Quinoasalade met peer en cashewnoten

Verrassende salade met quinoa, peer en cashewnoten. Ik heb deze salade speciaal gemaakt voor mensen die een laag salicylaat dieet volgen. Maar hij is heel lekker en dus ook prima geschikt als je daar geen rekening mee hoeft te houden.

Op de foto staan cashewnoten. De zachte smaak past goed bij de smaak van de eveneens zachte smaak van de quinoa en peer. Voor andere diëten is het wellicht beter voor andere noten te kiezen.

Dieet en ‘vrij van

Quinoa is een pseudograan en wordt over het algemeen niet gegeten in een paleo dieet. Soms wordt quinoa gezien als koolhydraatbeperkt. Voor mij zit het net op of over het randje. Gekookte bevat quinoa zo’n 16 tot 30 gr khd per 100 gram, maar wel wat weinig vezels. Maak je eigen keuzes en let goed op je dagwaarden.

Ook peer (11,7) en cashewnoten (20,8) bevatten relatief veel koolhydraten. Maak hierin dus je eigen keuzes en hou rekening met je dagwaarden. Maak eventueel de keus voor noten met minder koolhydraten zoals macademia, para of pecan.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Cashewnoten zijn niet de beste keus bij laag histamine. Op de SIGHI lijst scoren ze een 1 en op MC360 staan ze op higher. Macademia, para en pecannoten zijn betere opties die wat smak betreft ook goed passen.

Peer scoort 1 op de SIGHI lijst en low bij MC360. Quinoa staat op 0 en low.

Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Maar dan juist weer geen rijstazijn (die is als enge azijn geschikt voor laag salicylaat). Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking bij histamine problemen. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

Quinoasalade met peer en cashewnoten

Verrassende salade met quinoa peer en cashewnoten. Geschikt voor laag salicylaat.
No ratings yet
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag salicylaat
Trefwoord Lente en zomer, Out of the box
Gang Salades
Keuken Europees
Porties 2
Calorieën

Benodigdheden

 • kom, mes

Ingrediënten
  

 • 75 gr quinoa +150 ml water
 • 1 peer
 • 1 handje cashewnoten
 • 2 tl rijstazijn
 • zout

Variant laag histamine

 • macademianoten betere keus dan cashew
 • witte azijn of appelciderazijn betere keus dan rijstazijn

Bereiding
 

 • Breng de quinoa met het water net aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken en daarna met de deksel erop nog even doorgaren.
 • Meng de azijn met een flinke snuf zout erdoor en schep in een schaaltje.
 • Schil de peer en snij in stukjes. Verkruimel de nootjes en strooi er overheen.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept