Koolhydraatarme rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen
Een waanzinnige ‘out of the box’ combinatie voor een verrassend toetje of ontbijt. Perfect als je weer eens wat anders wilt of gewoon niet zo van mierzoete desserts houdt. En tegelijk is het heel makkelijk en snel te maken. Net als een gewone overnight chiapudding. Zowel chiazaad, als rode biet en gekonfijte citroen zijn koolhydraatarm. Niet alleen lekker dus, maar ook nog eens super gezond!
Chiapudding
Chiapudding is een makkelijk te maken toetje of ontbijt. In Amerika noemen ze het ook wel een overnight chia. Je kan het namelijk de avond van te voren wegzetten in de koelkast. Ben je ’s ochtend snel klaar.
Hoe maak je chiapudding?
De verhouding is meestal 1 eetlepel chiazaad op 3 eetlepels vloeistof. En je kunt dit doen met alle vloeistof die je lekker vindt. Water, melk, koffie, vruchtensap. Mengen met cacao kan ook, dan krijg je chocolade pudding!
Rode biet
In dit toetje gebruik je rode biet. Die kun je natuurlijk zelf koken (erg handig als je dan een restje en wat kookvocht bewaart van bijvoorbeeld de vorige dag). Ik koop veel vers, maar gekookte, voorverpakte biet koop ik wel af en toe. Erg makkelijk als je al zoveel zelf klaar maakt. Voorverpakte rode biet heeft ook wat sap in de verpakking.
Gekonfijte citroen…?
Voor mij was het ook nieuw. Een paar maanden terug kwam ik het tegen. Van Souq, gewoon bij Albert Heijn te koop. Ik wist niet wat het was, ik had er nog nooit van gehoord en ik wist ook niet wat ik ermee kon doen. Maar ik wilde het gewoon hebben. Anderen hebben dat wellicht met kleding of schoenen. Ik met eten!
Na een tijdje heb ik het potje opengemaakt en geproefd. Heel bijzonder. In eerste instantie proef je gewoon citroen maar daarna lijkt de smaak wat dieper en breder. De schil, inclusief het witte gedeelte, kun je gewoon eten. In tegenstelling tot dat van verse citroen smaakt het witte niet bitter.
Plantaardige melk
Gewone elk is niet koolhydraat. Je kunt dit toetje maken met kokos-, amandel- of sojamelk. Ik gebruikte zelf kokosmelk. Dat is wat vetter en geeft extra romigheid aan je dessert.
Zoetstof
Ik gebruik het liefst pure erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In koude gerechten kan het wel weer wat kristalliseren, dan werkt de poedersuikervorm soms fijner.
Ery Bronze
In dit recept gebruik ik Ery Bronze. Dat is een donkere vorm van erythritol. Deze is wel wat meer bewerkt dan de witte vorm. Maar het lost wat beter op in vloeistoffen. En het heeft een mooie, diepere smaak.
Stevia druppels
Je kunt ook stevia druppels gebruiken. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven.
Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen
Benodigdheden
- koelkast
Ingrediënten
- 100 gr rode biet
- 2 el chiazaad
- 8 el kokosmelk of sija- of amandelmelk
- 2 el balsamico azijn
- of 2 el citroensap
- 2 el biet, sap of kookvocht van rode
- 1 partje gekonfijte citroen
- 1 el Ery Bronze (bruine erythritol)
Bereiding
- Zet een nacht van tevoren het chiazaad met de melk in de koelkast. Het gaat wellen, wordt steviger en romig van smaak.
- Doe het stevig geworden chiazaad mengsel in de keukenmachine, samen met de rode biet in stukjes, de erythritol, de azijn en het bietensap. Meng tot een gladde pudding.
- Snij een partje gekonfijte citroen in hele kleine stukjes.
- Vul een mooi glaasje met de pudding en top af met de citroen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!