Indiase curry van rode linzen (masoor dahl)
Dahl is een makkelijke en voedzame Indiase curry voor doordeweeks, als avondeten of als lunch. Je kunt het eten als soep. Maak je de dahl iets dikker? Dan heb je linzencurry die je als volledige maaltijd kunt eten, of kunt serveren als bijgerecht.
Rode linzen hoef je niet eerst te weken en je hoeft ze maar tien minuten te koken. Supermakkelijk dus en snel te maken: je hebt ook alleen een soeppan nodig (en eventueel een staafmixer). Gezond comfortfood met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Zin in een andere curry met peulvruchten? Kijk dan ook eens bij mijn:
- Dahl met boerenkool
- Sri Lankaanse rode bietencurry met linzen
- Gobi van bloemkool met kikkererwten
- Curry van lupine bonen met spinazie
Indiase dahl
Indiase dahl is een gerecht met peulvruchten. Soms worden kikkererwten gebruikt, dan heet de soep chana dahl. Maak je de soep van rode linzen dan heet het mansoor dahl.
Je kunt een dahl eten als soep, maar als je hem iets dikker houdt is het ook een prima bijgerecht. En het kan dienen als basis voor een éénpansstoof waar je nog andere groente aan toevoegt. Hier hou ik het even simpel. Gewoon als basisrecept voor een soep waar je altijd op terug kunt vallen.
Rode linzen
Rode linzen zijn al ontveld en gespleten. Doordoor zijn ze makkelijk te verteren, hoef je ze maar kort te koken en zelfs niet te weken. De kooktijd ligt tussen de 10 en 15 minuten en is een beetje afhankelijk van je eigen smaak. Van mij mag er wel wat bite in blijven, dus ik doe meestal maar rond de 10 minuten.
Bouillon
Dahl kun je op verschillende manieren maken, maar het uitgangspunt is meestal wel dat je vooraf de ui en de specerijen bakt. Dat doe je gewoon in dezelfde soeppan of gietijzeren pan als waar je de soep in maakt. Na het bakken van de ui en het aanfruiten van de knoflook en specerijen voeg je het vocht toe en dan kook je daarin de linzen. Je kunt water gebruiken, bouillon of kokosmelk. Ik heb hier gekozen voor groentebouillon om de soep vegetarisch en vegan te houden. Heb je dit niet in huis? Dan past kippenbouillon ook prima, maar zelfs met water wordt deze soep heerlijk.
Specerijen
Ik maak deze soep in verschillende versies. Soms met garam massala (Indiaas kruidenmengsel), dan is de soep helemaal makkelijk en snel. Maar omdat niet iedereen dat in de kast heeft staan heb, ik hier zelf een mengeling gemaakt van kurkuma, korianderzaad, komijn, paprikapoeder en zwarte peper. Maar ga lekker zelf variëren. Als je vaker Indiaas kookt heb je bijvoorbeeld vast ook asafoetida, fenegriek (blaadjes en zaad) en mosterdzaad in huis. Maar ook met nootmuskaat of kaneel kun je heerlijk Indiaas koken.
Wisseltruuk
Ook met de verse ingrediënten kun je spelen als je deze niet in huis hebt. Rode peper kun je vervangen door chilivlokken. Ui door uienpoeder en asafoetida. Knoflook door knoflookpoeder. De tomaat kun je vervangen door passata of puree, vooral in dat laatste geval zul je dan wel wat extra water moeten toevoegen. Geen citroen in huis? Het zuurtje is vooral bedoeld voor de frisheid. Voeg eventueel wat druppeltjes azijn toe (niet meer dan dat!). Maar wat extra yoghurt als topping werkt ook perfect.
Dieet en ‘vrij van’
Vegan en glutenvrij. Niet paleo door de linzen (peulvrucht).
Rode linzen zijn koolhydraatbeperkt, ze zitten gekookt op 16 gr khd per 100 gram. Kikkererwten of groene en bruine linzen komen nog iets eerder in aanmerking omdat die nog een velletje hebben.
Door het korianderzaad en de komijn is dit gerecht niet vrij van zaden, al zou je die twee natuurlijk weg kunnen laten. Dit gerecht is ook niet vrij van nachtschade: ik gebruik tomaat, rode peper en paprikapoeder. Ook deze zou je eventueel weg kunnen laten.
Indiase curry van rode linzen (masoor dahl)
Benodigdheden
- soeppan of bakpan
Ingrediënten
- 75 gr rode linzen of gele
- 250 gr groentebouillon iets minder als je de dahl eet als curry of bijgerecht
- 1 ui
- 1 tomaat
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode of groene peper een hele mag ook, als je van pittig houdt
- ½ citroen
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- 1 tl kurkuma
- 1 mespuntje zwarte peper
- 2 el ghee of kokosolie
Optioneel
- 1 handje verse koriander
- 2 el yoghurt, zuivel of plantaardig
Bereiding
- Snipper de ui en bak glazig in de ghee of kokosolie.
- Snij of knip de rode peper in smalle halve ringetjes. Hou iets achter voor de garnering en voeg de rest toe aan de ui.
- Ontvel en pers de knoflook. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de specerijen toe en bak het geheel droog.
- Snij ondertussen de tomaat in blokjes en voeg toe. Blus af met de bouillon.
- Spoel de linzen in een zeef. Voeg toe. Laat 10 minuten pruttelen voor nog een beetje bite, 15 als je houdt van zachte linzen.
- Mix kort met de staafmixer. Meestal probeer je tweederde van de liznen te vermalen en eenderde heel te laten voor wat bite.
- Knijp de halve citroen uit in een bakje om zo te voorkomen dat de zaadjes in je soep komen en voeg toe (of knijp door je vingers).
- Voeg op het bord de lepels yoghurt toe, wat koriander en eventueel wat rode peper.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!