Rode koolsalade met miso, appel, walnoten en granaatappelpitjes
Heerlijk frisse zomerse salade, met net wat extra diepgang en umami door een misodressing. De basis is een klassieke combinatie van rode kool, appel en walnoot. Als extra topping had ik ook granaatappelpitjes. Verder bestaat de dressing uit yoghurt (zuivel of plantaardig) en limoensap.
Wat is miso?
De dressing maak je aan met twee lepels witte miso. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst. Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruik ik de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders wordt de smaak te zwaar.
Is miso glutenvrij?
In het fermentatieproces van miso worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst. Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Granaatappel
Ik neem altijd een doosje granaatappelpitjes uit de vriezer. Dit is goedkoper dan een verse granaatappel en een stuk makkelijker te verwerken. Pitjes uit een granaatappel zien te krijgen zal nooit mijn hobby worden! Daarnaast is het beter te doseren en je hebt gewoon altijd wat in huis voor een topping. Diepvries is overigens over het algemeen net zo gezond als vers. Soms zelfs beter omdat het vers wordt ingevroren.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij en koolhydraatbeperkt. Niet paleo door de miso, niet strikt koolhydraatarm door de miso, de pitjes en de appel.
Rode koolsalade met miso, appel, walnoten en granaatappelpitjes
Benodigdheden
- mandoline
- bakje + kleine garde
Ingrediënten
- 250 gr rode kool
- ½ appel
Dressing
- 2 el (glutenvrije) witte miso
- 2 limoenen, sap van
- 1 el yoghurt, zuivel of plantaardig
Topping
- 1 handje walnoten verkruimeld
- 3 el granaatappelpitjes mag uit de diepvries
Bereiding
- Snij de rode kool zo dun mogelijk met de mandoline.
- Meng de miso met de yoghurt en het limoensap. Meng door de rode kool. Dit mag je eventueel een tijdje laten staan. Bijvoorbeeld bij een tuinfeest met veel andere voorbereidingen. De rode kool wordt er alleen maar lekkerder van.
- Was een appel en snij een helft in stukjes. De andere helft gebruik je niet. Meng door de rode kool. Top af met de walnoten en granaatappelpitjes.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!