Rabarbercake van amandelmeel
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Smeuïge cake van amandelmeel met rabarber, sinaasappel, venkelzaad en kardemom.
Rabarbercake van amandelmeel
Smeuïge cake van amandelmeel met rabarber, sinaasappel, venkelzaad en kardemom.
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- klein cakeblik + bakpapier + sateprikkersatéprikker
- mixer
- 2 grote kommen minimaal 1 niet van plastic
- kleine kommetjes
- rasp
- (elektrisch) koffiemolentje of vijzel
Ingrediënten
- 225 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 125 gr rabarber ongeveer 1 grote stengel
- 2 sinaasappel, rasp van
- 100 gr (grasgevoerde) roomboter
- of 100 gr kokosolie
- 5 ei
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 2 tl psylliumvezels
- 1,5 tl kardemom gemalen
- 1 tl venkelzaad
- flinke snufje zout
- 2 el Ery Bronze (bruine erythritol)
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier.
- Smelt de boter of de kokosolie.
- Boen de sinaasappels schoon en rasp de schil. Let op dat je geen wit mee raspt.
- Pel de kardemompeultjes, haal de bolletjes eruit. Vijzel of maal, samen met de venkelzaadjes.
- Was de rabarber. Snij ongeveer de helft in stukjes. Deze zijn voor bovenop, dus neem hiervoor de mooiste delen. Denk alvast na over een patroontje, dan weet je hoe lang en of je ze in rechthoekjes moet snijden of schuin. Snij de rest in kleine plakjes, die gaan straks in de cake.
- Meng het amandelmeel met de bakpoeder, het zout, de psylliumvezels, de erythritol, de kardemom, het venkelzaad en de sinaasappelrasp.
- Scheid de eieren. Hou 3 eiwitten apart en in een vetvrije kom. Alle eigelen en 2 eiwitten mogen bij elkaar in een kom die niet vetvrij hoeft te zijn.
- Klopt de 3 eiwitten stevig. Dat hoeft niet zo stevig als bij een merengue naar goed dik en luchtig. Je doet eerst de eiwitten omdat je mixers nu nog schoon en vetvrij zijn.
- Klop de eigelen met de andere eiwitten luchtig. het neemt ook iets toe in volume. Je mag hiervoor gewoon dezelde mixers gebruiken. Niet de volgorde omdraaien want dan zijn je mixers vettig geworden van de eigelen en worden je 3 eiwitten niet meer goed stijf.
- Meng het amandelmeel met het 'eigelen/witten' mengsel tot een dik beslag.
- Spatel daarna de stijve eiwitten rustig door je beslag.
- Doe ongeveer 1/3 van het belsag in de vorm. Verdeel de plakjes rabarber erover. Duw een deel wat dieper en laat een deel los liggen. Verdeel het resterende beslag erover.
- Leg de mooie stukken rabarber op de cake. Duw ze 1 voor 1 wat dieper het beslag in zodat de zijkanten helemaal bedekt zijn. Zorg dat er geen uitstekende delen zijn. Die gaan verbranden.
- Zet in de oven voor 55 minuten. De cake is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
- Haal uit de oven. Lift met het bakpapier uit de vorm en zet op een rooster. Vouw het bakpapier open. Laat helemaal afkoelen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)
Notities
Voedingswaarde berekend met amandelmeel van Pit&Pit.
Voedingswaarde
Calorieën: 400kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 39gr | Verzadigd vet: 19g | MO vet: 1g | EO vet: 4g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 490IU | Vitamine B1: 0.02mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.3µg | Vitamine C: 5mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 244mg | Magnesium: 7mg | Kalium: 97mg | Calcium: 114mg | Koper: 0.03mg | Foliumzuur: 15µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 67mg | Selenium: 9µg | Zink: 0.4mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!