Koolhydraatarme ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Ramen is een heerlijke Japanse soep met noodles. In dit geval een makkelijk shoyu ramen, oftwel noodle soep met sojasaus. Verder met kip en zeewier om een snelle bouillon te trekken. Als groente gebruik ik paksoi, tauge en gember. De ster van dit recept is een heerlijk umami ei: gekookt en daarna gemarineerd in sojasaus.
Gemarineerd ei
Het ei kun je marineren nadat het gekookt is. Dat kan in wat sojasaus met azijn. Ook knoflook en gember kun je aan de marinade toevoegen. Leg je dit een nachtje in de koelkast, dan krijg je een dun randje soja in het eiwit. Doe je dit langer dan trekt de sojasaus steeds dieper het ei in.
Zeewier spaghetti
Zeespaghetti is de benaming voor de jonge scheuten van riemwier. Dat is een bruin wier dat groeit op rotsen. Het groeit in slierten, vandaar de naam spaghetti. Maar behalve de vorm heeft het dus helemaal niets met pasta te maken. Lees meer over zeewier in mijn zeewier special. Met uitleg, tips voor de bereiding en recepten. De bekendste zeespaghetti is van Seamore (I sea pasta). Een andere bekende is van Porto Muiños zijn dan een goed alternatief. Beide merken zijn te koop bij Wereld van Zeewier.
Konjac en kelp noodles
Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm, of zelfs ketogeen eet en toch zin hebt in noodles. Deze twee soorten noodles bevatten GÉÉN (zeer minimaal) koolhydraten.
- Konjac noodles (shirataki)
- Kelp noodles (zeewier)
Beide soorten noodles worden ook wel zero noodles genoemd. Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide wat smaak betreft niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).
Konjac
Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Shirataki zijn in fysieke winkels te koop bij de Jumbo en de Action (maar die laatste vind ik zelf persoonlijk het minst lekker). Lowcarbcenter heeft verschillende varianten voor Aziatische gerechten, waaronder deze konjac noodles en deze rijst beide van Slim.
Kelp
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.
Bereiding van konjac en kelp
Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Maak je saus niet te nat
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.
Meer info over konjac?
Kijk hier voor mijn special over konjac noodles met tal van recepten: met kip, garnalen of als bijgerecht. Op z’n Thais, Indonesisch, Chinees en Japans. Fan van Aziatisch eten? Kijk hier voor koolhydraatarme tips en andere koolhydraatarme Aziatische recepten.e maximum hoeveelheid zoals hierboven uitgelegd gelden dus niet voor de noodles.
Andere recepten voor Japanse soep
Hou je van Japanse soep? Kijk dan ook eens naar mijn:
- ramen met champignons, miso, zeewier en tempeh
- easy misosoep met witte asperges
- auberginesoep met miso en gepofte knoflook
Fan van soja eieren? Kijk dan ook eens naar dit ei met bloemkoolrijst.

Ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Benodigdheden
- soeppan
- (blok)rasp
- vergiet of zeefje
Ingrediënten
- 1 portie dunne konjac noodles dikke zijn niet zo fijn in deze soep
- of kelp noodles
- 600 ml water
- 1 grote kipdijfilet (bio scharrel) of 2 kleine
- 40 gr zeespaghetti
- 1 tot 2 tl sojasaus of tamari
- 2 druppels (suikervrije) vissaus
- 1 scheutje rijstazijn
- 1 klein stukje gember (vers)
- 40 gr zeewier spaghetti
- 2 bladen paksoi
- 2 handjes taugé
Voor de topping
- 2 gekookte eieren
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje gember (vers)
- 2 el sojasaus of tamari
- 1 el rijstazijn
Bereiding
Topping
- Rasp een stukje gember, pers de knoflook en meng dit met de azijn en de sojasaus (of kokosamino's) in een zakje.
- Pel de (afgekoelde) eieren en doe ze in het zakje. Sluit af met zo weinig mogelijk lucht. Leg het zakje in een bakje (voor het geval het gaat lekker) in de koelkast. Laat een dag marineren. Eventueel twee voor een sterkere smaak.
Soep
- Haal de eieren uit de koelkast en snij overlangs doormidden.
- Zet een pannetje op met heet water. Voeg één theelepel sojasaus toe en de azijn. Kook de zeespaghetti daarin.
- Rasp de gember en snij de kip en voeg toe. Kook samen zo'n tien minuten.
- Spoel de taugé af onder heet stromend water. Snij de paksoi. Voeg de witte delen toe aan soep.
- Spoel de noodles af onder de koude kraan.
- Voeg de noodles en de groene delen van de paksoi toe. Hou je van zachte taugé dan mag deze ook de soep in. Knapperige taugé server je als topping op de borden.
- Zet het vuur laag. Voeg de vissaus toe en proef. Maak af met extra vissaus of sojasaus.
- Schenk de borden vol en leg in elk bord twee stukken ei.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!