Romige aspergesoep met Hollandaisesaus
Aspergesoep die je kunt maken door het kookvocht van asperges als bouillon te gebruiken. Zo kun je de ene dag genieten van heerlijke gekookte asperges en de andere dag nog van een soepje. Erg fijn om zo weinig mogelijk verspilling te hebben in deze dure tijden! Ik hou altijd wel twee asperges apart voor het soepje de volgende dag. Overigens: de soep helemaal lekker vullen met alle asperges die je op dat moment vers gekookt hebt kan natuurlijk ook gewoon. Dan wordt de soep simpelweg een stuk gevulder.
Hollandaise saus
Hollandaisesaus wordt gemaakt van eigeel, een zuurtje en roomboter. Ik heb ooit geleerd dat het gemaakt wordt met een intensief proces waarbij de boter geklaard moet worden, de eieren au-bain-Marie verwarmd worden en je minuten lang stevig aan het kloppen bent. Maar ik weet gelukkig inmiddels dat het kan ook binnen 5 minuten! Met de staafmixer. Kijk hieronder via Youtube of op mijn instagram account voor een filmpje.
Wanneer zijn er weer asperges?
In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt. Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.
Hoe moet je asperges koken?
Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe. Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten. Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.
Hoe moet je asperges schillen?
Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.
- Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge.
- Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen.
- Draai dan de asperge een slagje en herhaal een paar keer.
- Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
- Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.

Romige aspergesoep (glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm en paleo)
Benodigdheden
- 1 kookpan
- 1 pan en kom voor au bain Marie
- staafmixer of garde
Ingrediënten
- 1 liter asperges, kookvocht van verkregen van koken van 500 tot 750 gram asperges
- bouillonpoeder voor 1 liter
- 2 asperge gekookt
- 6 eidooiers
- 300 gr (grasgevoerde) roomboter of geklaarde boter
- 1 citroen, sap van
- verse bieslook voor garnering
- verse peterselie voor garnering
Voor laag histamine
- 4 el witte azijn of appelazijn GEEN citroen
Bereiding
Vooraf
- Als je 500 tot 750 gram asperges hebt gekookt heb je ongeveer een liter kookvocht (met de schillen en kontjes daar nog in). Dit kun je meteen gebruiken voor soep, maar je kunt het ook een nachtje wegzetten in de koelkast. Laat dan de schillen en kontjes die je hebt meegekookt nog in de vloeistof zitten.
- Je hebt waarschijnlijk ook 2 of meer asperges bewaard, die gebruik je pas als de rest van de soep af is.
Bouillon
- Zeef het kookvocht zodat er geen schillen en kontjes meer in zitten.
- Breng het kookvocht aan de kook met de bouillonpoeder. Zet daarna zacht, de bouillon mag warm zijn maar niet te heet (net iets meer dan 'eet' temperatuur).
Hollandaise saus
- Smelt de boter in een steelpannetje. Het mag een beetje bruisen, maar zeker niet bruin worden. Laat licht afkoelen, maar zorg wel dat het warm en vloeibaar blijft.
- Scheid de eidooiers van het wit. Het wit gebruik je niet. Doe de dooiers in de beker van de staafmixer en voeg het citroensap of de azijn toe.
- Mix met de staafmixer in de beker tot het eigeel dikker en witter wordt. Voeg daarna langzaam de boter toe terwijl je blijft mixen.
- Voeg een beetje van de bouillon toe aan de saus (om te zorgen dat de temperatuur wat naar elkaar toe gaat). Daarna kun je de saus in etappes in de bouillon roeren.
- Snij de bewaarde asperges in stukjes. Verdeel de soep over 4 borden en verdeel daarna de stukjes asperge over de borden. Garneer met bieslook en peterselie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Video
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!