Koolhydraatarme pompoenpap met bramen
Pap van pompoen? Ja, voor pap heb je helemaal geen granen of melk nodig, juist met pompoen en wat chiazaad wordt de pap lekker romig en stevig. En koolhydraatarm!
Pompoen is al lekker zoet van zichzelf en de smaak combineert perfect met de bramen en diverse specerijen. Helemaal perfect als je een restje pompoen over hebt van de vorige dag. Anders even de blokjes stomen of koken. Dit recept is een variant op de pompoenpap met cacaonibs en macademia noten.
Vanille
Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is niet puur. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Is pompoen koolhydraatarm?
Voor een koolhydraarm dieet even opletten met de pompoen. De muskaat en flespompoen die op dit moment bij de supermarkt te koop zijn (vers en in blokjes), zijn 1,8 tot 2 gr khd per 100 gram. Maar sommige pompoen is een stuk hoger.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
In de SIGHI lijst scoort vanille een 1. Waarschijnlijk voor velen is het in kleine hoeveelheden goed te verdragen.
Kardemom, nigella en karwij hebben een SIGHI 0 score. Alledrie worden ze ook in andere lijstjes gebruikt of zelfs aangeraden.
Erythritol wordt over het algemeen goed verdragen. Maar je zoetbehoefte afbouwen is altijd het beste.

Pompoenpap met bramen
Benodigdheden
- (steel)pannetje
Ingrediënten
- 400 gr pompoen
- 100 ml amandelmelk
- 3 el chiazaad +6 el water
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- ½ tl kardemom
- ½ tl karwijzaad
- ½ tl nigella sativa
- flinke snuf (Keltisch zee)zout
Optioneel
- ½ tot 1 tl erythritol
Bereiding
- Gebruik een restje gekookte pompoen van de vorige dag. Je kunt natuurlijk ook verse pompoen of blokjes uit de diepvries gaar stomen of koken. Bij een laag histamine dieet heeft vers maken uiteraard de voorkeur.
- Meet drie eetlepels chiazaad af en doe in een kommetje. Voeg er zes eetlepels water aan toe. Laat even staan. Als je lijnzaad in plaats van chiazaad gebruikt doe je hetzelfde, maar dan wel eerst even malen. Heel lijnzaad wordt niet goed verteerd.
- Prak de pompoen in een steelpannetje en voeg de amandelmelk toe. Zet op halfhoog vuur. Meet de specerijen af. Nigella kun je in zijn geheel verwerken of vermalen. Karwij is in poedervorm te koop, hele zaadjes kan ook, dan ook even vermalen. Kardemom kun je eveneens gemalen kopen of met heel hele peulen. Heel geeft meer smaak, maar ook meer werk, haal de bolletjes uit de peultjes voordat je ze maalt. Gebruik voor het malen een (elektrisch) koffiemolentje. Voeg alles toe.
- Pompoen is van zichzelf al een beetje zoet, gebruik zoetstof daarom naar smaak… maar met mate. Een beetje zout brengt alle smaken goed naar boven en is wat mij betreft echt wel nodig.
- Voeg het chiazaad toe en laat de pap wat dikker worden.
- Schenk in schaaltje en voeg als laatste de bramen toe.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!