Curry van rode linzen met boerenkool (variant op Indiase dahl)
Een voedzame Indiase stoofschotel voor doordeweeks als avondeten of als lunch. Maar dan eentje met een Hollandse twist door er boerenkool aan toe te voegen. Een makkelijk winters eenpansgerecht, maar echt weer eens iets heel anders dan een stamppot boerenkool. De linzen vervangen de aardappels. Linzen bevatten veel minder koolhydraten dan aardappels en dit zijn langzame koolhydraten. Daarnaast bevatten linzen meer vezels. Tegelijk vervangen ze ook de worst of spekjes. Linzen bevatten namelijk ook veel eiwitten.
Rode linzen hoef je niet eerst te weken en je hoeft ze maar tien minuten te koken. De boerenkool hoef je niet apart te koken en kun je gewoon meestoven in dezelfde saus. Supermakkelijk dus en snel te maken: je hebt ook alleen een soeppan nodig. Gezond comfortfood.
Lekker met een roti-achtige pannenkoek zoals deze glutenvrije, vegan en koolhydraatbeperkte chilla van kikkererwtenmeel.
Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Zin in een andere curry met peulvruchten? Kijk dan ook eens bij mijn:
- Masoor dahl van rode linzen
- Sri Lankaanse rode bietencurry met linzen
- Gobi van bloemkool met kikkererwten
- Curry van lupine bonen met spinazie
Indiase dahl
Ik maakte dit gerecht op basis van een Indiase dahl. Dat is een soep of een bijgerecht met peulvruchten. Soms worden kikkererwten gebruikt, dan heet de soep chana dahl. Maak je de soep van rode linzen dan heet het mansoor dahl.
Je kunt dahl eten als soep, maar als je hem iets dikker houdt is het ook een prima bijgerecht. En het kan net zoals hier ook dienen als basis voor een éénpansstoof waar je nog andere groente aan toevoegt. Vaak is dat in de Indiase keuken spinazie. Maar ook bloemkool wordt vaak gebruikt. En ik doe het dus met boerenkool.
Rode linzen
Rode linzen zijn al ontveld en gespleten. Doordoor zijn ze makkelijk te verteren, hoef je ze maar kort te koken en zelfs niet te weken. De kooktijd ligt tussen de 10 en 15 minuten en is een beetje afhankelijk van je eigen smaak. Van mij mag er wel wat bite in blijven, dus ik doe meestal maar rond de 10 minuten.
Bouillon
Dahl kun je op verschillende manieren maken, maar het uitgangspunt is meestal wel dat je vooraf de ui en de specerijen bakt. Dat doe je gewoon in dezelfde soeppan of gietijzeren pan als waar je de dahl in maakt. Na het bakken van de ui en het aanfruiten van de knoflook en specerijen voeg je het vocht toe en dan kook je daarin de linzen. Je kunt water gebruiken, bouillon of kokosmelk. Kokosmelk vind ik zelf lekkerder bij spinazie. Ik heb hier gekozen voor bouillon. En wel groente bouillon om de soep vegetarisch en vegan te houden. Heb je dit niet in huis? Dan past kippenbouillon ook prima, maar zelfs met water wordt deze stoof heerlijk.
Dieet en ‘vrij van’
Vegan en glutenvrij. Niet paleo door de linzen (peulvrucht).
Rode linzen zijn koolhydraatbeperkt, ze zitten gekookt op 16 gr khd per 100 gram. Kikkererwten of groene en bruine linzen komen nog iets eerder in aanmerking omdat die nog een velletje hebben.
Door het korianderzaad en de komijn is dit gerecht niet vrij van zaden, al zou je die twee natuurlijk weg kunnen laten. Dit gerecht is ook niet vrij van nachtschade: ik gebruik tomaat, rode peper en paprikapoeder. Ook deze zou je eventueel ook weg kunnen laten.
Curry van rode linzen met boerenkool (variant op Indiase dahl)
Benodigdheden
- stoof- of soeppan met deksel
- knoflookpers
Ingrediënten
- 100 gr rode linzen
- 75 gr boerenkool
- 250 gr groentebouillon of kippenbouillon
- 1 rode ui
- 1 tomaat
- 3 teentjes knoflook
- ½ rode of groene peper een hele mag ook, als je van pittig houdt
- ½ citroen
- 1 el garam massala gemalen
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 2 el ghee of kokosolie
- extra water optioneel
Bereiding
- Snipper de ui en bak glazig in de ghee of kokosolie.
- Snij of knip de rode peper in smalle halve ringetjes. Hou iets achter voor de garnering en voeg de rest toe aan de ui.
- Ontvel en pers de knoflook. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de garam massala en het zout toe en bak het geheel droog.
- Snij ondertussen de tomaat in blokjes en voeg toe. Blus af met de bouillon.
- Voeg de boerenkool toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Spoel de linzen in een zeef. Voeg toe. Laat nog 10 minuten pruttelen. Dan hebben de linzen nog een lichte bite.
- Knijp de halve citroen uit in een bakje om zo te voorkomen dat de zaadjes in je soep komen en voeg toe (of knijp door je vingers).
- Voeg tussendoor eventueel extra water toe als de stoof te dik wordt.
- Voeg op het bord de lepels yoghurt toe en eventueel nog wat rode peper.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie!