Pompoenpap met bramen

Glutenvrije en koolhydraatarme pompoenpap. Pap van pompoen? Ja, voor pap heb je helemaal geen granen of melk nodig, juist met pompoen en wat chiazaad wordt de pap lekker romig en stevig. Pompoen is al lekker zoet van zichzelf en de smaak combineert perfect met de bramen en diverse specerijen. Helemaal perfect als je een restje pompoen over hebt van de vorige dag. Anders even de blokjes stomen of koken. Dit recept is een variant op de pompoenpap met cacaonibs en macademia noten. Geschikt voor laag histamine en met kleine aanpassingen geschikt te maken voor een laag histamine en laag oxalaat dieet.

Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is niet puur. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.

Dieet en ‘vrij van’

Voor een koolhydraarm dieet even opletten met de pompoen. De muskaat en flespompoen die op dit moment bij de supermarkt te koop zijn (vers en in blokjes), zijn 1,8 tot 2 gr khd per 100 gram. Maar sommige pompoen is een stuk hoger.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

In de SIGHI lijst scoort vanille een 1. Waarschijnlijk voor velen is het in kleine hoeveelheden goed te verdragen.

Kardemom, nigella en karwij hebben een SIGHI 0 score. Alledrie worden ze ook in andere lijstjes gebruikt of zelfs aangeraden.

Erythritol wordt over het algemeen goed verdragen. Maar je zoetbehoefte afbouwen is altijd het beste.

Laag oxalaat

Gebruik rijst- of erwtenmelk, geen melk van amandelen of haver. Vervang het chiazaad door lijnzaad. Gebruik alleen vanille en nigella, geen andere specerijen

Pompoenpap met bramen

Marjolein
Een heerlijk warm ontbijtje van… pompoen! Het klinkt misschien een beetje gek, maar samen met chiazaad kan je van pompoen een heerlijke volle pap maken. Perfect als je een restje pompoen over hebt van de vorige dag. Dit recept is glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm en laag in histamine. Met een paar aanpassingen ook geschikt voor laag oxalaat.
5 van 1 stem
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag oxalaat, Paleo, Vegan
Trefwoord Herfst en winter
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 bordje
Calorieën 213 kcal

Benodigdheden

  • (steel)pannetje

Ingrediënten
  

  • 400 gr pompoen
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig
  • 3 el affiliate linkchiazaad (+6 el water)
  • 1/2 tl Bourbon vanille poeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl karwijzaad
  • 1/2 tl nigella sativa
  • flinke snuf zout roze Homalaya of Keltisch zee

Optioneel

Variant laag oxalaat

  • melk, zuivel of plantaardig alleen rijst- of erwtenmelk
  • affiliate linklijnzaad GEEN chiazaad
  • variant specerijen: alleen vanille en nigella

Bereiding
 

  • Gebruik een restje gekookte pompoen van de vorige dag. Je kunt natuurlijk ook verse pompoen of blokjes uit de diepvries gaar stomen of koken. Bij een laag histamine dieet heeft vers maken uiteraard de voorkeur.
  • Meet drie eetlepels chiazaad af en doe in een kommetje. Voeg er zes eetlepels water aan toe. Laat even staan. Als je lijnzaad in plaats van chiazaad gebruikt doe je hetzelfde, maar dan wel eerst even malen. Heel lijnzaad wordt niet goed verteerd.
  • Prak de pompoen in een steelpannetje en voeg de amandelmelk toe. Zet op halfhoog vuur. Meet de specerijen af. Nigella kun je in zijn geheel verwerken of vermalen. Karwij is in poedervorm te koop, hele zaadjes kan ook, dan ook even vermalen. Kardemom kun je eveneens gemalen kopen of met heel hele peulen. Heel geeft meer smaak, maar ook meer werk, haal de bolletjes uit de peultjes voordat je ze maalt. Gebruik voor het malen een (elektrisch) koffiemolentje. Voeg alles toe.
  • Pompoen is van zichzelf al een beetje zoet, gebruik zoetstof daarom naar smaak… maar met mate. Een beetje zout brengt alle smaken goed naar boven en is wat mij betreft echt wel nodig.
  • Voeg het chiazaad toe en laat de pap wat dikker worden.
  • Schenk in schaaltje en voeg als laatste de bramen toe.

Voedingswaarde

Calorieën: 213kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 0.2g | MO vet: 2g | EO vet: 1g | Vezels: 10gr | Vitamine A: 42523IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 84mg | Vitamine E: 6mg | Natrium: 193mg | Magnesium: 148mg | Kalium: 1433mg | Calcium: 343mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 110µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 162mg | Selenium: 4µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept