Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije quiche ham prei (van amandelmeel)
Een quiche maken zonder gewoon hartige taartdeeg of zonder room en kaas kan een hoge drempel vormen. Toch is het niet heel erg lastig. Een bodem kun je ook maken met amandelmeel en voor de vulling kun je plantaardige room gebruiken. Ik gebruikte zelf amandelroom. Als je wél zuivel eet kun je natuurlijk ook gewone kookroom gebruiken.
Amandelmeel met bloemkool
Voor de bodem gebruik ik naast amandelmeel ook bloemkool. Hou je niet van bloemkool of heb je het niet in huis? Hetzelfde truukje kun je doen met pompoen. Dat heb ik gedaan in deze quiche Lorraine.
Amandelroom
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten Agave siroop.
Plantaardige kaas
Eet je zuivel? Dan is wat geraspte kaas door de vulling heerlijk. Of zelfs door de bodem. Bij een koemelkallergie kan dat prima met geitenkaas. Bij lactose intolerantie mogelijk met lactosevrije kaas.
Mijd je zuivel helemaal dan is dat geen optie. Ik heb zelf geen kaas gebruikt en ik heb het niet gemist. Maar als je wat kaassmaak wilt toevoegen zijn edelgistvlokken ideaal. Als je ze toevoegt aan het beslag voor de vulling verdeelt de smaak goed over de hele taart. De voedingswaarde van edelgist gaat bij verhitten helaas wel naar beneden. Daarom is het ook een idee om de vlokken achteraf over de taart te sprenkelen.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ vlees (varken, rund) als gekozen wordt voor kip/kalkoenfilet.
Naast glutenvrij en zuivelvrij is deze quiche ook koolhydraatarm en paleo.
Als je koolhydraatarm eet wel even letten op het koolhydraatgehalte van je meel. Neem meel dat zo laag mogelijk is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Ook Lowcarbcenter heeft meel dat zeer laag is in khd.
Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije quiche ham prei
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- kleine springvorm 24 cm
- stukje PFAS vrij bakpapier voor op de bodem
- strookjes aluminiumfolie voor over de randjes
- kom + garde
- 1 spatel
Ingrediënten
Bodem
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr bloemkool gekookt
- 1 ei
- 1 el milde olijfolie
- 1 tl chilivlokken
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snufje zwarte peper korrels
- milde olijfolie om de randen in te vetten
Vulling
- 100 gr prei
- 50 gr ham of kip/kalkoenfilet
- 2 ei
- 100 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
- 1 el chilivlokken
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snufje zwarte peper korrels
- milde olijfolie om in te bakken
Bereiding
Bodem
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Zet een kleine springvorm klaar van 24 cm. Knip een stuk bakpapier op maat (bij de meeste merken heb je voor deze maat precies 4 kwartjes). Klik het bakpapier op de bodem vast en vet de randen in met milde olijfolie.
- Knip wat stroken aluminiumfolie om straks over de opstaande randen van de bodem te vouwen.
- Meng het amandelmeel met de zachte (en uitgelekte!) bloemkool. Voeg naar smaak peper en zout toe. Ik voeg ook wat chilivlokken toe voor wat extra pit, maar die kun je ook weglaten.
- Meng er een ei doorheen. Prak even goed door tot je een gelijkmatig verdeelde massa krijgt die het midden houdt tussen een beslag en deeg.
- Verdeel iets meer dan de helft op de bodem en de rest verticaal op de rand. Zorg dat de hoeken niet te dik worden. Glad strijken kan wat makkelijker zijn als je je handen even invet.
- Vouw de repen aluminiumfolie losjes over de rand. Dit is misschien niet bij alle ovens nodig, maar de randen kunnen in een hete luchtoven wat sneller verbranden en dit voorkom je op deze manier.
- Zet in de oven voor minimaal 10 minuten, in mijn oven was het een kwartier. Het deeg moet helemaal droog zijn, ook in het midden van de bodem.
- Haal de bodem uit de oven en laat even afkoelen. Er kan wat lucht onder de onderkant zitten, gaat dat niet vanzelf weg dan kun je een klein gaatje prikken.
Vulling
- Als je de bodem in de oven gezet hebt ga je verder met de vulling. Was en snij de prei in halve ringetjes. Snij de ham in stukjes.
- Bak de prei 5 minuten in wat milde olijfolie, voeg de ham toe en bak nog even mee. Voeg naar smaak peper, zout en chilivlokken toe. De taart kan wat mij betreft echt wel wat meer dan een klein snufje zout gebruiken en ook de chili maakt het net wat pittiger.
- Kluts de eieren. Voeg de room toe en kluts luchtig. Voeg de prei en ham eraan toe, meng door elkaar en giet het geheel in de bodem.
- Zet nog 20 minuten in de oven. De taart is gaar als je in het midden geen beweging meer ziet als je de vorm heen en weer schudt.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je vragen? Laat een reactie achter!