Koolhydraatarme frambozenmousse met amandel chiapudding
Heerlijk fris toetje van rabarber frambozenmousse op een lekkere stevige pudding van amandelpasta en chiazaad.
Zoetstof in plaats van suiker
Voor een koolhydraatarm dieet is erythritol een goed alternatief voor suiker. Het kan zijn dat bij het afkoelen de korrelstructuur van de erythritol weer een beetje te proeven is. Daarom kies ik eigenlijk altijd voor de gemalen poedersuiker variant van erythritol. De pure vorm van gemalen erythritol is te koop bij Pit&Pit. Bij Lowcarbcenter vind je een iets zoetere variant met gemalen erythritol en een beetje stevia of de gewone pure erythritol.
Eiwit stijf kloppen
Eiwit stijf kloppen kan mislukken, met name als er vet bij komt of als alles te warm wordt. Daarom heb ik wat tips voor je verzameld:
- Allereerst is het belangrijk dat het eiwit niet in aanraking komt met vet of het eigeel.
- Maak een grote en een kleine kom schoon, die beide liefst niet van plastic zijn. Zorg dat beide absoluut vetvrij zijn. Als je hier niet zeker van bent kun je beide even insmeren met citroensap, afspoelen met heet water en droogmaken met keukenrol.
- Doe dit eventueel ook met je klopper/mixer.
- Zet alles in de koelkast
- Begin te mixen op een lage stand. Later kan het harder.
- Klopt niet te lang door. Als je met suiker klopt kan het niet te ver gaan, maar zonder schijnt dit wel te kunnen. Stijf is stijf.
Kommen
De eerste kom is groot genoeg om de eiwitten in te mixen. Voor het splitsen kun je het tweede kommetje gebruiken. Het handigst is namelijk om het wit het splitsen boven dat kommetje, lukt het dan kun je per ei het wit in de grote kom doen. Lukt het niet, bijvoorbeeld omdat er geel bij komt of schilletjes, hoef je maar 1 eiwit weggooien. Doe je alles meteen in de grote kom, zul je net zien dat het pas mis gaat bij het laatste ei…
Eigeel
Het eigeel gebruik je niet, maar kun je wel bewaren. Dat doe je in een derde kommetje dat niet vetvrij hoeft te zijn.
Andere recepten met rabarber
Ik heb mijn recepten met rabarber verzameld in deze rabarber special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

Rabarber frambozenmousse met amandel chiapudding
Benodigdheden
- (hand)mixer
- kookpan
- zeefje
- 1 grote kom niet van plastic
- diverse kommen
- vork, lepel
Ingrediënten
- 500 gr rabarber
- 15 el rabarber, kookvocht
- 3 el water
- 2 eieren je gebruikt alleen het wit
- 100 gr frambozen
- 2 el amandelpasta
- 5 el chiazaad
- 3 el erythritol poedersuiker
- of erythritol
Bereiding
- Was en snij de rabarber in stukjes. Kook/stoof met de erythritol en het water in 10 minuten tot moes. Af en toe even roeren.
- Zeef de moes en vang het kookvocht op. Druk het vocht er zoveel uit (met een flexibele spatel of achterkant van een lepel).
- Neem 15 eetlepels van het kookvocht en doe samen met het chiazaad in een bakje. Zet minimaal een uur in de koelkast. Laat ook de uitgelekte moes afkoelen. Zet eventueel ook alvast een ontvette kom in de koelkast, met de ontvette mixers.
- Pureer de amandelpasta door de chiapudding.
- Pureer de frambozen door de rabarbermoes.
- Scheid het eiwit van het geel. Het geel gebruik je niet. Klop het eiwit stijf.
- Spatel een beetje eiwit door de moes. Spatel daarna de moes door de rest van het eiwit. Voorzichtig, zodat het niet te veel plat slaat. Een beetje is niet te voorkomen, maar ook niet erg.
- Maak de glaasje op met eerst een laag pudding en dan wat wolkjes moes.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Jullie hebben bij de omschrijving staan dat het vegan is, maar dit is niet correct want er wordt kippeneiwit in gebruikt . Ik vind het echt vreemd dat jullie als grote website niet correcte omschrijvingen plaatsen.
Het is veganistisch en niet vegan
Dankjewel voor het opmerken van de fout! Kippeneiwit is inderdaad absoluut niet vegan. Ik ben het meteen aan het herstellen.
En dank dat je mijn site al een grote website noemt ❤️. Het is namelijk mijn persoonlijke receptenblog waar ik net sinds 4 maanden een nieuwe site voor aan het maken ben. Soms sluipen er dan helaas foutjes in. Ik heb helaas geen heel team dat met me meeleest. Maar als het goed is staan alle vinkjes nu weer waar ze horen.
ziet zooo lekker uit!
Dankjewel!