Groetjes Marjolein