| | | | | | |

Quiche van kikkererwtenmeel met groene asperges en rode biet

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Variant op de Italiaanse farinata di cecci

Heerlijke quiche, of hartige koek, of plaattaart zonder zuivel en ei en ook nog eens glutenvrij. Kan je het dan nog een quiche noemen? Dat is een vraag die ik me wel vaker stel als ik iets ‘anders’ maak. In dit geval kijk ik naar hoe je hem zult eten. En dan denk ik een heerlijk puntje bij de borrel of een Paasbrunch. Of een groot stuk als lunch. En dan komt quiche het dichtst in de buurt. De truuk? Kikkererwtenmeel!

Farinatie = koek van kikkerertwen

Het idee voor deze quiche heb ik van de Italiaanse farinati di cecci. Een farinata is een klassiek Italiaans bijgerecht of voorafje van kikkererwtenmeel dat al helemaal van zichzelf glutenvrij is. Het is een soort pannenkoek, of pizza, of flatbread. Er gaat alleen maar kikkererwtenmeel in, naast wat knoflook en kruiden. Ceci zijn kikkererwten en een farinata wordt ook wel een ‘Cecina’ genoemd. Het is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië (Ligurië), waarbij ieder dorp zijn eigen variant kent. Varianten worden ook in Zuid-Frankrijk gegeten, daar heet het een ‘Socca’.

Varianten van de kikkererwten koek

Inmiddels heb ik al veel varianten gemaakt. Zoals een farinata belegd met gekaramelliseerde ui en pompoen. Of zoete varianten: een ontbijt farinata met pecannoten en pompoen en een taart met rabarber en sinaasappelsap.

Rode biet

En nu dus eentje met rode biet en groene asperges. Het doel was een roze koek. Alleen het roze vervaagt in de oven en ik vond het niet waard om alsnog andere kleurstof toe te voegen. Geen barbie farinata dus.

Groene asperges

Groene asperges zijn makkelijk te verwerken en ideaal voor dit soort gerechtjes. Je hoeft ze niet te schillen en hebben weinig garing nodig. Alleen even de ‘houtige’ onderkant eraf snijden.

Is kikkererwtwenmeel lowcarb?

Kikkererwten zijn koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram), maar het gehalte khd is bij meel flink hoger. Meel is gedroogd (er gaat flink wat water bij de pannenkoeken). Het verschilt per soort, maar denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Als je khb eet, hou dan dus goed je dagwaarden in de gaten en neem eventueel geen volledige portie maar slechts een klein puntje.

Dieet en vrij van

Glutenvrij, lowcarb (koolhydraatbeperkt) en vegan. Voor vrij van nachtschade kun je het paprikapoeder en de chilvlokken weglaten.

Quiche van kikkererwtenmeel met groene asperges en rode biet

Marjolein
Een heerlijke quiche zonder ei, zuivel, tarwe en gluten. Van kikkerertwenmeel met rode biet als vulling en gorene asperges als topping. Als lunch (halve per persoon) of bij de borrel of bruncbuffet (1/8 stukje)
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Oven 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Eénpans, Pannenkoek, Quiche
Gang Bijgerechten, Brood & deeg, Hartige snacks, Hoofd: vega
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 2 tot 8 personen
Calorieën 169 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 75 gr kikkererwtenmeel
  • 150 ml water
  • 75 gr rode biet gekookt
  • 8 groene asperges
  • 1 el olijfolie of avocado olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 flinke scheut milde olijfolie om de pan in te vetten

Voor vrij van nachtschade

  • variant GEEN paprikapoeder en chilvlokken

Voor vrij van zaden

  • variant GEEN zwarte peper

Bereiding
 

  • Meng het meel met het water. Klop luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Pureer de rode biet.
  • Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de rode biet toe aan het beslag en mix. Met een garde of weer met de staafmixer.
  • Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Giet het beslag in de pan.
  • Was de asperges. Snij de houtige onderkant eraf en halveer. Ik sneed de kopjes ter grootte van een halve bakvorm. Dat legde ik in een ster. De rest kon ik daartussen leggen.
  • Zet de pan in de oven. Eerst ongeveer een half uur. Dit kan in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van bovenaf, om een lekker korstje erop te krijgen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Berekening voedingswaarde op basis van een grote portie van een halve koek.

Voedingswaarde

Calorieën: 169kcal | Koolhydraten: 20gr | Eiwitten: 9gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 0.4g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 453IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 2mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 453mg | Magnesium: 74mg | Kalium: 468mg | Calcium: 29mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 207µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 139mg | Selenium: 4µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven