Rabarber
12x recepten: koolhydraatarm en paleo
Heerlijk rabarber! Een echte seizoensgroente die maar kort verkrijgbaar is: vanaf half april tot half juni. Geniet er dus van zolang het kan! Dat kan met de bekende bereidingen als compote en jam. En in toetjes, pap of taart. Maar het kan ook in hoofdgerechten: het combineert geweldig met zowel vis, als kip en vlees. Ik heb 12 koolhydraatarme, glutenvrije én zuivelvrije recepten verzameld.
Is rabarber koolhydraatarm?
Rabarber bevat weinig koolhydraten en past prima in een lowcarb dieet. Het bevat veel antioxidanten en mineralen zoals ijzer. Ook bevat het veel vezels. Goed voor je darmen dus. Maar…
Rabarber bevat veel oxalaat en salicylaat
Rabarber bevat veel oxalaat (oxaalzuur). Dat merk je na het eten onder meer aan de stroefheid van je tanden. Oxalaten kunnen ervoor zorgen dat je andere mineralen minder goed opneemt.
Er is een kleine groep mensen die extra gevoelig is voor oxalaat vanwege de vorming van nierstenen. Maar er komt ook steeds meer aandacht voor andere klachten. Met name bij histamine en mestcelactivatie kan oxalaat een enorme trigger zijn. Rabarber is ook hoog in salicylaat. Bij gevoeligheid voor één van beide kun je rabarber beter helemaal mijden.
Als je niet gevoelig bent voor oxalaat of salicylaat: geniet, maar wel met mate!
3x rabarber basics: gekookt, gestoomd en jam
Het basisrecept voor warme rabarber is koken of stoven. Met een klein beetje vocht en af en toe roeren wordt het in 10 minuten een moes. Door te stomen kun je de vorm en kleur iets meer behouden. En met wat verdikking en extra smaakmakers krijg je jam.
1. Gekookte rabarber voor moes, compote en sap – koolhydraatarm basisrecept
2. Gestoomde rabarber
3. Koolhydraatarme rabarberjam met frambozen en aardbeien
3x gekoeld en zoete rabarber: toetjes
Toetjes zijn perfect om rabarber in te verwerken. Bijvoorbeeld gewoon een schepje jam op wat (plantaardige) yoghurt. Het combineert geweldig met vers rood fruit. Vooral aardbeitjes en vroege frambozen zijn er heerlijk bij.
4. Toetje van rabarber met mascarpone en aardbeien
5. Rabarber frambozenmousse met amandel chiapudding
6. ‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt
3x warme en zoete rabarber: ontbijt en taart
Niet alleen in (koude) toetjes is rabarber een klassieker. Ook in je ontbijt combineert het geweldig. Denk weer een een bakje (plantaardige) yoghurt met (koolhydraatarme) granola of warm in havermoutpap. Ik heb een koolhydraatarme pap gemaakt met bietjes en twee baksels om je te inspireren.
7. Rabarberpap met rode biet, bloemkool, kardemom en kaneel
8. Sinaasappel rabarbertaart van kikkererwtenmeel
9. Rabarbercake van amandelmeel
3x warm en hartige rabarber: hoofdgerechten
Tot slot nog wat ‘out of the box’ inspiratie. Rabarber in een warm hoofdgerecht. Mooie combinaties van zoet en hartig. Met vis, kip en vlees.