Rabarber frambozenmousse met amandelpudding

Heerlijk fris toetje van rabarber frambozenmousse op een lekkere stevige pudding van amandelpasta en chiazaad.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm (maximaal 40 tot 50 gr frambozen, anders koolhydraatbeperkt) en paleo. Let op: rabarber is hoog in oxalaat en frambozen kunnen een histamine reactie als je daar gevoelig voor bent.

Rabarber frambozenmousse met amandelpudding

Marjolein
Heerlijk fris toetje van rabarber frambozenmousse op een lekkere stevige pudding van amandelpasta en chiazaad.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 1 uur
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Lente en zomer
Gang Toetjes
Keuken Europees, Middenoosters
Porties 2 personen
Calorieën 265 kcal

Benodigdheden

  • affiliate linkstaafmixer
  • (hand)mixer
  • kookpan
  • zeefje
  • 1 grote kom niet van plastic
  • diverse kommen
  • vork, lepel

Ingrediënten
  

  • 500 gr rabarber
  • 15 el rabarber, kookvocht
  • 3 el water
  • 2 eiwit
  • 100 gr frambozen
  • 2 el amandelpasta
  • 5 el affiliate linkchiazaad
  • 3 el affiliate linkerythritol

Bereiding
 

  • Was en snij de rabarber in stukjes. Kook/stoof met de erythritol en het water in 10 minuten tot moes. Af en toe even roeren.
  • Zeef de moes en vang het kookvocht op. Druk het vocht er zoveel uit (met een flexibele spatel of achterkant van een lepel).
  • Neem 15 eetlepels van het kookvocht en doe samen met het chiazaad in een bakje. Zet minimaal een uur in de koelkast. Laat ook de uitgelekte moes afkoelen. Zet eventueel een ontvette kom in de koelkast, met de onvette mixers.
  • Pureer de amandelpasta door de chiapudding.
  • Pureer de frambozen door de rabarbermoes.
  • Scheid het eiwit van het geel. Het geel gebruik je niet. Klop het eiwit stijf.
  • Spatel een beetje eiwit door de moes. Spatel daarna de moes door de rest van het eiwit. Voorzichtig, zodat het niet te veel plat slaat. Een beetje is niet te voorkomen, maar ook niet erg.
  • Maak de glaasje op met eerst een laag pudding en dan wat wolkjes moes.

Notities

Eiwit stijf kloppen:
Voor de mis en place is het belangrijk dat het eiwit niet in aanraking komt met vet of het eigeel.
Om zeker te zijn maak je een grote en een kleine kom schoon (beide liefst niet van plastic). Zorg dat beide absoluut vetvrij zijn. Als je hier niet zeker van bent kun je beide even insmeren met citroensap, afspoelen met heet water en droogmaken met keukenrol. Doe dit eventueel ook met je klopper/mixer.
 
De eerste kom is groot genoeg om de eiwitten in te mixen. Voor het splitsen kun je het tweede kommetje gebruiken. Het handigst is namelijk om het wit het splitsen boven dat kommetje, lukt het dan kun je per ei het wit in de grote kom doen. Lukt het niet, bijvoorbeeld omdat er geel bij komt of schilletjes, hoef je maar 1 eiwit weggooien. Doe je alles meteen in de grote kom, zul je net zien dat het pas mis gaat bij het laatste ei…
Het eigeel doe je in een derde kommetje dat niet vetvrij hoeft te zijn.
Begin te mixen op een lage stand. Later kan het harder. Klopt niet te lang door. Als je met suiker klopt kan het niet te ver gaan, maar zonder schijnt dit wel te kunnen. Stijf is stijf.

Voedingswaarde

Calorieën: 265kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept