Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Een waanzinnige ‘out of the box’ combinatie voor een verrassend toetje of ontbijt. Perfect als je weer eens wat anders wilt of gewoon niet zo van mierzoete desserts houdt. En tegelijk is het heel makkelijk en snel te maken. Net als een gewone overnight chiapudding. Daarmee is dit toetje niet alleen zuivelvrij (edn dus lactosevrij) maar ook paleo en vegan. Zowel chiazaad, als rode biet en gekonfijte citroen zijn ook koolhydraatarm. Niet alleen lekker dus, maar ook nog eens super gezond!
Chiapudding
Chiapudding is een makkelijk te maken toetje of ontbijt. In Amerika noemen ze het ook wel een overnight chia. Je kan het namelijk de avond van te voren wegzetten in de koelkast. Ben je ’s ochtend snel klaar. Het is een variant op de overnight oats. Die maak je met havermout.
De verhouding is meestal 1 eetlepel chiazaad op 3 eetlepels vloeistof. En je kunt dit doen met alle vloeistof die je lekker vindt. Water, melk, koffie, vruchtensap. Mengen met cacao kan ook, dan krijg je chocolade pudding!
Rode biet
In dit toetje gebruik je rode biet. Die kun je natuurlijk zelf koken (erg handig als je dan een restje en wat kookvocht bewaart van bijvoorbeeld de vorige dag). Ik koop veel vers, maar gekookte, voorverpakte biet koop ik wel af en toe. Erg makkelijk als je al zoveel zelf klaar maakt. Voorverpakte rode biet heeft ook wat sap in de verpakking.
Gekonfijte citroen…?
Voor mij was het ook nieuw. Een paar maanden terug kwam ik het tegen. Van Souq, gewoon bij Albert Heijn te koop. Ik wist niet wat het was, ik had er nog nooit van gehoord en ik wist ook niet wat ik ermee kon doen. Maar ik wilde het gewoon hebben. Anderen hebben dat wellicht met kleding of schoenen. Ik met eten!
Na een tijdje heb ik het potje opengemaakt en geproefd. Heel bijzonder. In eerste instantie proef je gewoon citroen maar daarna lijkt de smaak wat dieper en breder. De schil, inclusief het witte gedeelte, kun je gewoon eten. In tegenstelling tot dat van verse citroen smaakt het witte niet bitter.
Zuivelvrije melk
Je kunt dit toetje maken met iedere melk naar keuze. Als je wilt met gewone melk, maar plantaardige melk werkt net zo goed. Je kunt bijvoorbeeld rijst- of havermelk nemen. Voor koolhydraatrarm hou je het bij kokos-, amandel- en sojamelk. Voor paleo valt de sojamelk ook af en voor AIP kan alleen kokosmelk.
Ik gebruikte zelf kokosmelk. Dat is wat vetter en geeft extra romigheid aan je dessert. Hou je niet van kokos of kun je het niet verdragen? Dan kun je ook dus gewoon melk gebruiken.
Kokosbloesemsuiker
Als je af en toe natuurlijke suiker eet kun je kokosbloesemsuiker gebruiken. Dat is ongeraffineerde suiker uit het sap van de kokosbloesem. Het heeft een mooie diepe smaak, bijna karamelachtig. het heeft een lage GI en laat de bloedsuikerspiegel nauwelijks schommelen. Maar het blijft wel suiker en het is dus zeker niet koolhydraatarm. Neem dan een zoetstof
Zoetstof
Ik gebruik het liefst pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof. Maar pure, groene stevia heeft een wat aparte bijsmaak. En het is dus niet voor alle gerechten geschikt. In gebruik ik daarom meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In koude gerechten kan het wel weer wat kristalliseren, dan werkt de poedersuikervorm soms fijner.
In dit recept gebruik ik Ery Bronze. Dat is een donkere vorm van erythritol. Deze is wel wat meer bewerkt dan de witte vorm. Maar het lost wat beter op in vloeistoffen. En het heeft een mooie, diepere smaak.
Je kunt ook stevia druppels gebruiken. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij. koolhydraatarm als gekozen wordt voor zoetstof in plaats van kokosbloesemsuiker. Paleo en vegan. Met twee grote aanpassingen ook laag histamine. Zuivelvrij uiteraard afhankelijk van gekozen melk. Net als vrij van noten, (pseudo)granen en peulvruchten.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Misschien een beetje te ruim gedacht om dit recept laag in histamine te noemen. Twee ingrediënten mogen namelijk absoluut niet: de balsamico azijn en de citroen. Toch wilde ik hem noemen: chiazaad en bietjes werken namelijk allebei histamine verlagend. Let wel op dat bietjes hoog in oxalaat zijn. Als oxalaat bij jou een rol speelt in je histamineprobleem, dan kun je dit recept beter helemaal overslaan.
Een zuurtje bij bietjes is altijd wel erg lekker. Het is beste is dan een gewone azijn te kiezen. Ook dan niet niet voor iedereen geschikt. Het snelst in aanmerking komen witte azijn (volgens SIGHI) en appelazijn (vologens MC360). Let op: geen wittewijnazijn.
Ery Bronze en stevia druppels zijn bewerkt. Of dit effect heeft op histamine kan ik niet zeggen. Wellicht kun je daarom beter gewoon voor pure, onbewerkte erythritol kiezen. Stevia heeft SIGHI 0 en wordt ook op MC360 aangeraden. Over het algemeen worden alleen zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks laten schommelen aangeraden. Erythritol valt daar ook onder. Monkfruit wordt op Amerikaanse sites nog wel eens aangeraden, maar dat is in Nederland (nog?) niet goedgekeurd.
Een andere optie is om toch voor suiker te gaan. Bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. Dat heeft een heerlijke karamelachtige smaak. Het heeft minder effect op de suikerspiegel dan witte suiker.
Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Benodigdheden
- koelkast
Ingrediënten
- 100 gr rode biet
- 2 el chiazaad
- 8 el kokosmelk of amandelroom/melk
- 2 el balsamico azijn
- 2 el biet, sap of kookvocht van rode
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 partje gekonfijte citroen
Voor koolhydraatarm
- 1 el Ery Bronze (bruine erythritol) of erythritol poedersuiker, GEEN kokosbloesemsuiker
- 2 el witte azijn of appelazijn balsamico azijn heeft net wat meer suikers
- of 2 el citroensap
Laag histamine
- variant GEEN gekonfijte citroen
- witte azijn of appelazijn GEEN balsamico
- kokosbloesemsuiker GEEN Ery Bronze of Steviala Gold
Bereiding
- Zet een nacht van tevoren het chiazaad met de melk in de koelkast. Het gaat wellen, wordt steviger en romig van smaak.
- Doe het stevig geworden chiazaad mengsel in de keukenmachine, samen met de rode biet in stukjes, de erythritol, de azijn en het bietensap. Meng tot een gladde pudding.
- Snij een partje gekonfijte citroen in hele kleine stukjes.
- Vul een mooi glaasje met de pudding en top af met de citroen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!