| | | | | |

Roze tahin dipsaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke zuivelvrije dipssaus van tahin met rode biet, knoflook, olijfolie en limoensap. Snel te maken, super gezond en net weer even wat anders dan anders. De dip krijgt een lichtroze kleur door de rode biet. Afhankelijk van de kleur van je tahin (deze kan heel licht zijn of wat donkerder) kan het wat meer naar oranje gaan.

Deze dip lijkt een beetje op de bieten ‘hummus’ (ook zonder kikkererwten). Maar in deze dip ligt de nadruk op de tahin. De bieten ‘hummus’ is wat diverser van smaak: frisser, maar tegelijk ook zoeter en kruidiger.

Lekker met crackers of een broodje. Op de foto met aubergine frietjes.

Tahin

Tahin (of tahini) is sesampasta. Dat wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.

Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.

Dieet en ‘vrij van’

De dip is paleo.

Alle ingrediënten voor de dip zijn koolhydraatarm behalve het sap van een half limoentje. Daarom heb ik het toch het predikaat koolhydraatarm meegegeven. Je kunt de limoen vervangen door citroen maar wat mij betreft is de smaak van het limoensap dat mini beetje koolhydraten extra wel waard.

Let op: zoals boven beschreven is niet alle tahin koolhydraatarm. Sebahat bevat de minste koolhydraten met 3,1 gr khd per 100 gram.

Roze tahin dipsaus

Marjolein
Heerlijke zuivelvrije dipsaus van tahin met rode biet, knoflook, olijfolie en limoensap. Snel te maken, super gezond en net weer even wat anders dan anders. Lekker met crackers of een broodje. Op de foto met aubergine frietjes.
4.50 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Borrelen, Oud&Nieuw, Out of the box
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 155 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Pers de knoflook. Knijp een half limoentje uit.
  • Voeg alles samen in een keukenmachine, even blenden, klaar.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Je kunt uiteraard de bietjes zelf koken, maar er zijn ook goede voorverpakte bietjes te verkrijgen in de supermarkt.

Voedingswaarde

Calorieën: 155kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

4.50 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven