Romige prei venkelsoep met pecannoten, hennepzaad en maple syrup (zuivelvrij, glutenvrij en lowcarb variant)
Frisse soep van prei en venkel. Met ui, wat pit van chilivlokken en een zoetje van maple syrup. Als je koolhydraatarm eet kun je een vloeibare zoetstof nemen.
Soort room
Eet je ‘gewoon’ zuivel? Neem dan gewone kookroom.
Voor zuivelvrij kun je iedere plantaardige room nemen die jij kunt verdragen: bijvoorbeeld soja- of haverroom. Deze zijn gewoon bij de supermarkt te koop.
Amandelroom
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan soja- of haverroom.
Mijn favoriete online winkels zoals Puur Mieke, Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.
Ahornsiroop
Ahornsiroop is een gezonde suikervervanger. Uiteraard bevat het wel een vorm van suiker maar het is ongeraffieerd en bevat nog alle andere voedingsstoffen. Neem wel een goede (grade A). Bijvoorbeeld te koop bij Puur Mieke en Pit&Pit
Bouillon
Je kunt kant en klare bouillon gebruiken voor deze soep. Koop dan wel goede bouillon of een biologisch poeder. En niet de bekende blokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Dieet en ‘vrij van’
Paleo, zuivelvrij en glutenvrij.
Koolhydraatarm met vloeibare siroop op basis van erythritol.
Romige prei venkelsoep met pecannoten en maple syrup (zuivelvrij, glutenvrij en lowcarb variant)
Benodigdheden
- soeppan
Ingrediënten
- 1 venkel
- 1 prei 100 tot 125 gram
- 1 grote rode ui
- 300 ml bouillon groente of kip (dan niet vega/vegan)
- 200 ml room, zuivel of plantaardig ik nam amandelroom
- 1 handje pecannoten
- 1 handje hennepzaad
- 1 el ahornsiroop
- 2 tl chilivlokken
- 1 tl paprikapoeder
- 1 flinke snuf zwarte peper
- 1 flinke snuf Keltisch zeezout
Voor koolhydraatarm
- 1 el siroop met zoetstof bv Magicle Maple (let op: deze bevat moutextract en is niet glutenvrij)
Bereiding
- Snij de ui in dunne ringen. Fruit aan in de olie. Zet dan het vuur wat lager en laat karameliseren. Dat duurt minimaal zo'n 5 tot 7 minuten. Doe daarna de uien in de soeppan.
- Was en snij ondertussen de venkel en de prei. Bak daarna in nog een scheutje olie. Voeg de helft van de chilivlokken en het paprikapoeder en de zwarte peper. Voeg daarna toe aan de uien in de soeppan.
- Bak de groente nog even samen en blus daarna af met de bouillon en de room. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Maak de bakpan schoon. Verkruimel de pecannoten en rooster samen met het hennepzaad, het zout en de rest van de chilivlokken. Zet daarna even weg.
- Pureer de soep met de staafmixer.
- Giet de soep in de borden. Maak af met het noten zadenmengsel. Sprenkel de maple syrup er omheen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!