Toetje van rabarber met mascarpone en aardbeien
Fris en romig toetje of ontbijtpuddinkje van rabarber crème met aardbeien. De rabarber kook je eerst met wat erythritol, kaneel en vanille. Daarna laat je het uitlekken en afkoelen. Vervolgens hoef je het alleen nog te pureren met wat roomkaas. Het tussenlaagje maak je van aardbeitjes, ook gepureerd. Bovenop kun je nog wat decoreren met plakjes aardbei.
Het kookvocht van de rabarber kun je bewaren. Heerlijk om gekoeld te drinken met wat limoensap, in een gembershotje of voor chiapudding.
Welke roomkaas?
Als je koolhydraatarm of -beperkt eet en niet zuivelvrij: gebruik dan de roomkaas die je altijd gebruikt en klaar. Mascarpone is hier echt het allerlekkerste bij.
Eet je paleo of om een andere reden zuivelvrij dan kun je tegenwoordig best lekkere plantaardige roomkaas in de winkel kopen. Deze wordt vaak gemaakt van kokos (paleo en kha) of cashewnoten (paleo en khb). Ik vind Violife Creamy en de kaas van SimplyV het beste. Inmiddels heeft Terra ook een variant maar die heb ik nog niet uitgetest. Helaas zijn dit soort roomkazen wel sterk bewerkt (en daardoor eigenlijk niet strikt paleo) en er zitten net wat veel zetmelen in (op je dagwaarden letten met khb). Ik koop dit zelf heel af en toe.
Zelf roomkaas maken
Een andere oplossing is om de roomkaas zelf te maken. Ik gebruik hiervoor mijn standaard recept als basis (maar voeg voor dit recept dan geen knoflook en edelgist toe). Meestal maak je roomkaas van cashewnoten, door het hoge zetmeelgehalte wordt de kaas lekker romig. Voor een koolhydraatarme variant gebruik je liever (meel van) blanke amandelen of macademia’s.
Kaas maken is makkelijker in grotere porties (dan werkt de staafmixer het beste). Maak dus liever een (vier)dubbele portie en gebruik de rest voor op een cracker of om sushi mee te maken of deze heerlijke chocolade notencups.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm (maximaal 40 tot 50 gr aardbeien, anders koolhydraatbeperkt), paleo en vegan. Let op: rabarber is hoog in oxalaat en aardbeien geven vaak een heftige histamine reactie als je daar gevoelig voor bent.
Toetje van rabarber met mascarpone en aardbeien
Benodigdheden
- (hand)mixer
- kookpannetje
Ingrediënten
- 500 gr rabarber
- 150 gr roomkaas, zuivel of plantaardig liefst Mascarpone
- 3 el water
- 3 el erythritol poedersuiker
- 1 tl kaneel of een stokje
- 1 tl Bourbon vanille poeder of een stokje
- 50 gr aardbeien
Bereiding
- Was de rabarber en snij in stukjes. Doe in een pan met het water en de erythritol, de kaneel en het vanillepoeder. Laat 10 minuten koken.Een kaneelstokje kun je gewoon meekoken. Bij een vanillestokje haal je eerst het merg eruit (overlangs doorsnijden en dan met de achterkant van je mes eraf eraf schrapen) en de rest van het stokje laat je ook meekoken.
- Zeef de rabarber, haal eventueel het kaneel- of vanille stokje eruit, en druk het vocht eruit. Vang het vocht op. Het vocht gebruik je hier niet maar kun je wel bewaren.
- Pureer de uitgelekte rabarber met de roomkaas.
- Pureer de aardbeien. Hou iets achter voor de garnering.
- Maak de glaasjes op met 2 delen roomkaas en 1 deel aardbeien puree.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!