| | | |

Pompoen lasagne met kip, champignons en blauwe kaas

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Lasagna, maar dan net even anders. Voor de bladen neem je pompoen. De vulling bestaat uit twee laagjes kip met pittige kaas, ui, knoflook, tijm en tomatensaus. Daartussen zit een laagje gebakken champignons met blauwe kaas. Als je Pecorino en Roquefort gebruikt is dit recept lactosevrij, koemelkvrij en koolhydraatarm.

Pompoenlasagna

Als je een goede mandoline hebt kun je zelf plakken snijden van een pompoen. Flespompoen is dan het handigst, met name het lagerwerpige deel. Ik maak het mezelf gemakkelijk. Ik koop niet vaak voorgesneden groente, maar hiervoor maak ik een uitzondering. Je gebruik ongeveer een derde van een pak.

Natter dan gewone lasagna

Bij een traditionele lasagna gebruik je meestal een vrij natte saus. Het vocht wordt opgenomen door de bladen. Gewone lasagnebladen bevatten namelijk veel zetmeel.

Bij pompoenlasagne werkt het andersom. Deze bladen geven juist vocht af. Pompoen bevat nauwelijks zetmeel. Heel handig, want daardoor is pompoen koolhydraatarm. Maar het maakt gerechten wel wat natter.

Daarom hou je de vulling zo droog mogelijk. De champignons bak je langer dan je normaal zou doen en je dept ze droog. Je gebruikt gedroogde kruiden en tomatenpuree. Neem geen (dunnere) tomatenpassata.

Arrowroot

Als aanvulling kun je arrowroot gebruiken. Dit neemt nog wat vocht op en houdt de lasagna ook steviger. Arrowroot is wel lowcarb, maar ‘officieel’ niet koolhydaatarm (kha). Het is een koolhydraatbeperkt (khb) ingrediënt. Je gebruikt overigens maar drie theelepels, dus maak hierin je eigen keuzes.

Kip

Ik koop liever geen voorgemalen gehakt maar maal zelf stukken kip fijn. Ik doe dat gewoon in de kleine keukenmachine die bij mijn staafmixer hoort. Ik gebruik daarvoor kippendijen. Dat is wat smeuïger dan kipfilet.

Kaas

In dit recept gebruik ik een belegen, pittige smeltkaas en een blauwschimmelkaas. Eet je alle zuivel en let je niet op de koolhydraten? Dan kun je iedere kaassoort nemen die je wilt. Maar neem geen natte of te jonge kazen als Mozzarella of Ricotta.

Ik nam zelf Pecorino en Roquefort.

Schapenkaas

Ik heb lang zuivelvrij gegeten maar eet sinds kort weer geiten- en schapenkaas. Deze kazen bevatten een ander soort caseïne, namelijk A2 caseïne. Kaas van Hollandse koeien bevat A1 caseïne. En dat lijkt bij mij de boosdoener.

Pecorino is een hard Italiaans kaasje van schapenmelk dat perfect past in pittige sauzen. Roquefort is een brokkelige Franse blauwschimmelkaas van schapenmelk. Beide komen dus (eerder) in aanmerking als je een koemelkallergie hebt. Lees voor de zekerheid altijd wel even de lijst met ingrediënten.

Lactosevrij

Beide kazen zijn ook lactosevrij te koop. Schapenmelk bevat al iets minder lactose dan koeienmelk. Maar het gaat vooral om het productieproces. Normaal geldt hoe rijper de kaas des te minder lactose er over blijft. Pecorino is een harde, gerijpte kaas.

Maar bij sommige traditionele buitenlandse kazen zit ook in wat zachtere kaas geen lactose meer. Daar is Roquefort een voorbeeld van.

Beide kazen bevatten zelfs helemaal geen koolhydraten. Kijk voor de zekerheid altijd wel even bij de voedingswaarde. De regels ontrent het gebruik van de naam en het productieproces geven wellicht niet altijd 100% garantie.

Te veel zuivel voor koolhydraatarm?

Een portie van dit recept bevat bijna 150 gram kaas. Bij een koolhydraatarm dieet wordt vaak geadviseerd maximaal 100 gram zuivel te eten. Dit is voornamelijk vanwege de koolhydraten (lactose). Maar beide kazen bevatten 0 gram koolhydraten. Ze bevatten nog wel veel eiwitten, dus hou ook daarvoor wel goed je dagwaarden in de gaten.

Dieet en ‘vrij van’

Bij gebruik van Pecorino en Roquefort (of andere lactosevrije schapenkaas) koolhydraatarm, lactosevrij en koemelkvrij. Uiteraard ook glutenvrij.

Pompoen lasagne met kip, champignons en blauwe kaas

Marjolein
Koolhydraatarme, glutenvrije, lactosevrije en koemelkvrij lasagna van pompoen met kip en blauwe kaas.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Oven 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Lasagne, Ovenschotel
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees
Porties 2 tot 3 personen
Calorieën 1020 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 250 gr pompoenlasgna
  • 3 kipdijfilet
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 gr kastanjechampignons
  • 150 gr Roquefort
  • 125 gr Pecorino
  • 140 gr tomatenpuree = groot blikje
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 flinke scheuten milde olijfolie

Optioneel (khb)

  • 3 tl arrowroot

Bereiding
 

  • Snij de champignons in stukjes en bak op redelijk hoog vuur rondom bruin. Bak ze vrij lang. Zorg dat ze veel vocht verliezen.
  • Snipper een ui fijn en bak glazig in de tweede pan.
  • Pers de knoflook en voeg toe aan de uien, samen met de oregano, de tijm en het paprikapoeder.
  • Maal ondertussen de kip tot gehakt. Ik doe dat in de kleine keukenmachine die bij de staafmixer hoort. Voeg toe aan de uien.
  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Als de kip helemaal gaar is giet je overtollig vet en vocht af. Dat kan eventueel in een vergiet of zeef. Doe daarna terug in de pan en meng met de tomatenpuree.
  • Giet ook de champignons af en dep droog met het keukenpapier. Daarna terug in de pan. Brokkel de Roquefort ertussen. Laat op laag vuur smelten.
  • Rasp de Pecorino. Verdeel in 5 delen. Als je met arrowroot werkt meng je dat met 4 delen van de kaas. Eén deel is voor bovenop. Daar hoeft geen arrowroot in.
  • Sprenkel een eerste deel van de kaas (eventueel met de er doorheen gemengde arrowroot) over de bodem van het cakeblik.
  • Schep de helft van de kip in het cakeblik. Sprenkel weer een deel van de kaas (met arrowroot) erover.
  • Leg eenderde van de pompoenbladen erop. Het hoeft niet helemaal strak aansluitend of bedekt. Meestal laat ik ook ruimte in het midden. Dat is handig met verdelen in twee porties.
  • Schep de helft van de champignons erop. Sprenkel daar weer een deel van Pecorino over en dek weer af met eenderde van de bladen.
  • Dan een tweede laag kip, weer afdekken met kaas en bladen.
  • Dan de laatste laag: champignons met daarover het laatste deel Pecorino (deze is zonder arrowroot).
  • Zet 25 minuten in de oven.
  • Laat een klein beetje afkoelen voor opscheppen. Opscheppen gaat het beste met een platte spatel. Zonder arrowroot is de lasagna iets natter en iets minder stevig.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 1020kcal | Koolhydraten: 15gr | Eiwitten: 67gr | Vetten: 69gr | Verzadigd vet: 33g | MO vet: 8g | EO vet: 24g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 15347IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 39mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 2266mg | Magnesium: 151mg | Kalium: 1425mg | Calcium: 1280mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 105µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 1153mg | Selenium: 59µg | Zink: 6mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven