| | | | | | |

Portobello met aubergine en gekonfijte citroen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijk gevulde portobello uit de oven. Eerst bak je een aubergine zodat hij wat gaat karameliseren en lekker smeuïg en zacht wordt. Bij het bakken voeg je heerlijke smaken toe: knoflook, oregano, rode peper, wat ringetjes zwarte olijf en… gekonfijte citroen. Dan even 20 minuutjes de oven in en klaar!

Gekonfijte citroen…?

Voor mij was het ook nieuw. Een paar maanden terug kwam ik het tegen. Van Souq, gewoon bij Albert Heijn te koop. Ik wist niet wat het was, ik had er nog nooit van gehoord en ik wist ook niet wat ik ermee kon doen. Maar ik wilde het gewoon hebben. Anderen hebben dat wellicht met kleding of schoenen. Ik met eten!

Nu pas heb ik het potje opengemaakt en geproefd. Heel bijzonder. In eerste instantie proef je gewoon citroen maar daarna lijkt de smaak wat dieper en breder. De schil, inclusief het witte gedeelte, kun je gewoon eten. In tegenstelling tot dat van verse citroen smaakt het witte niet bitter.

Heb je geen gekonfijte citroen of vind je het te apart? Gebruik dan het sap en wat rasp van een verse citroen. Zorg dan wel dat je alleen het geel raspt.

Edelgist

Aubergines en paddenstoelen uit de oven? Daar past wat Pecorino perfect bij, of Parmezaanse kaas. Al je zuivel eet, strooi er dan lekker wat overheen voordat het de oven in gaat. Maar eet je geen zuivel, dan kan dat natuurlijk niet. Edelgistvlokken zijn dan de beste vervanger. Het is inactieve gist die gezonde voedingsstoffen bevat. Het is online te koop bij natuurvoedingswinkels.

De vlokken hebben een heerlijk zoutige, umami smaak die erg lijkt op Parmezaanse kaas. Maar je gebruikt het niet helemaal hetzelfde: het smelt namelijk niet. En je kunt het beter ook niet verhitten, want dan verliest het zijn voedingswaarde. Gebruik het dus het liefst koud, nadat de portobello uit de oven komt.

Dieet en ‘vrij van’

Dit gerechtje is koolhydraatarm maar niet paleo door de aubergine.

Portobello met aubergine en gekonfijte citroen

Marjolein
Een heerlijk bijgerechtje uit de oven. Een portobello die je vult met gebakken aubergine. Op smaak gebracht met knoflook, oregano, gekonfijte citroen en rode peper.
5 van 2 stemmen
Vooraf 25 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Bijgerechten, Hartige snacks, Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees, Middenoosters
Porties 1 persoon
Calorieën 239.7 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 portobello
  • 1 aubergine
  • 1 partje gekonfijte citroen
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ rode peper (Chili of Spaanse)
  • 1 tl oregano
  • milde olijfolie om in te bakken

Optioneel

Bereiding
 

  • Snij de aubergine in blokjes en bak met flink wat olie in een hal uur zacht. De aubergine moet echt goed gaar worden. In de oven zal het niet veel verder garen (en niets zo vies als net te rauwe aubergine).
  • Pers de knoflook en voeg voor de laatste tien minuten toe. Snij de peper in kleine ringetjes en voeg toe, evenals de oregano. Eventueel nog wat olie toevoegen of water.
  • Snij de citroen in kleine stukje (inclusief schil). Voeg voor de laatste vijf minuten toe.
  • Vul de portobello met de aubergine. Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten, maar check wel even na een kwartiertje of het goed gaat.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 239.7kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven