Rode bietenpudding met gekonfijte citroen

Een waanzinnige ‘out of the box’ combinatie voor een verrassend toetje of ontbijt. Perfect als je weer eens wat anders wilt of gewoon niet zo van mierzoete desserts houdt. En tegelijk is het heel makkelijk en snel te maken. Net als een gewone overnight chiapudding.

Gekonfijte citroen…?

Voor mij was het ook nieuw. Een paar maanden terug kwam ik het tegen. Van Souq, gewoon bij Albert Heijn te koop. Ik wist niet wat het was, ik had er nog nooit van gehoord en ik wist ook niet wat ik ermee kon doen. Maar ik wilde het gewoon hebben. Anderen hebben dat wellicht met kleding of schoenen. Ik met eten!

Na een tijdje heb ik het potje opengemaakt en geproefd. Heel bijzonder. In eerste instantie proef je gewoon citroen maar daarna lijkt de smaak wat dieper en breder. De schil, inclusief het witte gedeelte, kun je gewoon eten. In tegenstelling tot dat van verse citroen smaakt het witte niet bitter.

Plantaardige melk

Ik gebruikte kokosmelk. Dat is wat vetter en geeft extra romigheid aan je dessert. Hou je niet van kokos of kun je het niet verdragen? Dan kun je ook gewoon andere room of melk gebruiken.

Zoetstof

Ik gebruik het liefst pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof.

Maar pure, groene stevia heeft een wat aparte bijsmaak. En het is dus niet voor alle gerechten geschikt. In gebruik ik daarom meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In koude gerechten kan het wel weer wat kristalliseren, neem hier daarom de poedersuikervorm.

Je kunt ook stevia druppel gebruiken. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS). Witte stevia in kristalvorm is vaak gemengd met andere zoetstoffen. Deze raad ik niet aan.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan. Met twee grote aanpassingen ook laag histamine.

Uiteraard afhankelijk van gekozen melk, net als ‘vrij van’ zuivel, noten, (pseudo)granen en peulvruchten.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Misschien een beetje te ruim gedacht om dit recept laag in histamine te noemen. Twee ingrediënten mogen namelijk absoluut niet: de balsamico azijn en de citroen. Toch wilde ik hem noemen: chiazaad en bietjes werken namelijk allebei histamine verlagend.

Een zuurtje bij bietjes is altijd wel erg lekker. Het is beste is dan een gewone azijn te kiezen. Ook dan niet niet voor iedereen geschikt. Het snelst in aanmerking komen witte azijn (volgens SIGHI) en appelazijn (vologens MC360). Let op: geen wittewijnazijn.

Ery Bronze en Stavia Gold zijn bewerkt. Of dit effect heeft op histamine kan ik niet zeggen. Wellicht kun je daarom beter gewoon voor pure, onbewerkte erythritol kiezen. Stevia heeft SIGHI 0 en wordt ook op MC360 aangeraden. Over het algemeen worden alleen zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks laten schommelen aangeraden. Erythritol valt daar ook onder. Monkfruit wordt op Amerikaanse sites nog wel eens aangeraden, maar dat is in Nederland (nog?) niet goedgekeurd.

Een andere optie is om toch voor suiker te gaan. Bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. Dat heeft een heerlijke karamelachtige smaak. Het heeft minder effect op de suikerspiegel dan witte suiker.

Rode bietenpudding met gekonfijte citroen

Marjolein
Overnight chiapudding van rode biet met gekonfijte citroen. Verrassend toetje, echt weer eens iets heel anders. Makkelijk te maken.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Koelkast 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel, Zuivel, wel roomboter
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Ontbijt, Toetjes
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 249 kcal

Benodigdheden

 • (kleine) keukenmachine, blender of staafmixer

Ingrediënten
  

 • 100 gr rode biet
 • 2 el affiliate linkchiazaad
 • 8 el kokosmelk of amandelroom/melk
 • 2 el balsamico azijn
 • 2 el biet, sap of kookvocht van rode
 • 1 el Ery Bronze of Steviala Gold
 • 1 partje gekonfijte citroen

Laag histamine

 • variant GEEN gekonfijte citroen
 • witte azijn of appelciderazijn GEEN balsamico
 • affiliate linkkokosbloesemsuiker GEEN Ery Bronze of Steviala Gold

Bereiding
 

 • Zet een nacht van tevoren het chiazaad met de melk in de koelkast. Het gaat wellen, wordt steviger en romig van smaak.
 • Doe het stevig geworden chiazaad mengsel in de keukenmachine, samen met de rode biet in stukjes, de erythritol, de azijn en het bietensap. Meng tot een gladde pudding.
 • Snij een partje gekonfijte citroen in hele kleine stukjes.
 • Vul een mooi glaasje met de pudding en top af met de citroen.

Notities

 

Voedingswaarde

Calorieën: 249kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept