Pompoenpap met cacaonibs
Een recept voor een heerlijk, verwarmend ontbijtje: pompoenpap met cacaonibs en diverse specerijen zoals vanille, kardemom en venkel. Pompoen is hartstikke gezond en heel geschikt een romige, stevige pap van te maken. Zeker als je dat combineert met chiazaad. Een topping van cacaonibs en macademia noten maakt het helemaal af. De pap bevat helemaal geen graan en is glutenvrij, zuivelvrij, paleo en koolhydraatarm.
Voor een koolhydraatarm dieet even rekening houden met het volgende:
- Er zijn verschillende soorten cacaonibs. Sommige zijn absoluut niet kha. Ik gebruik rauwe en pure nibs van Pit&Pit (4,9 khd per 100 gram).
- De muskaat en flespompoen die op dit moment bij de supermarkt te koop zijn (vers en in blokjes), zijn 1,8 tot 2 gr khd per 100 gram.
- Vanille is hoog maar alle specerijen worden als smaakmaker gedoogd in kha dieet.
Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is niet puur. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Pompoenpap met cacaonibs
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- vijzel
Bereiding
- Glutenvrije, koolhydraatarme pompoenpap. Perfect als je een restje pompoen over hebt. Anders even de blokjes stomen of koken. Een minuutje of vijf. Gaat erom dat je het kunt prakken, hoeft niet helemaal gaar te zijn. Goed laten uitlekken.
- Meet drie eetlepels chiazaad af en doe in een kommetje. Voeg er zes eetlepels water aan toe. Laat even staan.
- Prak de pompoen in een steelpannetje en voeg de amandelmelk toe. Zet op halfhoog vuur.
- Meet de specerijen af, eventueel vers malen, en voeg toe. De karwij, het venkelzaad en de kardemom kun je gemalen kopen of met heel zaad/hele peulen. Heel geeft meer smaak, maar ook meer werk. Gebruik voor het malen een (elektrisch) koffiemolentje. De zaadjes maal je in zijn geheel, bij de kardemom moet je de peultjes openen en de bolletjes eruit halen.
- Pompoen is van zichzelf al een beetje zoet, gebruik zoetstof daarom naar smaak… maar met mate. Voeg toe wat je wilt gebruiken en voeg ook naar smaak zout toe. Een beetje zout brengt alle smaken goed naar boven en is wat mij betreft echt wel nodig.
- Voeg het chiazaad toe en laat de pap wat dikker worden.
- Vijzel de macademia noten tot kleine brokjes. Giet de pap in een bakje en garneer met de noten en de cacao nibs.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter l!