Rucola salade met gierst, zongedroogde tomaat, gele paprika en geschaafde amandelen
Mediterrane zomersalade met een verrassend ingrediënt: gierst. Heerlijk zoete bolletjes met een licht nootachtige smaak en een stevige bite. Verder met zongedroogde tomaat, gele paprika, wortel en geroosterde, geschaafde amandelen. De dressing is simpel: balsamico azijn en extra vierge olijfolie.
Meer recepten met gierst? Kijk dan ook eens bij deze Spaanse linzenstoof met chorizo, paprika en gierst.
Wat is gierst
Gierst is een glutenvrij zaad van een grasachtige plant (Panicum milaceum). Gierst is een pseudograan dat lijkt op quinoa en amaranth. Het gebruik is heel divers. Je kunt ervoor kiezen het kort te koken om de bolletjes net iets steviger houden: tussen rijst en noten of zaden in. En als je het langer kookt kun je het juist heel zacht maken.
Is gierst glutenvrij en koolhydraatarm
Gierst is perfect als je glutenvrij eet. Net als alle andere pseudogranen bevat het geen gluten. Maar het bevat wel veel koolhydraten. Het is niet koolhydraatarm en eigenlijk ook niet koolhydraatbeperkt, al eet ik het zelf wel. Paleo is het ook niet omdat in een paleo dieet alle pseudogranen gemeden worden die je moet koken.
Hoe bereid je gierst?
Voor deze salade hoef je de gierst maar 5 minuutjes te koken. Dan blijven de bolletjes lekker stevig. Bij het koken neemt gierst veel water op. Twee keer het eigen volume. Het is makkelijk dat met een kopje af te meten of met een Amerikaanse standaard cup. Een half kopje per persoon met één kopje water. Ofwel ongeveer 90 gram op 240 ml.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij en vegan.
Rucola salade met gierst, zongedroogde tomaat, gele paprika en geschaafde amandelen
Benodigdheden
- kookpan
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 90 gr gierst = ½ Amerikaanse cup
- 240 ml water = 1 Amerikaanse cup
- 2 flinke handen rucola
- 8 zongedroogde tomaten
- ½ gele paprika
- 1 bospeen
- 2 handjes geschaafde amandelen
- 1 el balsamico azijn
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 extra scheut extra vierge olijfolie
Bereiding
- Doe de gierst en het water in een kookpannetje. Je gebruikt twee keer zoveel water als gierst (gemeten in volume).
- Kook 5 minuten met de deksel erop. Haal de deksel van de pan na het koken. Zo kan de gierst afkoelen. Maar laat het wel nog even in de pan zitten. De gierst neemt nu nog vocht op.
- Rooster de amandelen in de koekenpan. Laat ook dit afkoelen.
- Meng de olijfolie en de azijn (beide een eetlepel) door de gierst. Dat kan gewoon in het kookpannetje.
- Schaaf de wortel. Snij de paprika en de tomaat in stukjes. Meng alles door de gierst.
- Meng als laatste de rucola erdoor. Verdeel over twee borden. Schenk over beide nog een scheutje olijfolie.
- Top af met de amandelen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!