| | |

Romige aspergesoep met Hollandaisesaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Romig maar wel glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm én paleo!

Hoe dan? Roomsoep is toch met room en bloem of maïzena? Nou, ik gebruik een makkelijke Hollandaise saus.

Basis = kookvocht asperges

Aspergesoep die je kunt maken door het kookvocht van asperges als bouillon te gebruiken. Zo kun je de ene dag genieten van heerlijke gekookte asperges en de andere dag nog van een soepje. Erg fijn om zo weinig mogelijk verspilling te hebben in deze dure tijden! Ik hou altijd wel twee asperges apart voor het soepje de volgende dag.

Overigens: de soep helemaal lekker vullen met alle asperges die je op dat moment vers gekookt hebt kan natuurlijk ook gewoon. Dan wordt de soep simpelweg een stuk gevulder.

Kijk voor recepten om asperges te koken eens bij: de wilde zalm met asperges, de asperges met ei, ham en botersaus, de aspergesalade met ei en (kalkoen)ham of de aspergesalade met garnalen.

Wanneer zijn er weer asperges?

In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.

Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.

Hoe moet je asperges koken?

Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.

Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.

Hoe moet je asperges schillen?

Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.

Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.

Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.

Soep van het kookvocht van asperges

Deze soep kun je heel makkelijk maken als je bijvoorbeeld de dag ervoor gekookte asperges eet. Kook er dan net iets meer dan je op dat moment nodig hebt. Hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.

Hollandaise saus

Romige, dikke aspergesoep wordt standaard gemaakt van een roux met bloem en melk. Of met room. Eventueel met een glutenvrije roux van maismeel of maïzena. Maar ik eet geen tarwe en geen maïs en ik drink geen melk. Er zijn veel mensen die dit ook mijden. Daarom voeg ik Hollandaise saus toe. Dat is dezelfde saus als gebruikt wordt over gekookte asperges. Hierin zitten een zuurtje, een eidooier en boter. Dit geeft veel extra smaak en romigheid.

Maar boter is toch zuivel…?

Hollandaisesaus wordt gemaakt boter. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Vanwege het lage gehalte aan lactose en eiwitten. Lees verder waarom.

Alternatieven voor roomboter

Wil (of moet) je echt volledig lactose, koemelkeiwit of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Dat kan geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter. Kan dat allemaal niet, kies dan voor vegan boter. Ik eet zelf geen hard gemaakte plantaardige vetten maar van lezers heb ik begrepen dat de Hollandaise saus zich daarmee prima houdt. Wat mij betreft is dit een van de weinige recepten op mijn site waarbij kokosolie, wat smaak betreft, niet zo past.

Dieet en ‘vrij van’

Deze soep is koolhydraatarm. Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.

Met aanpassingen laag histamine. Maar waarschijnlijk niet laag oxalaat of salicylaat.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Maar de saus heeft wel een zuurtje nodig. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

Eiwit van kippeneieren kun je beter mijden, maar eigeel heeft een SIGHI 0 score en kan dus gebruikt worden.

Laag oxalaat en laag salicylaat

De Hollandaise saus is geschikt voor beide. Asperges en daarmee ook het kookvocht zijn twijfelachtig. Het oxalaatgehalte van asperges verschilt erg per onderzoek, zowel vers of uit blik en de bereidingswijze. Als je het eet, wordt aangeraden het bij 1 of 2 stelen te houden. Asperges zijn medium salicylaat en niet laag. Als je het eet, is het advies wederom om het dan 1 of 2 stelen te houden. Maar hoe zich dat verhoudt tot deze soep durf ik niet te zeggen en daarom heb ik het NIET het predikaat laag oxalaat of laag salicylaat gegeven.,

Als je de soep toch een keer wilt maken, gebruik voor laag salicylaat dan geen citroen of gewone azijn maar alleen rijstazijn.

Romige aspergesoep (glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm en paleo)

Marjolein
Een romige aspergesoep. Je kunt de soep maken met lekker veel asperges en die allemaal in de soep doen. Maar in dit recept ga ik er vanuit dat je het kookvocht gebruikt van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Geen verspilling dus! Wel zo fijn in een tijd dat alles duurder wordt.
5 van 2 stemmen
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine
Trefwoord Basisrecept, Lente en zomer, Pasen
Gang Soepen
Keuken Europees, Hollands
Porties 4 personen
Calorieën 645 kcal

Benodigdheden

  • 1 kookpan
  • 1 pan en kom voor au bain Marie
  • staafmixer of garde

Ingrediënten
  

  • 1 liter asperges, kookvocht van verkregen van koken van 500 tot 750 gram asperges
  • bouillonpoeder voor 1 liter
  • 2 asperge gekookt
  • 6 eidooiers
  • 300 gr (grasgevoerde) roomboter of geklaarde boter
  • 1 citroen, sap van
  • verse bieslook voor garnering
  • verse peterselie voor garnering

Voor laag histamine

Bereiding
 

Vooraf

  • Als je 500 tot 750 gram asperges hebt gekookt heb je ongeveer een liter kookvocht (met de schillen en kontjes daar nog in). Dit kun je meteen gebruiken voor soep, maar je kunt het ook een nachtje wegzetten in de koelkast. Laat dan de schillen en kontjes die je hebt meegekookt nog in de vloeistof zitten.
  • Je hebt waarschijnlijk ook 2 of meer asperges bewaard, die gebruik je pas als de rest van de soep af is.

Bouillon

  • Zeef het kookvocht zodat er geen schillen en kontjes meer in zitten.
  • Breng het kookvocht aan de kook met de bouillonpoeder. Zet daarna zacht, de bouillon mag warm zijn maar niet te heet (net iets meer dan 'eet' temperatuur).

Hollandaise saus

  • Smelt de boter in een steelpannetje. Het mag een beetje bruisen, maar zeker niet bruin worden. Laat licht afkoelen, maar zorg wel dat het warm en vloeibaar blijft.
  • Scheid de eidooiers van het wit. Het wit gebruik je niet. Doe de dooiers in de beker van de staafmixer en voeg het citroensap of de azijn toe.
  • Mix met de staafmixer in de beker tot het eigeel dikker en witter wordt. Voeg daarna langzaam de boter toe terwijl je blijft mixen.
  • Voeg een beetje van de bouillon toe aan de saus (om te zorgen dat de temperatuur wat naar elkaar toe gaat). Daarna kun je de saus in etappes in de bouillon roeren.
  • Snij de bewaarde asperges in stukjes. Verdeel de soep over 4 borden en verdeel daarna de stukjes asperge over de borden. Garneer met bieslook en peterselie.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Video

Voedingswaarde

Calorieën: 645kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 8gr | Vetten: 69gr | Verzadigd vet: 41g | MO vet: 3g | EO vet: 19g | Vezels: 0.05gr | Vitamine A: 2300IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 3mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 1439mg | Magnesium: 9mg | Kalium: 196mg | Calcium: 69mg | Koper: 0.02mg | Foliumzuur: 49µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 157mg | Selenium: 18µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven