Rode biet

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

22 recepten: glutenvrij, zuivelvrij, lowcarb en paleo

Rode biet heeft een uitgesproken smaak en misschien denk je daarom dat jij het niet lekker vindt. Maar er kan zoveel meer dan simpelweg koken bij je AGVtje! Wat denk van een toetje of ontbijt met bietjes? Of een dip, hummus of salade? Aziatisch met een uien gembercrumble of Sri Lankaans in curry. Alle recepten zijn glutenvrij en lowcarb. Het merendeel is zelfs strikt koolhydraatarm. Alles is zuivelvrij, behalve de labneh.

Toetje

We beginnen met de meest onverwachte: een heerlijk nagerechtje met rode biet!

1. Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Overnight chiapudding van rode biet met gekonfijte citroen. Verrassend toetje, echt weer eens iets heel anders. Makkelijk te maken. Zuivelvrij en dus lactosevrij.
Ontbijt en lunch
2. Rabarberpap met rode biet, bloemkool, kardemom en kaneel
Koolhydraatarme pap met als smaakmakers rabarber en rode biet. De basis van de pap is bloemkool met lijnzaad. Wat kardemom en kaneel maken het compleet. Optioneel wat erythritol en rozenolie of gedroogde roosjes. Lekker met een topping van rood fruit zoals aardbei of framboos.
3. Labneh met gemarineerde bietjes (te maken zonder koemelk en lactosevrij)
Heerlijk Libanese dip van dikke, zoutige yoghurt met gemarineerde bietjes. Lekker als bijgerechtje, maar ook om mee te ontbijten!
4. Gepocheerd ei met bieten hummus en pesto
Heerlijk zacht en romig ei op een bedje van hummus en pesto. Zowel de hummus als de pesto kun je paleo en koolhydraatarm maken.
Soep
5. Sri Lankaanse curry van rode linzen met rode biet
Bietjes uit Sri Lanka. Niet het eerste dat je zou verwachten. Maar deze soep is gebaseerd op een nationaal gerecht: bietencurry. Ik combineer het met linzen zodat het ook lijkt op een Indiase dahl.
6. Zoete bietensoep
Een heerlijk zachte en zoete winterse soep van rode bieten, tomaat en basilicum met plantaardige room.
Bijgerechten
7. Sri Lankaanse bietencurry
Bietjes uit Sri Lanka. Niet het eerste dat je zou verwachten. Maar deze curry is echt een nationaal gerecht. Een waanzinnige combi van zoet en pittig.
8. Gegrilde radijs met bieten bloemkool ‘hummus’
Radijsjes uit de oven op een 'hummus' van bieten en bloemkool. Zonder kikkererwten, dus koolhydraatarm en paleo.
9. Bietjes met ui en gember crumble
Aziatisch gemarineerde rode bietjes uit de oven met een crumble van ui, gember, sesamzaad en amandelmeel.
Hoofdgerechten
10. Sri Lankaanse curry van rode biet met kikkererwten en pompoen
Vegetarisch eenpansgerecht gebaseerd op de Sri Lankaanse bietencurry. Lekker zoet door de pompoen en met gezonde eiwitten van kikkererwten.
11. Gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en ui
Gegrilde kippenbout met een knapperig velletje uit de oven. Lekker met pompoen, rode biet en rode ui.
12. Gegrilde bloemkool met tahin bietensaus en ingelegde ui
Gegrilde bloemkool met tahin en rode biet. Afgetopt met zoetzure ui in balsamico en geroosterde noten.
13. Gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en rabarber
Ovengerecht met gekruide kip en verrassende groenten: pompoen, rode biet en rabarber. Een mooie balans tussen pittig, hartig, zoet en een zuurtje.
Voorafjes
14. Haring tompouce met pompoen, rode biet en zeewier bacon
Heerlijk ziltig en lichtzoet gebakje van pompoenlasagna, gepofte rode paprika, rode biet en haring. Afgetopt met gebakken dulse (zeewier) en bosui.
15. Haringtartaar met rode biet en gekonfijte citroen in een soja balsamico marinade
Een klassiek voorgerechtje van haring en rode biet. Met een verrassende twist door gekonfijte citroen en een marinade van sojasaus en balsamicoazijn.
16. Haring terrine met rode biet en groene asperge
Koud voorgerechtje van haring, rode kool en groene asperge in een gelei van visbouillon, een beetje vissaus en bietensap.
Dips
17. Bieten’hummus’
Een heerlijke dip! Met name als je geen echte hummus kunt eten vanwege de kikkererwten. In deze dip zitten helemaal geen peulvruchten: je maakt de dip van bieten en knolselderij.
18. Roze tahin dipsaus
Heerlijke zuivelvrije dipsaus van tahin met rode biet, knoflook, olijfolie en limoensap. Snel te maken, super gezond en net weer even wat anders dan anders. Lekker met crackers of een broodje. Op de foto met aubergine frietjes.
Salades
19. Bietensalade met grapefruit, rode peper, rucola, walnoot en feta
Een verrassende salade van rode biet, grapefruit, rode peper, walnoten en romige plantaardige ‘feta’.
20. Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade
Een Surinaamse (=roze) huzarensalade die zowel koolhydraatarm als paleo is. Met bloemkool, rode biet, bosui, haricots verts, augurk en kappertjes. En natuurlijk een flinke dot mayonaise.
21. Salade van Hollandse nieuwe haring met rode biet, appel, bosui en dilledressing
Een klassieke combinatie voor een salade: haring met rode biet, friszure appel en (bos)ui. Met een dressing van (plantaardige) yoghurt of kwark en verse dille.
Smoothie
22. Grapefruit rode bietensmoothie
Lekker verfrissende smoothie van grapefruitsap en rode biet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *