| |

Rösti (gebakken aardappelkoek)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Ook weer zo’n heerlijk basisgerechtje uit de wereldkeuken. En dit keer niet heel ver van huis. Ongetwijfeld heb je dit op vakantie in Duitsland, Ostenrijk of Zwitserland in verschillende varianten gegeten.

Alleen geraspte aardappel

Rösti is een koek van geraspte aardappel. Traditioneel wordt niets anders gebruikt dan aardappel, wat zout en boter. Dus ook geen ei. Het zetmeel in de aardappels zorgt voor de binding.

Varianten

Natuurlijk kun je zelf allerlei variaties maken. Ik voeg bijvoorbeeld wat peper toe, maar je kunt ook denken aan paprikapoeder of mediterrane kruiden. Een hele bekende is een koek met ui en knoflook. Maar je kunt er ook andere groenten voor gebruiken. Let er wel op dat je mogelijk ei nodig hebt als je meer groenten gebruikt. En dan ga je eigenlijk meer richting een frittata of tortilla.

Dieet en ‘vrij van’

Aardappels bevatten veel gezonde stoffen, maar ook anti-nutriënten. Deze zitten meer in de schil dan in de rest van de aardappel. Niet elke dag eten dus. Overigens zitten in uitlopers de meeste anti-nutriënten, deze moet je dus echt vermijden.

Niet geschikt voor paleo (nachtschade) of een koolhydraatarm/beperkt (zetmeel) dieet.

Laag histamine en medium salicylaat

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Aardappels zijn laag in histamine, maar hou er wel rekening mee dat andere stoffen in aardappels wel degelijk een reactie kunnen geven.

De meeste aardappels zijn medium salicylaat. Ik heb toch een vinkje gezet bij ‘laag salicylaat’ omdat soms rode aardappels, indien goed ruim geschild, wel worden verdragen.

Rösti

Marjolein
Traditionele aardappelkoek uit de Alpen. Van geschaafde aardappel en zonder ei.
5 van 1 stem
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Laag histamine
Trefwoord Basisrecept
Gang Bijgerechten
Keuken Europees, Zwitsers
Porties 2 personen
Calorieën 218 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 400 gr aardappel iets kruimig
  • zwarte peper korrels
  • zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • milde olijfolie om in te bakken
  • en/of (grasgevoerde) roomboter om in te bakken

Optioneel

  • variant ui, knoflook, paprikapoeder, mediterrane kruiden

Voor vrij van zaden

  • variant GEEN zwarte peper

Bereiding
 

  • Schil de aardappels en rasp ze. Doe ze in een kom zonder te wassen of uit te laten lekken. Aan het vocht zit zetmeel en dat heb je nodig om de de rösti goed aan elkaar te laten plakken. Zo heb je geen ei of andere toevoegingen nodig.
  • Warm een pan op op redelijk vuur en voeg roomboter en olie toe. Het liefst alle ei omdat het net wat andere eigenschappen heeft en de koek op deze manier lekker knapperigwordt.
  • Bestrooi de aardappels met zout en maal er verse zwarte peper doorheen.
  • Meng en doe in zijn geheel in de pan. Verdeel gelijkmatig en druk goed aan met een spatel. Laat 10 minuten op redelijk hoog vuur bakken.
  • Als je de koek heen en weer kunt schuiven zonder dat hij breekt is het tijd om te draaien. Dat gaat niet zo makkelijk als bij een pannenkoek. Dat kan met een bord. Ofwel een bord op de rösti leggen, pan met bird omkeren en röstie weer in de pan laten glijden.
  • Of je laat de koek eerst op een bord glijden. Leg een tweede bord er omgekeerd overheen. Draai de borden om en laat de koek weer in de pan glijden.
  • Bak nog een minuut of 5. Eventueel kun je eerst nog wat boter of olie in de pan doen. Schenk tijdens het bakken ook langs de randen nog wat olie.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Aardappels bevatten veel gezonde stoffen, maar ook anti-nutriënten. De meeste daarvan zitten in uitlopers, deze moet je dus echt vermijden.
Aardappels passen niet in een koolhydraatbeperkt of een paleo dieet.

Voedingswaarde

Calorieën: 218kcal | Koolhydraten: 31gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 7gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 1g | EO vet: 5g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 9IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 39mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 594mg | Magnesium: 48mg | Kalium: 855mg | Calcium: 29mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 32µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 116mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven