12 recepten met Hollandse nieuwe haring

Hollandse nieuwe haring! Ik heb 12 recepten met Hollandse nieuwe haring verzameld: 4 kleine hapjes om te snacken of bij de borrel, 4 voorafjes die niet misstaan tijdens een sjiek diner en 4 salades.

Eet smakelijk. En vooral: lekker anders!

Ik maak gebruik van de klassieke combinaties met rode biet, friszure appel en ui. Maar er staan ook verrassende combinaties bij met pompoen, gepofte paprika, grapefruit en framboos. Met dank aan een Oekraïense vriendin is er een traditioneel Joods gerechtje uit Odessa. En ik kook steeds meer met zeewier, dus dat vind je ook terug.

Haring bevat veel goede omega 3 vetten. Het is één van de weinige vette vissen die in Nederland wild gevangen worden en die je vers kunt eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zalm, dat is vaak gekweekte zalm. Gekweekte vis bevat helaas juist veel omega 6 vetten.

Ook wordt haring nog redelijk duurzaam gevangen.

Bij alle recepten ga ik uit van schoongemaakte haring zonder huid, kop en graat. Met staart. Zoals je hem ook van de haringkar krijgt.

4x snacks
Pittige haringmousse in tomatencupjes
Kleine Omega 3 bommetjes met een mousse van haring, radijs, bosui, gember, azijn en een beetje sojasaus in kleine tomaten cupjes.
Lees verder
Haring met avocado mayonaise in Romaine sla
Gezonde en makkelijk snack. Een bordje om blij van te worden! Vol Romaine bladeren met haring, komkommer, tomaat en avocado. En een heerlijk pittige avocado mayonaise met chilivlokken.
Lees verder
Haring op komkommer toastjes
Makkelijk te maken en super gezond! Knapperige Omega 3 gebakjes. Een plakje komkommer als toastje, wat dunne schijfjes radijs, een stukje haring, een druppeltje mayonaise en wat kiemgroente.
Lees verder
Forsmak
Forsmak is een Joodse haringmousse die vooral gegeten wordt in de omgeving van Odessa. Met haring, appel, ui, azijn en roomboter.
Lees verder
4x voorafjes
Haring tompouce met zeewier bacon
Heerlijk ziltig en lichtzoet gebakje van pompoenlasagna, gepofte rode paprika, rode biet en haring. Afgetopt met gebakken dulse (zeewier) en bosui.
Lees verder
Haringtartaar met rode biet en gekonfijte citroen in een soja balsamico marinade
Een klassiek voorgerechtje van haring en rode biet. Met een verrassende twist door gekonfijte citroen en een marinade van sojasaus en balsamicoazijn.
Lees verder
Haring ceviche
Het klassieke visgerecht uit Peru met een Hollandse twist door Hollandse nieuwe haring te gebruiken. De volle smaak van lekkere vette Hollandse nieuwe past perfect bij de eveneens volvette smaak van avocado. Fris en licht door de limoen en de komkommer. Pittig door de rode peper en het uitje.
Lees verder
Haring terrine met rode biet en groene asperge
Koud voorgerechtje van haring, rode kool en groene asperge in een gelei van visbouillon, een beetje vissaus en bietensap.
Lees verder
4x salades
Haringsalade met veldsla, grapefruit, granaatappel en dille
Zachte, frisse en lichtzoete salade van Hollandse nieuwe haring met veldsla, grapefruit en granaatappelpitjes. De dressing is van (amandel)yoghurt met wat grapefruitsap en dille.
Lees verder
Haringsalade met witlof en framboos
Een verrassende haringsalade met witlof, frambozen, walnoten en een pittige friszoete dressing.
Lees verder
Haringsalade met rode biet, appel en bosui
Een klassieke combinatie voor een salade: haring met rode biet, friszure appel en (bos)ui. Met een dressing van (plantaardige) yoghurt of kwark en verse dille.
Lees verder
Pokebowl van haring en wakame
Deze pokebowl is eigenlijk drie salades in één. Het eerste deel is haring met een beetje zuur, soja en gember. Het tweede is wakame met komkommer en ijsbergsla. Het derde deel bloemkoolroosjes met radijs en edamame boontjes of groene aspergetips. De dressing is met sojasaus of kokos amino's.
Lees verder

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *