Romige kip curry met nigella (paleo en laag histamine)
Deze kipcurry heb ik speciaal gemaakt om te passen in een laag histamine dieet. Het bevat geen rode peper of histaminerijke specerijen. Het is een romige kip curry met zachte kruidige smaken. Dit komt door het gebruik van een specerij dat niet zo bekend is: nigella sativa.
Nigella sativa
Nigella wordt ook wel zwarte komijn genoemd. Omdat het wat uiterlijk betreft daarop lijkt. Maar het is geen komijn. De smaak is ook veel zachter, bijna zoet. Het combineert heel mooi met de kurkuma en de kardemom. En een heel groot voordeel: het is laag in histamine. Er worden zelfs anti-allergene eigenschappen aan toe geschreven.
Afhankelijk van je dieet te combineren met rijst of puree van zoete aardappel of pompoen.
Zwarte peper
Zwarte peper versterkt de werking van kurkuma. Altijd een goed idee dus om dit te combineren. Behalve… als je laag histamine eet. Zwarte peper wordt meestal niet goed verdragen. Als je wilt experimenteren begin dan met een snufje witte peper.
Dieet en ‘vrij van’
Geschikt voor een histamine arm dieet.
Dit gerecht is paleo op het paprikapoeder na. Soms wordt dit nog wel gegeten. Anders gewoon weglaten.
Lowcarb, maar door het gebruik van wortel niet strikt koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Eventueel te vervangen door pompoen voor koolhydraatarm.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Kip komt het snelst in aanmerking. Kippendijen zijn wat vetter, daardoor smaakvoller en minder droog. Kun je dit niet verdragen neem dan kipfilet of kalkoen. Neem het in ieder geval zonder vel en bot en zorg ervoor dat het zo vers mogelijk is. Eventueel bij de poelier, maar het liefst direct van de boer. Zeker geen voorverpakte kip uit de supermarkt.
Over kokosmelk bestaan verschillende meningen. In de SIGHI lijst scoort het een 0. Bij MC360 staat het ook op low (alleen kokosmeel staat vanwege het droogproces op higher). Maar in andere lijstjes wordt het afgeraden. Als je erop reageert heeft dat waarschijnlijk een andere oorzaak. Het bevat in ieder geval veel salicylaat, het kan een effect hebben op de darmen en het is anti-bacterieel/parasitair waardoor je een Herxheimer reactie kunt krijgen.
Bloemkool en wortelen hebben een SIGHI 0 score. Bloemkool wordt bij MC360 aangeraden als anti histamine.
Gewone ui en knoflook hebben een SIGHI 1 score. Rode ui staat niet op de SIGHI lijst maar heeft waarschijnlijk niet dezelfde vrijmakende eigenschappen als de gewone (gele) ui (SIGHI 1) en bevat quercetine. Bij MC360 worden alle uien juist aangeraden als anti histamine.
Koriander heeft een SIGHI 0 score, maar mogelijk verdraagt niet iedereen dit goed. Kurkuma, kardemom en nigella hebben een 0 score en worden algemeen aangeraden. Paprikapoeder heeft een 0 score, maar wordt in sommige lijstjes afgeraden. Gebruik milde paprikapoeder, geen gerookte of pittige.
Bij optioneel staat zwarte peper. Zwarte peper versterkt de werking van kurkuma. Altijd een goed idee dus om dit te combineren. Behalve… als je laag histamine eet. Zwarte peper wordt meestal niet goed verdragen. Als je wilt experimenteren begin dan met een snufje witte peper.
Pompoen is een suggestie voor een koolhydraatarm dieet. Pompoen staat in de SIGHI lijst op 0, maar bij MC360 op higher. Kies om veilig te blijven voor rijst of zoete aardappel.
Romige kip curry met nigella (paleo en laag histamine)
Benodigdheden
- 1 grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- spatel
- knoflookpers
- schaar of scherp mes
Ingrediënten
- 4 (échte scharrel) kipdijfilet
- 2 el kokosolie
- 3 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 300 gr bloemkool
- 150 gr wortel
- 3 tl kurkuma
- 3 tl paprikapoeder
- 2 tl nigella sativa zwarte komijn
- 2 tl kardemom
- 400 ml kokosmelk 1 blik
Optioneel
- 2 handjes verse koriander
Voor strikt paleo
- variant GEEN paprikapoeder
Bereiding
- Warm de olie op in de pan. Fruit de ui.
- Snij (of knip) de kippendijen in kleine reepjes en voeg toe. Schroei dicht op redelijk hoog vuur en zet daarna lager.
- Pers de knoflook en voeg toe, net als de specerijen.
- Was en rasp de wortel en voeg in stukjes toe (ongeveer 3 cm).
- Breek of snij de bloemkool in stukjes en was in een vergiet. Voeg toe.
- Voeg de kokosmelk toe. Laat samen garen: 15 minuten voor beetgaar en 20 minuten voor zachtere groente.
- Voeg op het laatst, vlak voor serveren of op het bord, de verse koriander toe.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!