Koolhydraatarme rabarbercake met sinaasappelsmaak en amandelmeel
Koolhydraatarme cake van amandelmeel met rabarber, sinaasappel, venkelzaad en kardemom. Omdat je alleen de rasp van de sinaasappel gebruikt en niet het sap, heb je wel de smaak van sinaasappel, maar niet de koolhydraten!
Sinaasappelrasp is koolhydraatarm!
De rasp van sinaasappel bevat, in tegenstelling tot het sap (dat koolhydraatbeperkt is), GEEN koolhydraten. Je hebt dus wel de smaak van sinaasappel, maar deze cake is toch volledig koolhydraatarm.
Eiwit stijf kloppen
Eiwit stijf kloppen kan mislukken, met name als er vet bij komt of als alles te warm wordt. Daarom heb ik wat tips voor je verzameld:
- Allereerst is het belangrijk dat het eiwit niet in aanraking komt met vet of het eigeel.
- Maak een grote en een kleine kom schoon, die beide liefst niet van plastic zijn. Zorg dat beide absoluut vetvrij zijn. Als je hier niet zeker van bent kun je beide even insmeren met citroensap, afspoelen met heet water en droogmaken met keukenrol.
- Doe dit eventueel ook met je klopper/mixer.
- Zet alles in de koelkast
- Begin te mixen op een lage stand. Later kan het harder.
- Klopt niet te lang door. Als je met suiker klopt kan het niet te ver gaan, maar zonder schijnt dit wel te kunnen. Stijf is stijf.
Kommen
De eerste kom is groot genoeg om de eiwitten in te mixen. Voor het splitsen kun je het tweede kommetje gebruiken. Het handigst is namelijk om het wit het splitsen boven dat kommetje, lukt het dan kun je per ei het wit in de grote kom doen. Lukt het niet, bijvoorbeeld omdat er geel bij komt of schilletjes, hoef je maar 1 eiwit weggooien. Doe je alles meteen in de grote kom, zul je net zien dat het pas mis gaat bij het laatste ei…
Eigeel
Gaat er iets mis? Komt het eiwit in aanraking met geel? Dan gebruik je dat wit gewoon om bij het geel toe te voegen!
Andere recepten met rabarber
Ik heb mijn recepten met rabarber verzameld in deze rabarber special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

Koolhydraatarme rabarbercake met sinaasappelsmaak en amandelmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- klein cakeblik + bakpapier + sateprikkersatéprikker
- mixer
- 2 grote kommen minimaal 1 niet van plastic
- kleine kommetjes
- rasp
- (elektrisch) koffiemolentje of vijzel
Ingrediënten
- 225 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 125 gr rabarber ongeveer 1 grote stengel
- 2 sinaasappel, rasp van
- 100 gr (grasgevoerde) roomboter
- of 100 gr kokosolie
- 5 ei
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 2 tl psylliumvezels
- 1,5 tl kardemom (gemalen)
- 1 tl venkelzaad
- flinke snufje zout
- 2 el Ery Bronze (bruine erythritol)
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier.
- Smelt de boter of de kokosolie.
- Boen de sinaasappels schoon en rasp de schil. Let op dat je geen wit mee raspt.
- Pel de kardemompeultjes, haal de bolletjes eruit. Vijzel of maal, samen met de venkelzaadjes.
- Was de rabarber. Snij ongeveer de helft in stukjes. Deze zijn voor bovenop, dus neem hiervoor de mooiste delen. Denk alvast na over een patroontje, dan weet je hoe lang en of je ze in rechthoekjes moet snijden of schuin. Snij de rest in kleinere plakjes, die gaan straks in de cake.
- Meng het amandelmeel met de bakpoeder, het zout, de psylliumvezels, de erythritol, de kardemom, het venkelzaad en de sinaasappelrasp.
- Scheid de eieren. Hou 3 eiwitten apart en in een vetvrije kom. Alle eigelen en 2 eiwitten mogen bij elkaar in een kom die niet vetvrij hoeft te zijn.
- Klopt de 3 eiwitten stevig. Dat hoeft niet zo stevig als bij een merengue naar goed dik en luchtig. Je doet eerst de eiwitten omdat je mixers nu nog schoon en vetvrij zijn.
- Klop de eigelen met de andere eiwitten luchtig. Het neemt ook iets toe in volume. Je mag hiervoor gewoon dezelfde mixers gebruiken. Niet de volgorde omdraaien want dan zijn je mixers vettig geworden van de eigelen en worden je 3 eiwitten niet meer goed stijf.
- Meng het amandelmeel met het 'eigelen/witten' mengsel tot een dik beslag.
- Spatel daarna de stijve eiwitten rustig door je beslag.
- Doe ongeveer 1/3 van het beslag in de vorm. Verdeel de plakjes rabarber erover. Duw een deel wat dieper en laat een deel los liggen. Verdeel het resterende beslag erover.
- Leg de mooie stukken rabarber op de cake. Duw ze 1 voor 1 wat dieper het beslag in zodat de zijkanten helemaal bedekt zijn. Zorg dat er geen uitstekende delen zijn. Die gaan verbranden.
- Zet in de oven voor 55 minuten. De cake is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
- Haal uit de oven. Lift met het bakpapier uit de vorm en zet op een rooster. Vouw het bakpapier open. Laat helemaal afkoelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!