Rode amandelpesto (zuivelvrij)
Heerlijk zachte en romige pesto gemaakt van gepofte paprika en knoflook, amandelpasta, extra vierge olijfolie, edelgistvlokken en salie. Lekker als dip bij zoete aardappel of aubergine frietjes, een crackertje of rauwkost. Bij de auberginerolletjes heb ik deze dip ook gebruikt als sausje.
Als je iets meer olijfolie aan de dipsaus toevoegt en wat limoensap is het ook een heerlijke dressing voor over salades.
Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de ‘gewone’ pesto van basilicum en pijnboompitten: de pesto a la Genovese. Of de rucolapesto met walnoten.
Edelgist
In gewone pesto zit geraspte Parmezaanse kaas. Edelgistvlokken zijn daar de perfecte vervanger voor. Het is inactieve gist die gezonde voedingsstoffen bevat. Het is online te koop bij natuurvoedingswinkels.
De vlokken hebben een heerlijk zoutige, umami smaak die erg lijkt op Parmezaanse kaas. Maar je gebruikt het niet helemaal hetzelfde: het smelt namelijk niet. En je kunt het beter ook niet verhitten, want dan verliest het zijn voedingswaarde. Gebruik het dus het liefst koud.
Dieet en ‘vrij van’
Dit gerechtje is eigenlijk net niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Want hoewel amandelen over het algemeen net onder de norm van 5 gr khd per 100 gram blijven is dat bij amandelpasta gek genoeg net niet het geval.
Paprika is nachtschade en past daarom niet in een paleo dieet.

Rode amandelpesto
Benodigdheden
- oven met rooster, op 200 graden
- affiliate link(kleine) keukenmachine
- mes
Ingrediënten
- 1 rode paprika
- 1 bol knoflook
- 1 tl salie
- 20 gr amandelen of amandelmeel
- 2 el amandelpasta
- 2 el edelgistvlokken
- 1 el extra vierge olijfolie
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Was de paprika en maak droog. Het steeltje laat je er gewoon aan, dat zorgt ervoor dat je straks de paprika nog beet kunt pakken.
- Haal de buitenste velletjes van de knoflook bol, maar laat alle teentjes eraan vast en in tact. Snij het bovenste topje van alle teentjes. Sprenkel wat olie over de snijvlakken. Pak de knoflookbol in in aluminiumfolie.
- Leg de paprika op het rooster in de oven (gewoon los, verder niets mee doen). Leg de ingepakte bol knoflook ernaast. Zet de timer op 45 minuten.
- Haal de paprika en de knoflook uit de oven en laat afkoelen. Het duurt minimaal een minuutje of 5 voordat je verder kunt zonder je handen te branden.
- Haal de velletjes van de paprika en verwijder de pitjes. Is het erg vochtig hou dan wat vocht apart. Niet weggooien, misschien wil je de pesto straks nog verdunnen.
- Knijp de knoflook uit de teentjes. Dat gaat het beste door ze gewoon vast aan de bol te laten en vanaf de onderkant druk te geven naar de opening toe.
- Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn.
- Voeg de paprika en knoflook toe, samen met de notenpasta, edelgist, olijfolie en salie. Naar smaak eventueel wat zout. Even goed blenden.
- Afhankelijk van de dikte nog wat achterhouden vocht van de paprika toevoegen. Is de pesto dan nog te dik verdunnen met water. Het vochtgehalte van de paprika kan erg verschillen, maar meestal is extra verdunnen niet nodig.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter!