Glutenvrije en zuivelvrije quiche Lorraine (van amandelmeel)
Een quiche maken zonder gewoon hartige taartdeeg of zonder room en kaas kan een hoge drempel vormen. Toch is het niet heel erg lastig. Een bodem kun je ook maken met amandelmeel en voor de vulling kun je plantaardige room gebruiken. Ik gebruikte zelf amandelroom. Als je wél zuivel eet kun je natuurlijk ook gewone kookroom gebruiken.
Voor de bodem en in de vulling gebruik ik ook pompoen. Hou je niet van pompoen of heb je het niet in huis? Hetzelfde truukje kun je doen met bloemkool. Dat heb ik gedaan in deze quiche ham prei.
Persoonlijk gebruik ik deze quiche bij een buffet. Ik maak dan kleine puntjes. De calorieën zijn berekend op een kwart taart. Dit is een redelijke portiegrootte voor een lunch met een salade. Maar voor een buffet zou dat wellicht te machtig en te veel zijn.
Amandelroom
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten Agave siroop.
Plantaardige kaas
Eet je zuivel? Dan is wat geraspte kaas door de vulling heerlijk. Of zelfs door de bodem. Bij een koemelkallergie kan dat prima met geitenkaas. Bij lactose intolerantie mogelijk met lactosevrije kaas.
Mijd je zuivel helemaal dan is dat geen optie. Ik heb zelf geen kaas gebruikt en ik heb het niet gemist. Maar als je wat kaassmaak wilt toevoegen zijn edelgistvlokken ideaal. Als je ze toevoegt aan het beslag voor de vulling verdeelt de smaak goed over de hele taart. De voedingswaarde van edelgist gaat bij verhitten helaas wel naar beneden. Daarom is het ook een idee om de vlokken achteraf over de taart te sprenkelen.
Varkensvlees
Ik ben absoluut niet van de vleespolitie, anders zou ik dit recept niet plaatsen. Maar… hou er wel rekening mee dat varkensvlees, en met name spek, veel ongezonde vetten bevat. Naast onverzadigd vet ook arachidonzuur. Dat is is een omega 6 vet, weliswaar onverzadigd maar juist het soort dat we in verhouding veel binnen krijgen ten opzichte van omega 3 vetten. En er zijn ook aanwijzingen dat het ontstekings bevorderend is. Lees meer over goede en slechte vetten.
Door het gebruik van spek is de quiche ook hoog in calorieën. Een kwart5 stukje is 500 calorieën, een achtste stukje is 250. Geniet dus van deze quiche, maar eet varkensvlees met mate!
Dieet en ‘vrij van’
Naast glutenvrij en zuivelvrij is deze quiche ook koolhydraatarm en paleo. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade het paprikapoeder weglaten.
Als je koolhydraatarm eet wel even letten op het koolhydraatgehalte van je meel. Neem meel dat zo laag mogelijk is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Ook Lowcarbcenter heeft meel dat zeer laag is in khd.

Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije Quiche Lorraine
Benodigdheden
- oven op 1 graden
- kleine taartvorm van 24 cm
- bakpapier + folie
- spatel
- garde
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 150 gr pompoen gekookt, 100 voor de bodem en 50 voor de vulling
- 3 ei
- 1 el milde olijfolie voor het deeg
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- zwarte peper korrels naar smaak
- milde olijfolie om de randen in te vetten
- 250 gr gerookte spekreepjes
- 100 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
Voor strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN paprikpoeder
Bereiding
Bodem
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Klik een stukje bakpapier in een taartvorm van 24 cm. Ik knip daarvoor 1 vel in 4 gelijke stukken, de overige 3 bewaar je dan voor een volgende keer. Vet de randen in met wat olie.
- Knip 2 strookjes aluminiumfolie. Knip beide strookjes in 2 korte stukjes. Hiermee dek je straks de opstaande randen af van je bodem.
- Meng het amandelmeel met de kruiden. Prak 100 gram van de zachte pompoen en meng. Voeg 1 ei toe en meng tot een dik beslag/ dun deeg.
- Gebruik iets meer dan helft van het deeg voor de bodem. Met de rest bouw je de randen op. Dek de randjes af met folie. Niet aandrukken, anders blijven ze straks plakken.
- Zet een kwartier in de oven. Laar daarna afkoelen en verwijder het folie.
Vulling
- Bak ondertussen de spekjes uit en laat afkoelen.
- Kluts de andere 2 eieren luchtig. Voeg de amandelroom toe en klop door elkaar. Voeg de laatste 50 gram van de pompoen toe en pureer (of heel goed prakken en klusten). Voeg de spekjes toe.
- Giet het mengsel in de bodem. Zet in de oven voor nog eens 20 tot 25 minuten. De quiche is gaar als het midden niet meer beweegt als je de vorm schudt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!