Koolhydraatarme pompoen lasagne met kip, champignons en blauwe kaas
Lasagna, maar dan net even anders. Voor de bladen neem je pompoen. De vulling bestaat uit twee laagjes kip met pittige kaas, ui, knoflook, tijm en tomatensaus. Daartussen zit een laagje gebakken champignons met blauwe kaas. Als je Pecorino en Roquefort gebruikt is dit recept lactosevrij, koemelkvrij en koolhydraatarm.
Andere koolhydraatarme lasagne
Fan van lasagne? Kijk dan ook eens bij mijn:
Pompoenlasagna
Als je een goede mandoline hebt kun je zelf plakken snijden van een pompoen. Flespompoen is dan het handigst, met name het lagerwerpige deel. Ik maak het mezelf gemakkelijk. Ik koop niet vaak voorgesneden groente, maar hiervoor maak ik een uitzondering. Te vinden in het koelvak van de supermarkt. Je gebruik ongeveer een derde van een pak.
Natter dan gewone lasagna
Bij een traditionele lasagna gebruik je meestal een vrij natte saus. Het vocht wordt opgenomen door de bladen. Gewone lasagnebladen bevatten namelijk veel zetmeel.
Pompoen lasagnebladen
Bij pompoenlasagne werkt het andersom. Deze bladen geven juist vocht af. Pompoen bevat nauwelijks zetmeel. Heel handig, want juist daardoor is pompoen koolhydraatarm. Maar het maakt gerechten wel wat natter.
Daarom hou je de vulling zo droog mogelijk. De champignons bak je langer dan je normaal zou doen en je dept ze droog. Je gebruikt gedroogde kruiden en tomatenpuree. Neem geen (dunnere) tomatenpassata.
Arrowroot
Als aanvulling kun je arrowroot gebruiken. Dit neemt nog wat vocht op en houdt de lasagna ook steviger. Arrowroot is wel lowcarb, maar ‘officieel’ niet koolhydaatarm (kha). Het is een koolhydraatbeperkt (khb) ingrediënt. Je gebruikt overigens maar drie theelepels, dus maak hierin je eigen keuzes.
Kip
Ik koop liever geen voorgemalen gehakt maar maal zelf stukken kip fijn. Ik doe dat gewoon in de kleine keukenmachine die bij mijn staafmixer hoort. Ik gebruik daarvoor kippendijen. Dat is wat smeuïger dan kipfilet.
Kaas
In dit recept gebruik ik een belegen, pittige smeltkaas en een blauwschimmelkaas. Je kun bijna iedere kaassoort nemen die je wilt. Maar neem geen natte of te jonge kazen als Mozzarella of Ricotta. Ik nam zelf Pecorino en Roquefort.
Te veel zuivel voor koolhydraatarm?
Een portie van dit recept bevat bijna 150 gram kaas. Bij een koolhydraatarm dieet wordt vaak geadviseerd maximaal 100 gram zuivel te eten. Dit is voornamelijk vanwege de koolhydraten (lactose). Maar Pecorino en Roquefort bevatten 0 gram koolhydraten. Ze bevatten nog wel veel eiwitten, dus hou ook daarvoor wel goed je dagwaarden in de gaten.

Pompoen lasagne met kip, champignons en blauwe kaas
Benodigdheden
- 1 cakeblik of smalle hoge ovenschaal
- zeef of vergiet
- keukenpapier
Ingrediënten
- 250 gr pompoenlasgna
- 3 kipdijfilet
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 400 gr kastanjechampignons
- 150 gr Roquefort
- 125 gr Pecorino
- 140 gr tomatenpuree = groot blikje
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 flinke scheuten milde olijfolie
Optioneel (khb)
- 3 tl arrowroot
Bereiding
- Snij de champignons in stukjes en bak op redelijk hoog vuur rondom bruin. Bak ze vrij lang. Zorg dat ze veel vocht verliezen.
- Snipper een ui fijn en bak glazig in de tweede pan.
- Pers de knoflook en voeg toe aan de uien, samen met de oregano, de tijm en het paprikapoeder.
- Maal ondertussen de kip tot gehakt. Ik doe dat in de kleine keukenmachine die bij de staafmixer hoort. Voeg toe aan de uien.
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Als de kip helemaal gaar is giet je overtollig vet en vocht af. Dat kan eventueel in een vergiet of zeef. Doe daarna terug in de pan en meng met de tomatenpuree.
- Giet ook de champignons af en dep droog met het keukenpapier. Daarna terug in de pan. Brokkel de Roquefort ertussen. Laat op laag vuur smelten.
- Rasp de Pecorino. Verdeel in 5 delen. Als je met arrowroot werkt meng je dat met 4 delen van de kaas. Eén deel is voor bovenop. Daar hoeft geen arrowroot in.
- Sprenkel een eerste deel van de kaas (eventueel dus met de er doorheen gemengde arrowroot) over de bodem van het cakeblik.
- Schep de helft van de kip in het cakeblik. Sprenkel weer een deel van de kaas (met arrowroot) erover.
- Leg eenderde van de pompoenbladen erop. Het hoeft niet helemaal strak aansluitend of bedekt. Meestal laat ik ook ruimte in het midden. Dat is handig met verdelen in twee porties.
- Schep de helft van de champignons met blauwe kaas erop. Sprenkel daar weer een deel van Pecorino over en dek weer af met eenderde van de bladen.
- Dan een tweede laag kip, weer afdekken met kaas en bladen.
- Dan de laatste laag: champignons met daarover het laatste deel Pecorino (deze is zonder arrowroot).
- Zet 25 minuten in de oven.
- Laat een klein beetje afkoelen voor opscheppen. Opscheppen gaat het beste met een platte spatel. Zonder arrowroot is de lasagna iets natter en iets minder stevig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.