Romige aspergesoep

Aspergesoep die je kunt maken door het kookvocht van asperges als bouillon te gebruiken. Zo kun je de ene dag genieten van heerlijke gekookte asperges en de andere dag nog van een soepje. Erg fijn om zo weinig mogelijk verspilling te hebben in deze dure tijden! Ik hou altijd wel twee asperges apart voor het soepje de volgende dag.

Overigens: de soep helemaal lekker vullen met alle asperges die je op dat moment vers gekookt hebt kan natuurlijk ook gewoon. Dan wordt de soep simpelweg een stuk gevulder.

Kijk voor recepten om asperges te koken eens bij: de wilde zalm met asperges, de asperges met ei, ham en botersaus, de aspergesalade met ei en (kalkoen)ham of de aspergesalade met garnalen.

Hollandaise saus

Romige, dikke aspergesoep wordt standaard gemaakt van een roux met bloem en melk. Eventueel met een glutenvrije roux van maismeel of maïzena. Maar ik eet geen tarwe en geen maïs en ik drink geen melk. Er zijn veel mensen die dit ook mijden. Daarom voeg ik Hollandaise saus toe. Dat is dezelfde saus als gebruikt wordt over gekookte asperges. Hierin zitten een zuurtje, een eidooier en boter. Dit geeft veel extra smaak en romigheid.

Dieet en ‘vrij van’

Hollandaisesaus wordt gemaakt boter. Dit is één van de weinige recepten op deze site waarbij de roomboter niet goed te vervangen is door kokosolie. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.

Deze soep is koolhydraatarm. Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.

Met aanpassingen laag histamine. Maar waarschijnlijk niet laag oxalaat of salicylaat.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Maar de saus heeft wel een zuurtje nodig. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

Eiwit van kippeneieren kun je beter mijden, maar eigeel heeft een SIGHI 0 score en kan dus gebruikt worden.

Laag oxalaat en laag salicylaat

De Hollandaise saus is geschikt voor beide. Asperges en daarmee ook het kookvocht zijn twijfelachtig. Het oxalaatgehalte van asperges verschilt erg per onderzoek, zowel vers of uit blik en de bereidingswijze. Als je het eet, wordt aangeraden het bij 1 of 2 stelen te houden. Asperges zijn medium salicylaat en niet laag. Als je het eet, is het advies wederom om het dan 1 of 2 stelen te houden. Maar hoe zich dat verhoudt tot deze soep durf ik niet te zeggen en daarom heb ik het NIET het predikaat laag oxalaat of laag salicylaat gegeven.,

Als je de soep toch een keer wilt maken, gebruik voor laag salicylaat dan geen citroen of gewone azijn maar alleen rijstazijn.

Romige aspergesoep

Marjolein
Een romige aspergesoep. Je kunt de soep maken met lekker veel asperges en die allemaal in de soep doen. Maar in dit recept ga ik er vanuit dat je het kookvocht gebruikt van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Geen verspilling dus! Wel zo fijn in een tijd dat alles duurder wordt.
5 van 2 stemmen
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Soepen
Keuken Europees, Hollands
Porties 4 personen
Calorieën 600 kcal

Benodigdheden

 • 1 kookpan
 • 1 pan en kom voor au bain Marie
 • affiliate linkstaafmixer of garde

Ingrediënten
  

 • 1 liter asperges, kookvocht van verkregen van koken van 500 tot 750 gram asperges
 • bouillonpoeder voor 1 liter
 • 2 asperge gekookt
 • 6 eidooier
 • 300 gr (grasgevoerde) roomboter of geklaarde boter
 • 4 el witte azijn of appelciderazijn
 • of 1 citroen, sap van
 • verse bieslook voor garnering
 • verse peterselie voor garnering

Voor laag histamine

 • 4 el witte azijn of appelciderazijn GEEN citroen

Bereiding
 

Vooraf

 • Als je 500 tot 750 gram asperges hebt gekookt heb je ongeveer een liter kookvocht (met de schillen en kontjes daar nog in). Dit kun je meteen gebruiken voor soep, maar je kunt het ook een nachtje wegzetten in de koelkast. Laat dan de schillen en kontjes die je hebt meegekookt nog in de vloeistof zitten.
 • Je hebt waarschijnlijk ook 2 of meer asperges bewaard, die gebruik je pas als de rest van de soep af is.

Bouillon

 • Zeef het kookvocht zodat er geen schillen en kontjes meer in zitten.
 • Breng het kookvocht aan de kook met de bouillonpoeder. Zet daarna zacht, de bouillon mag warm zijn maar niet te heet (net iets meer dan 'eet' temperatuur).

Hollandaise saus

 • Smelt de boter in een steelpannetje. Het mag een beetje bruisen, maar zeker niet bruin worden. Laat licht afkoelen, maar zorg wel dat het warm en vloeibaar blijft.
 • Scheid de eidooiers van het wit. Het wit gebruik je niet. Doe de dooiers in de beker van de staafmixer en voeg het citroensap of de azijn toe.
 • Mix met de staafmixer in de beker tot het eigeel dikker en witter wordt. Voeg daarna langzaam de boter toe terwijl je blijft mixen.
 • Voeg een beetje van de bouillon toe aan de saus (om te zorgen dat de temperatuur wat naar elkaar toe gaat). Daarna kun je de saus in etappes in de bouillon roeren.
 • Snij de bewaarde asperges in stukjes. Verdeel de soep over 4 borden en verdeel daarna de stukjes asperge over de borden. Garneer met bieslook en peterselie.

Voedingswaarde

Calorieën: 600kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept